Logo image
Logo image

Semințele de tamarind: o gustare sănătoasă cu multe beneficii

5 minute
V-ați gândit vreodată că semințele de tamarind pot fi consumate ca gustare? Aflați care sunt proprietățile lor și cum să le integrați în dietă!
Semințele de tamarind: o gustare sănătoasă cu multe beneficii
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 11 mai, 2023

Semințele de tamarind sunt folosite din cele mai vechi timpuri deoarece au multe beneficii. Ele provin de la planta cu denumirea științifică Tamarindo indica, una dintre puținele specii de leguminoase care se folosesc în totalitate.

Dovezile sugerează faptul că semințele de tamarind sunt utile pentru reglarea colesterolului, reducerea nivelului de glucoză din sânge și combaterea constipației. Ce alte utilizări are această gustare sănătoasă?

Ce sunt semințele de tamarind?

Arborele de tamarind este originar din India și aparține familiei Fabaceae, adică leguminoase. Partea cea mai folosită în gastronomie este fructul, care se găsește în interiorul unei cochilii cunoscute sub numele de păstaie. Pulpa sa maronie are un gust dulce-acrișor și conține mai multe semințe.

Acestea din urmă reprezintă 33% din întregul fruct. Au un înveliș foarte dur care acoperă endospermul alb, care este partea moale și comestibilă. Sunt considerate un produs secundar cu diverse beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă de antioxidanți, vitamine, minerale și proteine.

Some figure
Semințele de tamarind sunt apreciate pentru profilul lor nutritiv și compușii bioactivi.

Compoziția semințelor de tamarind

Semințele de tamarind conțin un amestec de nutrienți și compuși bioactivi care oferă multe beneficii. Să vedem care sunt componentele principale:

Pectine

Semințele de tamarind conțin carbohidrați numiți „pectine”. Pectina este o formă de fibră solubilă care atunci când este amestecată cu apă acționează ca un agent de îngroșare și formează o substanță asemănătoare gelului.

Proteine și fibre

El-Siddig și alți experți au dezvăluit faptul că semințele de tamarind conțin 23 de grame de proteine la 100 de grame de produs. Atunci când sunt consumate ca gustare, ele ajută la acoperirea necesarului zilnic.

Fibrele reprezintă 20%, întâlnindu-se mai ales în învelișul semințelor. Aceste valori ridicate contribuie la menținerea sănătății gastrointestinale.

Descoperiți: Ce se întâmplă în corp după excesul de fibre?

Aminoacizi

Profesorul El-Siddig raportează faptul că, dintre cei 8 aminoacizi esențiali, 3 dintre ei acoperă mai mult de 100% din necesarul zilnic. Triptofanul acoperă 25%.

Grăsimi

Valoarea grăsimilor variază între 3 și 11%. Mai mult de jumătate sunt de tip polinesaturat. Predomină acidul gras linoleic, care este esențial pentru nutriție. Alături de omega-3, acesta oferă beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.

Minerale

Ajayi și Joseph, care au studiat semințele de tamarind, le consideră o sursă bună de elemente minerale. Printre acestea se numără potasiul și cuprul. Se remarcă și calciul, ale cărui valori sunt la fel de mari ca în cereale. Alte minerale importante sunt magneziul, fosforul și zincul.

Compuși bioactivi

Semințele de tamarind conțin compuși fenolici cu activitate antioxidantă ridicată, cum ar fi epicatechina și dihidroxiacetofenona. Extractul prezintă o capacitate puternică de a reduce peroxidarea lipidelor in vitro. Acești fenoli protejează acidul gras linoleic. În plus, prezintă o activitate antioxidantă mai mare în comparație cu vitamina C.

Profesorul Siddhuraju explică faptul că prezența acestor antioxidanți aduce beneficii sănătății, deoarece aceștia sunt capabili să prevină deteriorarea oxidativă la nivel celular. Fenolii luptă împotriva radicalilor liberi, care sunt asociați cu anumite tulburări, precum ateroscleroza și îmbătrânirea prematură. Aceștia ar putea preveni cancerul.

