Valoarea nutritivă, beneficiile și prepararea homarului
 

Valoarea nutritivă, beneficiile și prepararea homarului

Vă vom arăta beneficiile și utilizările homarului, un aliment care conține multe proteine, dar puține calorii.
Valoarea nutritivă, beneficiile și prepararea homarului
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 24 martie, 2023

Homarul este unul dintre crustaceele cele mai apreciate de experții în gastronomie. Prepararea homarului este un mister pentru multe persoane, dar rețetele nu sunt complicate. Se poate consuma și  ca atare, la grătar sau la cuptor. Are caracteristici organoleptice excelente și este valoros din punct de vedere nutrițional.

Prețul său ridicat înseamnă că nu este accesibil pentru toată lumea.

Crustaceele sunt considerate alimente sănătoase. Totuși, nu sunt recomandate persoanelor cu gută sau acid uric ridicat, dar acestea sunt cazuri specifice. În general, sunt o sursă notabilă de nutrienți.

Informații nutriționale despre homar

Din punct de vedere nutrițional, homarul se caracterizează prin furnizarea de puține calorii: aproximativ 84 la 100 grame de produs. Acest lucru se datorează faptului că nu conține multă grăsime sau carbohidrați.

Homarul  este o sursă de proteine și micronutrienți. Poate fi inclus în contextul unui regim hipocaloric cu scopul de a pierde în greutate.

Acest aliment este o sursă de minerale, cum ar fi potasiul, magneziul, sodiul, iodul, zincul și fierul. Din acest motiv, poate ajuta la acoperirea cerințelor zilnice.

Prepararea homarului în stil clasic
Năutul cu homar este o rețetă clasică.

Beneficiile homarului

A sosit momentul să vorbim despre beneficiile homarului pentru sănătate. Trebuie să începem prin a evidenția puterea acestui aliment atunci când vine vorba de îmbunătățirea funcționării masei slabe. Acest lucru se datorează conținutului său de proteine. Homarul este benefic atât pentru persoanele sedentare, cât și pentru sportivii cu rate ridicate de activitate.

Nu trebuie să uităm nici că fierul va ajuta la prevenirea anemiei. Un aport insuficient provoacă oboseală cronică. Acest lucru este dovedit de cercetările publicate în Journal of Internal Medicine.

Iodul, la rândul său, este un element fundamental pentru a asigura buna funcționare a glandei tiroide. Un consum sub cel recomandat poate genera hipotiroidism. Pentru ca glanda să funcționeze corect, este nevoie de un aport suficient de elemente precum fierul, iodul și seleniul.

Prepararea homarului

Homarul poate fi consumat la grătar sau la cuptor, fără garnitură. Cu toate acestea, este adesea folosit pentru supe sau pentru a îmbunătăți aroma preparatelor cu orez, datorită gustului său puternic.

Este un aliment foarte apreciat de bucătarii care pregătesc mâncăruri deosebite.

Orezul cu homar este un preparat tipic de pe coasta mediteraneană spaniolă, care este foarte apreciat. Se poate combina și cu tăiței, obținând diferite texturi. Pentru a profita la maxim de beneficiile homarului, acesta trebuie să fie foarte proaspăt.

Rețetă de orez cu homar
Orezul este un ingredient ideal alături de fructele de mare, atât în haute cuisine, cât și în cele mai simple preparate.

Homarul are proprietăți excelente

Homarul se remarcă prin proprietățile sale nutritive și prin faptul că furnizează foarte puține calorii. Poate fi inclus cu ușurință în contextul unei diete pentru pierderea în greutate. Persoanele cu probleme cardiovasculare sau gută ar trebui să-și mențină aportul la minim din cauza conținutului mare de sodiu. De asemenea, homarul crește acidul uric dacă este consumat frecvent.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:20. Published 2017 Jun 20. doi:10.1186/s12970-017-0177-8
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004
  • Triggiani V, Tafaro E, Giagulli VA, et al. Role of iodine, selenium and other micronutrients in thyroid function and disorders. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2009;9(3):277-294. doi:10.2174/187153009789044392

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.