Cum să-ți menții silueta în timpul verii - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți menții silueta în timpul verii

Menține-ți greutatea în această vară urmând o serie de recomandări, cum ar fi consumul crescut de apă și consumul de fructe și legume, printre altele. O dietă adecvată este importantă pentru a te menține în formă vara și a te bucura din plin de vacanță.
Cum să-ți menții silueta în timpul verii
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Este ușor să îți menții silueta în timpul verii, atât timp cât știi ce să mănânci. Acesta este sezonul anului în care cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de imaginea din oglindă. În mod ironic, este și cel mai dificil sezon când vine vorba de a rămâne concentrați pe obiceiurile noastre sănătoase. Vremea caldă și vacanțele ne permit să petrecem mai mult timp în afara casei, aspect ce va avea un impact semnificativ asupra modului în care mâncăm.

Totuși, trebuie să știi că nu este imposibil să ții pasul cu obiceiurile sănătoase pe care le ai în restul anului. În ceea ce privește dieta, există o formulă pentru a mânca sănătos în timpul verii și a-ți menține greutatea. Ai vrea să știi care este? Citește în continuare!

Cum să-ți menții silueta în timpul verii

Consumă legume proaspete ca fel principal la masă

Este mult mai ușor să consumi legume proaspete în timpul verii, așa că începe-ți masa cu o salată sau o supă. Consumul  legumelor la începutul mesei va induce mai rapid senzația de sațietate. Așadar, vei mânca mai puțin din al doilea fel și acest lucru este minunat, deoarece felul doi conține adesea mai multe calorii.

Fibrele din legume îți vor da senzația de sațietate și vor reduce indicele glicemic al preparatelor. De asemenea, fibrele îmbunătățesc procesul de digestie. Așadar, consumul de legume este important pentru menținerea greutății în timpul verii.

Alimengte care te ajută să-ți mneții silueta ăn timpul verii
Consumul de legume proaspete în timpul verii te va ajuta să te simți sătul/ă și să te ferești de supraalimentare. Prin urmare, acesta este esențial ca să-ți menții greutatea.

Consumă fructe de sezon

Pe lângă faptul sunt foarte apetisante datorită culorilor strălucitoare și gustului dulce, fructele de vară sunt extrem de revigorante. De asemenea, acestea sunt bogate în lichide și conțin foarte puține calorii. Câteva tipuri de fructe pe care trebuie să le consumi dacă vrei să-ți menții silueta în timpul verii sunt:

 • Caise
 • Piersici
 • Nectarine
 • Piersici turtire
 • Prune galbene
 • Pepene verde

Culorile portocaliu și galben ale acestor tipuri de fructe indică faptul că sunt bogate în caroten și carotenoizi. Aceștia sunt precursori ai vitaminei A, iar funcția lor este de a întări apărarea organismului, de a îngrijiri vederea și de a apăra pielea de razele soarelui.

De asemenea, există și fructe roșii, precum pepenele verde, cireșele și prunele roșii. Acestea sunt bogate în magneziu și licopen, substanțe care contribuie la bunăstarea inimii și a sistemului circulator.

Ca să-ți menții silueta în timpul verii, consumă fructele de sezon ca gustări între mese și ia-le cu tine oriunde mergi. Sau le poți mânca în loc de desert. Spre deosebire de ceea ce cred majoritatea oamenilor, zahărul din fructe nu îngrășă, ci zahărul rafinat din înghețata procesată comercial și alte deserturi este vinovat de acest fenomen.

Alege cu grijă restaurantul la care mergi să mănânci

Dacă mergi în zone de coastă, atunci consumă zilnic pește proaspăt. Cel mai sănătos mod de a-l găti este la grătar, însoțit de sosuri ușoare. De asemenea, poți consuma tot felul de fructe de mare. Acestea, la fel ca și peștele, conțin o mulțime de proteine de înaltă calitate. Majoritatea speciilor sunt sărace în grăsimi. De asemenea, sunt bogate în minerale și vitamine.

Cu toate acestea, ai grijă deoarece anumite tipuri de pește pot avea un nivel ridicat de colesterol. Cea mai mare concentrație de colesterol se găsește în calamar, creveți, creveți și sepie.

Dacă mergi în concediu în afara țării, caută dinainte recomandări de restaurante cu mâncare proaspătă și sănătoasă. În acest fel, vei sta departe de atracțiile de tip fast food.

Ia cu tine de acasă gustări sănătoase

Când suntem în vacanță, petrecem toată ziua vizitând obiective turistice. Așadar, ia cu tine gustări sănătoase pentru a te asigura că nu mănânci primul lucru pe care îl întâlnești. Nucile (crude sau coapte), fructele tăiate, biscuiții cu cereale integrale și alte gustări sănătoase sunt opțiuni grozave.

OK, dar dacă vrei să mănânci înghețată? Poți să-ți faci înghețata acasă, folosind ingrediente sănătoase sau poți opta pentru un sortiment fără zahăr, cu mai puține calorii. Servirea de gustări sănătoase este o modalitate excelentă de a-ți menține greutatea în timpul verii.

Castroane cu fructe uscate
Nucile sunt gustarea ideală pentru a-ți satisface foamea în timpul verii și pentru a-ți menține greutatea. Cu toate acestea, trebuie să mănânci porții moderate.

Menține-ți hidratarea

Este foarte important să fii bine hidratat/ă atunci când ești expus/ă la temperaturi ridicate. În general, o persoană adultă are nevoie de aproximativ 8 căni de apă pe zi. Adaugă o cană în plus pentru fiecare grad peste 35°C.

Pune mereu o sticlă de apă în geantă sau rucsac, astfel încât să te poți hidrata constant pe tot parcursul zilei. În acest fel, nu va trebui să te bazezi pe băuturi comerciale, care nu sunt tocmai sănătoase.

Redu la minim consumul de alcool

Poți consuma multe băuturi răcoritoare fără alcool. Deși băuturile alcoolice sunt prezente mereu la petrecerile de vară, este mai bine să le eviți pentru a-ți menține greutatea.

Care sunt opțiunile fără alcool? Desigur, apa proaspătă este cea mai bună variantă. Dar poți opta, de asemenea, pentru a bea apă minerală, infuzii și ceaiuri reci, precum și smoothie-uri, limonadă și suc de roșii, printre altele.

Respectă aceste recomandări finale ca să-ți menții silueta în timpul verii

 • Pentru a-ți menține greutatea în timpul verii, trebuie să-ți crești consumul de calorii. Dacă vizitezi un alt oraș, planifică trasee de mers pe jos sau cu bicicleta. Sau, dacă mergi la plajă sau la munte, înoată în mare sau în piscină și mergi în drumeții.
 • Rezervă un spațiu de cazare cu bucătărie; în acest fel vei putea controla ceea ce mănânci.

Ești îngrijorat/ă de creșterea în greutate în timpul verii și al vacanței? Dacă da, pune în aplicare aceste sfaturi și distrează-te din plin în timp ce ai grijă de silueta ta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Jesús Román Martínez. Carlos Iglesias Rosado. El libro blanco de la hidratación. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. 2006.
 • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de bebida e hidratación para la población española.” Nutr Clin Diet Hosp 28 (2008): 3-19.
 • Ochoa C, Muñoz Muñoz G. Hambre, apetito y saciedad. RCAN Rev Cubana Aliment Nutr 2014;24(2):268-279.
 • CECOPESCA. Gobierno de España. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.  “Las cualidades nutricionales de los productos procedentes de la pesca extractiva y de la acuicultura: binomio riesgo-beneficio”.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.