Factori antinutriționali

Deloc surprinzător, semințele de tamarind conțin așa-numiții factori antinutriționali (ANF), prezenți și în alte leguminoase și cereale. Printre ei se numără taninurile, care conferă semințelor crude caracteristica astringentă și amară. Fierbeți sau coaceți semințele pentru a elimina o parte din taninuri.

Un alt factor antinutriționali este acidul fitic, care împiedică absorbția mineralelor. Din fericire, acesta se îndepărtează prin înmuiere și fierbere. Lectina și inhibitorul de tripsină sunt factori antinutriționali recunoscuți deoarece se leagă de proteine, inclusiv de cele implicate în digestie.

Semințele de tamarind: o gustare sănătoasă cu multe beneficii

Ajută la reglarea proceselor metabolice

Cercetările sugerează faptul că semințele de tamarind pot regla anumite procese metabolice la animale. Acestea au ajutat la scăderea colesterolului și a zahărului în sânge (prin administrarea de semințe de tamarind unui grup de șobolani timp de 1 lună).

În ciuda acestor constatări, sunt necesare mai multe studii pentru a verifica efectele la om.

Au activitate antivirală

Un studiu realizat în India a arătat că semințele de tamarind au proprietăți antivirale. Factorul antinutrițional lectină face ca virușii să fie mai slabi cu 64%. În plus, lectina reduce nivelul de ARN viral din celule cu 45%.

Un alt studiu a recunoscut potențialul antiviral al acestor semințe în tratamentul Covid-19 la pacienții obezi. Potrivit autorilor, s-a descoperit că inhibitorul de tripsină din semințele de tamarind reduce anumiți markeri inflamatori. În plus, acesta reușește să anuleze activitatea neutrofilelor caracteristică leziunilor pulmonare.

Sprijină sănătatea digestivă

Prezența fibrelor solubile în semințele de tamarind favorizează procesul digestiv, ameliorează constipația și previne apariția flatulenței. Acest nutrient reușește să reducă colesterolul și face ca zahărul din alimente să fie absorbit mai lent.

Pot fi folosite ca supliment proteic

Aceste semințe pot fi folosite ca supliment alimentar grație conținutului ridicat de proteine. O modalitate bună de a face acest lucru este să le folosiți ca gustare la mijlocul dimineții sau la mijlocul după-amiezii.

Cum se prepară semințele de tamarind?

Probabil vă întrebați cum să pregătiți semințele de tamarind. Nu vă faceți griji! Vă explicăm noi!

1. Prăjite

Într-o tigaie, puneți semințele de tamarind și gătiți-le la foc mediu. Amestecați constant între 8 și 10 minute. Luați vasul de pe foc. Eliminați coaja și consumați-le.

O altă variantă este să le fierbeți pentru a le face mai moi. Ele pot înlocui nucile, oferind mai puține calorii.

Some figure
Semințele de tamarind pot fi consumate prăjite sau sub formă de făină. Nu conțin gluten, deci sunt potrivite pentru celiaci.

2. Sub formă de făină

După ce ați îndepărtat coaja, uscați semințele în cuptor la aproximativ 120 de grade Celsius. După aproximativ 45 de minute, scoateți-le și lăsați-le să se răcească. Pentru a pregăti făina, procesați-le în robotul de bucătărie.

Făina de tamarind poate fi amestecată cu cea de grâu, porumb sau orice altă făină pentru a crește aportul de proteine și minerale. Trebuie să știți că această făină este ideală pentru cei care suferă de intoleranță sau sensibilitate la gluten.

Descoperiți: Cele mai bune fructe pentru ficatul gras

Câte semințe de tamarind puteți consuma?

