Cât de sănătoasă este sepia? Caracteristici și informații nutriționale
 

Cât de sănătoasă este sepia? Caracteristici și informații nutriționale

Ați mâncat sepie? Această moluscă este benefică pentru sănătate. Vă spunem cum puteți profita la maxim de ea!
Cât de sănătoasă este sepia? Caracteristici și informații nutriționale
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Sepia este o moluscă cefalopodă. Locuiește pe fundul mărilor puțin adânci. Stă parțial îngropată și se hrănește cu pești mici, alte moluște și crustacee. Cât de sănătoasă este sepia?

Această moluscă are o valoare nutritivă importantă. Are un conținut scăzut de grăsimi și colesterol. În plus, este o sursă de proteine, acizi grași, minerale și vitamine.

Cât de sănătoasă este sepia?

Caracteristicile sepiei

Această moluscă este turtită și are o formă ovală. Carcasa este alcătuită în cea mai mare parte din calciu și acoperă întregul corp. Tentaculele sunt aranjate în patru perechi în jurul gurii, cu numeroase ventuze în interior. O pereche este mai lungă și servește la capturarea prăzii, iar alta conține o cerneală de culoare sepia.

Are aripioare subțiri care o ajută să înoate și un orificiu în spatele capului. Acest lucru îi permite să emită un jet de apă de înaltă presiune pentru a înota cu viteză mare pe distanțe scurte. Eliberează cerneală pentru a evita dușmanii. Depune ouă în corali, alge și scoici.

Sepia trăiește în estul Atlanticului, Marea Mediterană, Marea Baltică de Nord sau Africa de Sud. Prin urmare, este un fel de mâncare destul de comun în aceste zone. Este un cefalopod care poate fi găsit pe piețe pe tot parcursul anului. Se vinde proaspătă, iar carnea trebuie să fie strălucitoare, fermă, umedă și moale.

Valoarea nutritivă a sepiei

Sepia este una dintre moluștele care oferă cele mai puține calorii. În timp ce caracatița oferă 86 de calorii și calamarul 97, sepia are doar 71 de calorii la 100 g.

În ceea ce privește grăsimea, conține 0.7 g. Calamarul are 1.4 g, iar caracatița 0.9 g. În ceea ce privește proteinele, caracatița oferă 18 g, calmarul 15.6 g și sepia 16.1 g.

Este o sursă importantă de sodiu, potasiu, iod și fosfor. Conține 370 mg de sodiu, 310 mg de potasiu, 64 mg de iod și 270 mg de fosfor per 100 g.

Sepie în sos roșu

Cât de sănătoasă este sepia? Proprietățile și beneficiile sepiei

Beneficiile și proprietățile sepiei sunt legate de cantitatea de minerale pe care o conține.

1. Previne deficitul de iod

Iodul este un mineral necesar pentru buna funcționare a organismului. Absența acestuia poate provoca întârzieri în dezvoltarea fizică și mintală, rigiditate musculară și chiar surditate.

Lipsa de iod este legată de o boală cunoscută sub numele de hipotiroidism. Apare atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni. Acest lucru poate duce la oboseală, slăbiciune musculară, piele uscată și rigiditate musculară.

2. Ajută la regenerarea țesuturilor

Fiind bogată în acid folic, sepia ajută la regenerarea țesuturilor. Regenerarea este procesul natural de înlocuire sau reparare a părților deteriorate ale corpului. Vorbim despre cicatrizare, creșterea părului și vindecarea oaselor rupte.

3. Protejează sistemul imunitar

Sepia conține 2.4 mg de vitamina E. Lipsa acestei vitamine duce la o destabilizare a membranelor celulelor sistemului imunitar și la o scădere a producției de imunoglobulină. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina E este de 12 mg.

De asemenea, lipsa de vitamina E este asociată cu imunitatea redusă mediată de celule și deficitul în producția de interleukină-2. Interleukina este o proteină care este responsabilă de creșterea globulelor albe din sânge.

4. Previne bolile cardiovasculare

Seleniul este un mineral important pentru organism. Sepia oferă 65 mg de seleniu. Prin urmare, există posibilitatea ca aceasta să ajute la prevenirea bolilor cardiovasculare. Cei cu un nivel scăzut de seleniu sunt mai predispuși să sufere de patologii legate de inimă.

5. Protejează împotriva cancerului

Posibilele efecte anticanceroase ale seleniului sunt studiate intens. Se estimează că cei care consumă cantități reduse din acest compus prezintă un risc mai mare de a suferi de diferite tipuri de cancer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe informații în acest sens pentru a ajunge la o concluzie.

6. Este săracă în calorii

Sepia este săracă în calorii, așa cum am spus deja. Vă poate ajuta să pierdeți în greutate și este ideală pentru dietă.

Cât de sănătoasa este sepia pentru sănătate

Contraindicații ale consumului de sepie

Sepia este bogată în colesterol. Prin urmare, ar trebui consumată cu moderație, deoarece colesterolul poate afecta sănătatea inimii.

Colesterolul ridicat favorizează acumularea de plăci de aterom în artere. Acest lucru reduce fluxul de sânge și este asociat cu atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, sepia ar trebui să fie inclusă în dietă cu moderație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.