Logo image
Logo image

Uleiul fără calorii: ce este și care sunt beneficiile și riscurile acestuia

3 minute
Uleiul fără calorii nu este cea mai bună opțiune pentru a reduce aportul energetic al dietei. Vă vom explica de ce și în ce constă acest produs!
Uleiul fără calorii: ce este și care sunt beneficiile și riscurile acestuia
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 25 aprilie, 2023

Uleiul fără calorii este un element nedigerabil care poate îndeplini o funcție similară cu cea a grăsimii tradiționale. Din acest motiv, poate fi inclus în mod regulat în contextul unei diete hipocalorice, cu scopul de a stimula pierderea în greutate.

Totuși, avem de-a face cu un element pozitiv pentru sănătate? Trebuie să clarificăm faptul că restricționarea exagerată a lipidelor alimentare nu este considerată deloc benefică. Mediul hormonal poate fi alterat. Apar carențe de vitamine ce afectează funcționarea organismului. Din acest motiv, chiar dacă vreți să slăbiți, cel puțin 20% din caloriile din dietă trebuie să provină din grăsimi.

Uleiul fără calorii: compoziție

Uleiul fără calorii este nedigerabil. Este compus în mare parte din uleiuri de parafină, un mineral pe care corpul uman nu este capabil să îl proceseze.

Conține și ulei de măsline, dar într-o proporție care nu depășește 10%.

Parafina se obține din ulei și este clasificată în funcție de vâscozitatea acesteia. Uleiul de parafină este folosit pentru a face lumânări, produse cosmetice, laxative și produse farmaceutice. Se folosește și în diferite procese industriale în care este necesară o anumită lubrifiere.

Efectele sale asupra organismului nu sunt pe deplin cunoscute, așa că există îndoieli cu privire la acesta.

Ceea ce este întotdeauna recomandat este ca uleiul fără calorii să fie consumat doar crud. Punctul de fumegare al acestui produs este foarte scăzut. Nu trebuie încălzit sub nicio formă. În caz contrar, apar substanțe volatile care pot fi nocive.

Descoperiți: Uleiul de alge: o sursă de omega 3 și DHA

Some figure
Uleiul de parafină se folosește în proiecte DIY, de exemplu, pentru a face lumânări.

Uleiul fără calorii este util pentru a pierde în greutate?

Adevărul este că dovezile clare lipsesc. Uleiul fără calorii nu este obținut din elemente naturale și nu este inclus în grupa produselor comestibile. Nu pare a fi o opțiune prea bună, întrucât există un potențial toxic în cazul în care este supus la temperaturi ridicate.

Uleiul de măsline extravirgin este un ingredient de înaltă calitate. Are destul de multe calorii, dar includerea lui în dietă în mod regulat îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Acest lucru se datorează profilului său lipidic.

De asemenea, trebuie menționat faptul că uleiul de măsline este o sursă de vitamina E. Vorbim despre un element cu capacitate antioxidantă. Vitamina E reușește să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturi. Acest efect este legat de o incidență mai scăzută a patologiilor cronice și complexe, după cum au confirmat cercetările publicate în Jurnalul European de Chimie Medicinală.

În cazul în care doriți să pierdeți în greutate, poate fi mai eficient să creșteți consumul de energie decât să încercați să reduceți caloriile. Există dovezi ce arată faptul că practicarea regulată a exercițiilor fizice este esențială pentru a schimba compoziția corporală.

La conceperea planului alimentar, acoperiți necesarul zilnic de nutrienți și încercați să creați un ușor deficit energetic. Acest deficit nu trebuie să depășească 500 de calorii pe zi.

Descoperiți: Poate uleiul de măsline să ne protejeze împotriva atacurilor de cord?

Some figure
Uleiul de măsline este o opțiune mai bună decât uleiul fără calorii. Este natural și oferă acizi grași sănătoși.

O alternativă de calitate îndoielnică

Uleiul fără calorii nu este cea mai bună alternativă pentru a pierde în greutate. Este obținut dintr-o serie de compuși derivați din petrol, nedestinați inițial consumului uman.

Deși nu este digerabil, nu se știe cum va afecta compoziția microbiotei intestinale sau funcționarea mediului intern. Prin urmare, cel mai bine este să fiți precauți în această privință.

Calitatea uleiului este un factor decisiv la nivel alimentar. Acordați întotdeauna prioritate uleiului de măsline extravirgin. Acesta concentrează lipide nesaturate și o doză mare de vitamina E. De asemenea, cel mai bine este să-l consumați crud, pentru ca lipidele să nu devină trans atunci când încălzite în exces.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guasch-Ferré M, Liu G, Li Y, et al. Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. J Am Coll Cardiol. 2020;75(15):1729-1739. doi:10.1016/j.jacc.2020.02.036
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018;61(2):206-213. doi:10.1016/j.pcad.2018.07.014

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.