Conținutul ridicat de fibre și proteine favorizează sațietatea. 28 de grame de produs oferă 7 grame de proteine care sunt surse de aminoacizi esențiali. În plus, există și aproximativ 6 grame de fibre solubile. Puteți dubla acest aport consumând două gustări pe zi.

Pe scurt, semințele de tamarind sunt o gustare excelentă. De acum înainte le puteți integra în dietă. Cu toate acestea, în cazul în care suferiți de o patologie cronică, nu uitați să consultați un profesionist în nutriție pentru a stabili cantitățile adecvate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  1. De Caluwé, E. & Halamová, K. & Van Damme, P., (2010) “Tamarindus indica L. – Una revisión de usos tradicionales, fitoquímica y farmacología”, Afrika Focus 23(1). doi: https://doi.org/10.21825/af.v23i1.5039
  2. El-Siddig, K., Gunasena, H.P.M., Prasa, B.A., Pushpakumara, D.K.N.G., Ramana, K.V.R., Vijayanand. P., Williams, J.T. (2006). Tamarind – Tamarindus indica L. Fruits for the future 1. Southampton Centre for Underutilized Crops, Southampton, UK, 188p. Disponible en: https://www.cambridge.org/core/journals/experimental-agriculture/article/abs/fruits-for-the-future-1-revised-edition-tamarind-tamarindus-indica-l-by-k-elsiddeg-h-p-m-gunesana-b-a-prasad-d-k-n-g-pushpukumara-k-v-r-ramana-p-vijayananand-and-j-t-williams-southampton-uk-southampton-centre-for-underutilized-crops-2006-pp-188-available-free-on-request-to-national-scientists-of-developing-countries-isbn-854328599/43A1FA8CC8872E48C8AAD3356C48DEB0
  3. Julio Sanhueza Catalán , Samuel Durán Agüero y Jairo Torres García. Los ácidos grasos dietarios y su relación con la salud. Nutr Hosp. 2015;32(3):1362-1375. Disponible en: http://www.aulamedica.es/nh/pdf/9276.pdf
  4. Ajayi, I.A., Oderinde, R.A., Kajogbola, D.O., & Uponi, J.I. (2006). Oil content and fatty acid composition of some underutilized legumes from Nigeria. Food Chemistry, 99, 115-120. Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/Oil-content-and-fatty-acid-composition-of-some-from-Ajayi-Oderinde/c2e6e3f3f93e64e117009c79c7bdcb2bc2ced2d8
  5. Soong, Y.Y., & Barlow, P.J. (2004). Antioxidant activity and phenolic content of selected fruit seeds. Food Chemistry, 88, 411-417. Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/Antioxidant-activity-and-phenolic-content-of-fruit-Soong-Barlow/7bc5d366f9e957c2534ecc85b1a8989e17bfd392
  6. Siddhuraju, P. (2007). Antioxidant activity of polyphenolic compounds extracted from defatted raw and dry heated Tamarindus indica seed coat. Lwt – Food Science and Technology, 40, 982-990. Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/Antioxidant-activity-of-polyphenolic-compounds-from-Siddhuraju/f49894af518f862b3b6156e790332dc4d16b0374
  7. Uzukwu Emmanuel Uchenna, Amal Bakr Shori, Ahmad Salihin Baba. Tamarindus indica seeds improve carbohydrate and lipid metabolism: An in vivo study. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Volume 9, Issue 4, October–December 2018, Pages 258-265. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0975947616305083?via=ihub
  8. Manash Pratim Gohain. Tamarind seeds has antiviral properties and can potentially. 2018, Read more at:
    http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/66614928.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst
  9. Morais, A., de Medeiros, A. F., Medeiros, I., de Lima, V., Luz, A., Maciel, B., & Passos, T. S. (2021). Tamarind (Tamarindus indica L.) Seed a Candidate Protein Source with Potential for Combating SARS-CoV-2 Infection in Obesity. Drug target insights15, 5–12. https://doi.org/10.33393/dti.2021.2192

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.