Semințe de chia cu lămâie: o combinație sănătoasă - Doza de Sănătate
 

Semințe de chia cu lămâie: o combinație sănătoasă

Știai că mineralele, antioxidanții și vitaminele din combinația de semințe de chia cu zeamă de lămâie ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor și a articulațiilor? Află mai multe informații din acest articol!
Semințe de chia cu lămâie: o combinație sănătoasă
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Verificat și aprobat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Amestecul de semințe de chia cu lămâie este un remediu natural care este foarte apreciat datorită conținutului său bogat de nutrienți esențiali și a multitudinii de proprietăți medicinale.

Poți combina semințele de chia cu zeamă de lămâie pentru a obține o băutură răcoritoare cu efecte diuretice și detoxifiante. Pe lângă faptul că facilitează eliminarea toxinelor din corp, acest remediu te ajută să slăbești în mod sănătos.

În plus, combinația de semințe de chia cu lămâie conține o cantitate generoasă de antioxidanți care protejează celulele împotriva stresului oxidativ și a efectelor negative ale radicalilor liberi. Prin urmare, acest amestec sănătos reduce riscul de dezvoltare a bolilor cronice.

Totodată, remediul cu semințe de chia și zeamă de lămâie este o sursă de aminoacizi și acizi grași esențiali care îți oferă energie și contribuie la îmbunătățirea capacităților fizice și mentale. Datorită conținutului bogat de fibre, această combinație ușurează digestia și previne acumularea de colesterol.

Întrucât multe persoane își doresc să adauge băutura cu semințe de chia și lămâie în dietă, îți prezentăm mai jos beneficiile pe care le oferă ea, precum și o rețetă simplă pe care o poți încerca acasă.

Iată despre ce este vorba!

Combinația de semințe de chia cu lămâie îmbunătățește sănătatea aparatului cardiovascular

Combinația de semințe de chia cu lămâie îmbunătățește sănătatea inimii

În primul rând, băutura pe bază de semințe de chia și zeamă de lămâie protejează sistemul cardiovascular. Aceasta conține acizi grași omega 3 care combat hipertensiunea și reduc inflamațiile.

Grăsimile sănătoase și antioxidanții din compoziția acestui remediu ajută la curățarea arterelor și la reglarea tensiunii arteriale.

Ajută la slăbit

Unul dintre cele mai interesante beneficii ale combinației de semințe de chia cu lămâie este faptul că reglează apetitul și stimulează pierderea în greutate. Fibrele și antioxidanții ajută la eliminarea țesutului adipos și previn acumularea de deșeuri și grăsimi.

Îngrijește sistemul digestiv

Combinația de semințe de chia cu lămâie ușurează digestia

Consumul regulat al băuturii cu lămâie și semințe de chia combate problemele digestive, cum ar fi constipația și sindromul colonului iritabil.

Fibrele alimentare ajută la eliminarea toxinelor și reduc inflamațiile și hiperaciditatea. În plus, acești nutrienți esențiali protejează delicata floră intestinală.

Îți oferă energie

Dacă îți începi ziua cu o băutură cu semințe de chia și zeamă de lămâie, îți mărești în mod considerabil productivitatea. Aceste două ingrediente ajută la îmbunătățirea stării fizice și psihice.

Protejează sănătatea oaselor

Combinația de semințe de chia cu lămâie protejează oasele

Pe lângă antioxidanți și proteine, combinația de semințe de chia cu lămâie are un conținut bogat de minerale esențiale care ajută la menținerea sănătății oaselor. Unul dintre acestea este calciul, care întărește oasele și previne deteriorarea lor prematură.

Totodată, remediul de mai jos conține potasiu și magneziu, elemente care previn inflamațiile și daunele apărute odată cu înaintarea în vârstă.

Ameliorează durerile

Dacă ai dureri musculare sau articulare recurente, amestecul de semințe de chia cu lămâie poate deveni cel mai puternic aliat în combaterea lor. Acizii grași omega 3 și aminoacizii esențiali din compoziția acestui remediu sunt agenți antiinflamatori puternici care ameliorează durerile.

Previne deshidratarea

Combinația de semințe de chia cu lămâie previne deshidratarea

Consumul zilnic al băuturii prezentate mai jos reprezintă o modalitate naturală și sănătoasă de a preveni deshidratarea și problemele asociate acesteia.

Atât semințele de chia, cât și zeama de lămâie conțin minerale esențiale care refac echilibrul electrolitic din corp atunci când pierzi foarte multe lichide.

Cum se prepară băutura cu semințe de chia și lămâie

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile combinației de semințe de chia cu lămâie, îți prezentăm o rețetă simplă pe care o poți încerca oricând:

Ingrediente

 • 1 lingură de semințe de chia (10 g)
 • 1 cană de apă (200 ml)
 • Zeama unei jumătăți de lămâie
 • 1 lingură de miere de albine (25 g) (opțional)

Mod de preparare

 • Adaugă semințele de chia în apă și lasă-le să stea timp de 1 – 2 ore, până obții o consistență gelatinoasă.
 • Stoarce zeama de lămâie și adaug-o în băutură.
 • Dacă dorești, poți procesa amestecul în blender.
 • Dacă vrei să îl îndulcești, adaugă o lingură de miere de albine.

Mod de consum

 • Bea un pahar de semințe de chia cu lămâie între mic dejun și prânz.
 • Dacă dorești, poți repeta procedeul înainte de fiecare masă.

Ai încercat până acum această băutură naturală? Dacă nu, prepar-o și tu acasă și profită de toate beneficiile pe care le oferă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.