Smoothie-ul verde, aliatul sănătății noastre
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
În prezent, se pune din ce în ce mai mult accent pe o alimentație corectă și echilibrată. Din ce în ce mai multă lume reduce consumul de alimente procesate și începe urmarea unei alimentații pe bază de produse vegetale. De asemenea, se consumă mai frecvent smoothie-ul verde, ceea ce reprezintă o alegere foarte bună, nu numai pentru vegetarieni.
Smoothie-ul verde devine popular pe zi ce trece. Acest lucru se datorează faptului că aduce beneficii multiple organismului nostru.
De ce este benefic smoothie-ul verde?
Aceste smoothie-uri conțin fructe și legume, datorită cărora sunt considerate un aliment sănătos. Din moment ce mulți oameni le prepară acasă, nu conțin adaosuri de zahăr sau sare. Astfel, ne putem bucura de toate substanțele hrănitoare din smoothie, știind că am utilizat numai ingrediente naturale.
De asemenea, smoothie-urile verzi se prepară cu o mare varietate de fructe sau legume, însă putem adăuga și alte ingrediente care îi pot îmbogăți gustul. Iată câteva exemple de ingrediente pe care le poți adăuga:
- Semințe
- Condimente
- Lichide precum apa de cocos
Citește și:
Beneficiile sucurilor verzi
De obicei, specialiștii recomandă ca aceste smoothie-uri verzi sau alte sucuri de acest fel să fie consumate dimineața, pe stomacul gol. Astfel, organismului îi va fi mai ușor să asimileze substanțele nutritive și să absoarbă vitaminele.
Un alt beneficiu al smoothie-urilor verzi este că pot ajuta la eliminarea toxinelor adunate pe parcursul zilei. Pe lângă faptul că acestea conțin o cantitate semnificativă de substanțe nutritive, au proprietăți depurative.
Smoothie-ul verde nu conține foarte multe calorii, contribuie la procesul de detoxifiere, stimulează metabolismul și suplimentează în mod eficient alimentația.
Diferența dintre sucul și smoothie-ul verde
Deși este foarte ușor să confundăm acești doi termeni, există o diferență semnificativă între ei.
După preparare, smoothie-ul verde va păstra toate fibrele din fructele sau legumele pe care le folosim. Organismul îl absoarbe mai repede și mai ușor.
Din moment ce fibrele nu dispar odată cu prepararea, smoothie-ul verde este mult mai hrănitor. În consecință, nutriționiștii recomandă consumul de smoothie ca gustare în jurul după-amiezii. În plus, acesta are și un efect calmant.
Potrivit Victoriei Boutenko, autorul cărții „Revoluția smoothie-urilor verzi”, sucurile verzi au un timp de oxidare mai mic decât cel al smoothie-urilor. Prin urmare, dacă vrei să prepari o băutură care să poată fi păstrată în frigider timp de mai multe zile menținându-și toate substanțele nutritive, cel mai bine ar fi să alegi un smoothie.
Beneficiile smoothie-urilor verzi
Pe lângă beneficiile pe care le-am menționat mai sus, smoothie-urile verzi au și alte calități datorită cărora contribuie la menținerea sănătății organismului. Printre cele mai importante beneficii întâlnim următoarele:- Au proprietăți care ajută la eliminarea toxinelor din sânge.
- Datorită clorofilei pe care le conțin majoritatea legumelor folosite în smoothie-ul verde, crește nivelul de oxigen din sânge. Astfel, vom avea mai multă energie pentru a începe ziua.
- Smoothie-ul verde ajută la întărirea sistemului imunitar.
- De asemenea, aceste băuturi cremoase alcalinizează nivelul natural de pH al sângelui.
Te-ar putea interesa și:
Rețete de smoothie-uri verzi
1. Smoothie de pere și matcha
Ingrediente
- O cană de lapte de migdale (250 ml)
- 250 g de spanac
- 1/2 cană de zeamă de lămâie (125 ml)
- O pară de dimensiune medie
- O linguriță de ceai verde pudră sau matcha (7 g)
Mod de preparare
- Începe prin a amesteca foarte bine toate ingredientele până obții o băutură cu o consistență cremoasă. Poți să amesteci ingredientele într-un robot de bucătărie.
- Poți adăuga gheață sau miere după gust.
2. Smoothie cu portocale și spanac
Ingrediente
- O portocală decojită
- O banană
- 1/2 cană de apă de cocos (125 ml)
- 250 g de spanac
- O lingură de semințe de floarea-soarelui sau de cânepă (15 g)
- Gheață și miere după gust
Mod de preparare
- Înainte de a începe să prepari rețeta, asigură-te că ai spălat bine spanacul.
- Apoi, pune ingredientele într-un blender și procesează-le până obții o băutură omogenă.
- În cele din urmă, poți adăuga apă de cocos după gust. Acest ingredient vă îmbogăți smoothie-ul verde cu mai multe substanțe nutritive și va deveni absolut delicios.
3. Smoothie cu mango și cocos
Ingrediente
- 250 g de spanac
- 2 mango, tăiați în bucăți
- 2 banane
- 1/2 cană de suc de portocale (125 ml)
- 2 căni de lapte de cocos (500 ml)
- Gheață după gust
- O lingură de semințe de in (15 g)
- Fulgi de cocos după gust
- Unt de cocos după gust
Mod de preparare
- Mai întâi, pune toate fructele în robotul de bucătărie, iar la final, poți adăuga semințele.
- Adaugă gheață după gust și decorează smoothie-ul cu bucăți de mango și fulgi de cocos.
4. Smoothie cu portocale și ghimbir
Ingrediente
- 2 căni de apă (500 ml)
- 500 g de spanac
- 4 frunze de salată romaine
- 2 portocale
- 2 banane
- Un castravete
- 2 bucăți de ghimbir proaspăt
Mod de preparare
- Pune toate ingredientele în blender.
- Procesează ingredientele până obții o consistență cremoasă.
În concluzie, există mai multe opțiuni pentru a pregăti smoothie verde. Este foarte ușor de preparat și de inclus în alimentație. Bineînțeles, poți încerca mai multe variante pentru a vedea ce preferi.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.