Logo image
Logo image

Tulburările alimentare la copiii autiști

5 minute
Tulburările de alimentație sunt relativ frecvente la copiii cu autism. Este important să le abordezi în timp util pentru a evita posibilele deficiențe și complicații nutriționale.
Tulburările alimentare la copiii autiști
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Tulburările alimentare la copiii autiști sunt frecvente. Pot avea multe cauze, deși sunt, în general, efecte secundare ale modificărilor caracteristice acestei boli. Au adesea grade diferite de intensitate.

Tulburările din spectrul autist (TSA) sunt un grup de tulburări ale sistemului nervos central care afectează funcția creierului. Debutul bolii are loc, de obicei, în timpul copilăriei, iar problemele funcționării neuronale se traduc în dificultăți în interacțiunea socială și abilitățile de comunicare.

Factori asociați cu tulburările alimentare la copiii autiști

Alimentația este adesea afectată la copiii cu autism. Cauzele au legătură cu următoarele:

  • Modificări ale percepției senzoriale, care duc la hiposensibilitate sau hipersensibilitate la anumite texturi, arome, mirosuri sau culori
  • Interese limitate
  • Comportament repetitiv
  • Lipsa de integrare deplină a percepțiilor senzoriale

Așadar, autismul poate afecta dieta unui copil în mai multe moduri. Continuă să citești pentru a afla care sunt principalele tulburări alimentare la copiii cu această afecțiune.

Citește mai mult:

Bolile mintale la copii și simptomele lor

Principalele tulburări alimentare la copiii cu autism

Some figure
Consumul alimentelor este unul dintre cele mai afectate aspecte la copiii cu autism, deși, în general, aceștia sunt susceptibili și la alte tulburări de alimentație.

1. Dieta limitată

Din cauza selecției limitate a alimentelor și aversiunilor puternice pe care unele dintre ele le pot genera, dieta copiilor cu autism poate fi limitată. Copiii autiști pot respinge anumite alimente, un întreg grup, alimente cu o anumită culoare sau textură și așa mai departe.

De asemenea, copiii autiști tind să aibă preferințe pentru un anumit tip de pregătire sau prezentare. În general, și fără ca aceasta să fie norma, copiii autiști tind să favorizeze mâncarea roșie, galbenă sau portocalie și, de obicei, resping texturile granulate, vâscoase și astringente.

2. Aportul alimentar insuficient

Copiii cu autism au probleme în a se concentra pe o singură sarcină pentru perioade lungi de timp. Prin urmare, le este greu să stea la masă și să servească o porție întreagă de mâncare.

Din pricina aportului alimentar insuficient și alegerilor limitate menționate mai sus, dietele copiilor autiști ajung să fie insuficiente în ceea ce privește energia și nutrienții.

În plus, pot exista dificultăți în stabilirea rolurilor puterii și acceptarea limitelor impuse. Copiii sunt cei care preiau controlul deplin al mâncării lor pe măsură ce aleg ce să mănânce, ce să nu mănânce și în ce cantități.

3. Aversiunile alimentare cauzate de condiționarea clasică negativă

Condiționarea clasică este existența unui răspuns-stimul care apare ca urmare a unei experiențe. Prin urmare, copiii cu autism pot să aibă aversiuni și să respingă anumite tipuri de alimente dacă experiența lor anterioară cu acestea a fost negativă.

Experiențele negative ar putea fi:

  • Dureri abdominale, vărsături, diaree, etc.
  • Disconfort generat de furie sau de lupta pentru a mânca

În plus, memoria lor negativă poate fi extinsă la alimente similare, iar acest lucru va reduce varietatea de alimente pe care sunt dispuși să le mănânce.

Some figure
O experiență traumatică atunci când încerci anumite tipuri de alimente pentru prima dată poate duce la respingerea lor permanentă.

4. Probleme legate de medicamente

Unele dintre medicamentele utilizate pentru tratarea tulburărilor din spectrul autist (ASD) au un impact direct asupra dietei copiilor. Acestea pot determina scăderea sau creșterea poftei de mâncare și pot preveni absorbția unor vitamine și minerale.

Acesta este motivul pentru care este important să cunoști efectele secundare ale tratamentelor și să discuți cu profesioniștii care lucrează cu copilul autist.

5. Tulburări digestive frecvente

Copiii cu autism au adesea simptome legate de sistemul digestiv și de alimente. Acestea includ:

  • Durere abdominală
  • Piroză (arsuri la stomac)
  • Diaree cronică sau constipație
  • Regurgitații
  • Flatulență
  • Vărsături

Citește mai mult:

Cum să ajuți copiii cu autism în timpul carantinei

Apariția acestor simptome nu este cauzată de autism, ci de tulburările alimentare care decurg din acesta. De exemplu, restricționarea anumitor fructe și legume ar putea duce la diete cu conținut scăzut de fibre. Așadar, este posibil ca cel mic să dezvolte probleme legate de constipație. De asemenea, vor exista dificultăți de mestecare și un deficit care va duce la digestie greoaie și flatulență.

Trebuie să acorzi atenție frecvenței și intensității simptomelor. Ar trebui să evaluezi existența unei alergii și a intoleranței alimentare, deoarece acestea sunt foarte frecvente în timpul copilăriei.

Some figure
Problemele digestive sunt frecvente la copiii cu autism și pot duce la tulburări alimentare.

Intervenția în tulburările alimentare ale copiii autiști

Trebuie să iei imediat măsuri atunci când te confrunți cu o tulburare de alimentație la copil, mai ales dacă acesta este autist. Poate că nu consideri că este o prioritate, dar deficiențele nutriționale în copilărie duc adesea la malnutriție.

Aceasta este o problemă suplimentară pentru dezvoltarea și creșterea adecvată a copilului. O meta-analiză a studiilor științifice a constatat faptul că dietele copiilor cu autism conțin mai puține proteine ​​și calciu decât cele ale copiilor „normali”.

Așadar, trebuie să abordezi orice problemă alimentară pe care copilul tău o poate avea pentru a găsi o soluție adecvată pentru acesta. În plus, specialiștii subliniază necesitatea urmării unei diete adaptate fiecărui copil (în funcție de preferințele sale) și menținerea controlului asupra stării nutriționale.

Doar în acest fel pot fi îmbunătățite obiceiurile alimentare și prevenite posibilele probleme legate de o dietă deficitară.

Tulburările de alimentație la copiii cu autism necesită atenție sporită

În cele din urmă, este esențial să abordăm tulburările alimentare la copiii autiști în timp util, pentru a evita complicațiile legate de creștere și dezvoltare. Orice tulburare de alimentație este un motiv pentru a consulta medicul pediatru, nutriționistul sau alți profesioniști din domeniul medical.

Vă mulțumim pentru citirea acestui articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ansel K. Autism Spectrum Disorders and Diet. Abril 2019. American Academy of Nutrition and Dietetics.
  • Baratas M. et al. Guía de Intervención ante los trastornos de alimentación en niños y niñas con trastorno del espectro del autismo (TEA). Federación Autismo Madrid.
  • Kawicka A, Regulska-Illow B. How Nutritional Status, Diet and Dietary Supplements Can Affect Autism. A Review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2013;64(1):1‐12
  • Sharma S.R, et al. Autism Spectrum Disorder: Classification, diagnosis and therapy. Pharmacology and Therapeutics. Octubre 2018. 190;91-104.
  • Sharp W, et al. Feeding Problems and Nutrient Intake in Children with Autism Spectrum Disorders: A Meta-analysis and Comprehensive Review of the Literature. Journal of Autism and Development Disorders. 2012. 43;2159-2173.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.