Alimente pentru creșterea hemoglobinei
Pentru a reechilibra nivelul hemoglobinei și a recăpăta starea de bine, este esențială adoptarea și menținerea unei diete sănătoase. Ce alimente sunt ideale pentru creșterea hemoglobinei?
Hemoglobină, anemie, fier și dietă
Experții de la Asociația Spaniolă a Persoanelor Afectate de Limfom, Mielom și Leucemie (AEAL) subliniază faptul că hemoglobina este „o substanță bogată în fier a cărei funcție este de a transporta oxigenul de la plămâni către restul celulelor corpului”. Când nivelul hemoglobinei este scăzut, organismul nu primește suficient oxigen, ceea ce poate duce la slăbiciune și oboseală.
Cauzele din spatele hemoglobinei scăzute sunt multiple. Printre acestea se numără următoarele:
- Producția deficitară de globule roșii, derivată dintr-o problemă la nivelul măduvei osoase
- Înlocuirea insuficientă a globulelor roșii
- Pierderea de sânge din cauza bolilor, rănilor sau menstruațiilor abundente
- Problemele de absorbție a fierului care afectează capacitatea organismului de a produce globule roșii
- Lipsa unor nutrienți în cantități adecvate, cum ar fi fierul și vitaminele B12 și B9
Pentru a afla dacă nivelul hemoglobinei este normal sau anormal, medicul trebuie să solicite un test de sânge. Acest test este necesar atunci când pacientul raportează simptome precum: oboseală, amețeli, răceală, iritabilitate, oboseală, lipsă de energie, somnolență excesivă, etc.
Tratamentul depinde în funcție de cauză. Dacă există anemie cu deficit de fier, se recomandă un supliment și o dietă adecvată.
Descoperiți: Care sunt simptomele anemiei?
Alimente pentru creșterea hemoglobinei
De multe ori, nivelul scăzut de hemoglobină nu poate fi remediat cu remedii la domiciliu, deoarece este necesar să se trateze cauza. Cu toate acestea, dieta adecvată poate ajuta la menținerea nivelului de celule roșii în sânge.
1. Alimente care conțin fier
Pentru a crește nivelul hemoglobinei și a lăsa anemia în urmă, este esențial să ne îmbunătățim obiceiurile alimentare și să încercăm să integrăm mai frecvent sursele de fier în alimentație. Printre acestea se numără următoarele:
- Alimente de origine animală: oferă fier care este mai ușor absorbit. Consumați: carne de miel, ficat de vițel, scoici, creveți, ficat de pui și stridii.
- Legume: anumite alimente vegetale conțin cantități interesante de fier, deși acesta nu este absorbit la fel de bine ca fierul hem (care se găsește în alimentele de origine animală). Alegeți: soia, tofu, tempeh, linte, năut, fasole, caju, semințe de dovleac, cânepă, nuci de pin, spanac, varză, varză de Bruxelles, quinoa și ovăz.
2. Absorbție sporită a fierului pentru a crește nivelul hemoglobinei
Citricele (și orice aliment care conține vitamina C) ajută la îmbunătățirea absorbției fierului.
În schimb, produsele lactate reduc capacitatea de absorbție, așa că se recomandă ca laptele și brânza să fie consumate cu o oră înainte de a consuma alimente ce conțin fier.
Băuturile carbogazoase, ciocolata și cafeaua împiedică absorbția fierului, așa că nu este indicat să le consumați odată cu mesele principale, ci după 40 de minute și întotdeauna cu moderație.
3. Alimente care conțin acid folic
Acidul folic (sau vitamina B9) ajută organismul să producă globule roșii și, prin urmare, are un rol important în stabilizarea valorii hemoglobinei. Este prezent în următoarele alimente:
- Fasole și mazăre
- Nuci
- Legume cu frunze verzi
- Fructe precum portocalele, lămâile, bananele sau pepenele galben
Alte alimente sănătoase pentru creșterea hemoglobinei
- Migdale: conțin mult cupru; acesta, împreună cu fierul și anumite vitamine, catalizează sinteza hemoglobinei. Înmuiați șapte migdale timp de două ore în apă și apoi măcinați-le și îndepărtați coaja fină. Consumați pasta o dată pe zi, pe stomacul gol.
- Semințe de susan: sunt o sursă bogată de fier. Puneți o lingură de semințe într-o cană cu apă fierbinte pentru câteva ore, apoi măcinați-le. Amestecați semințele zdrobite cu o cană de lapte îndulcit și beți remediul zilnic.
- Spanac: este bogat în fier; previne anemia și o tratează.
Descoperiți: Tratamente medicamentoase pentru anemie
O dietă sănătoasă ajută la menținerea unui nivel normal de hemoglobină
După cum ați văzut, este esențial să mâncați sănătos pentru a avea un nivel normal de hemoglobină. Desigur, și stilul de viață este important, precum și evitarea exceselor de orice fel.
Amintiți-vă că, dacă aveți anemie, nu este recomandat să consumați cafea sau ceai în cantități mari. Beți aceste băuturi la 40-45 de minute după mesele principale, pentru a nu afecta absorbția fierului și a altor nutrienți.
Dacă aveți întrebări despre dieta pentru anemie, puteți oricând să consultați medicul. Acesta va ști să vă îndrume astfel încât să vă îmbunătățiți dieta și să profitați la maxim de alimentele pentru creșterea hemoglobinei.
S-ar putea să te intereseze...