Xadago, un medicament pentru Parkinson
 

Xadago, un medicament pentru Parkinson

Xadago este un medicament utilizat în combinație cu levodopa pentru a trata boala Parkinson. În fața unei patologii atât de dificil de abordat, o altă opțiune terapeutică este întotdeauna utilă.
Xadago, un medicament pentru Parkinson
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 27 noiembrie, 2022

Xadago este un medicament pentru Parkinson care conține substanța activă safinamidă. Acest medicament este utilizat ca terapie complementară în cazul în care apare dificultatea de mișcare. Xadago funcționează prin creșterea nivelului de dopamină în creier. Dopamina este o substanță implicată în controlul mișcării. La pacienții cu Parkinson, dopamina este mai scăzută decât la persoanele sănătate.

Cum funcționează medicamentul Xadago pentru Parkinson?

Safinamida inhibă în mod reversibil și specific MAO-B. Xadago prezintă și alte mecanisme de acțiune, cum ar fi următoarele:

 • Este un antagonist al canalelor de calciu.
 • Inhibă recaptarea dopaminei.
 • Acționează ca un antagonist în eliberarea de glutamat.

Acest medicament este singurul care are un dublu mecanism de acțiune împotriva bolii Parkinson. Din acest motiv, influențează controlul simptomelor și al alterărilor motorii atunci când patologia se află în faze medii sau avansate.

În prezent, există și alți inhibitori MAO-B pentru tratamentul maladiei Parkinson, dar aceștia nu au și celelalte mecanisme de acțiune pe care le posedă safinamida.

Cât de util este?

Bătrâni care au nevoie de Xadago pentru Parkinson

Acest medicament este indicat pentru tratamentul bolii Parkinson ca terapie adjuvantă. Se adaugă la o doză stabilă de levodopa ca monoterapie sau în combinație cu alte medicamente antiparkinsoniene .

Utilizarea sa este recomandată la pacienții în stadii medii sau avansate ale bolii care au probleme de mișcare. Pe lângă Xadago, opțiunile farmacologice pentru aceste persoane sunt:

 • Inhibitori MAO-B, cum ar fi selegilina sau rasagilina
 • Levodopa cu un inhibitor LAAD
 • Inhibitori COMT, cum ar fi entacapona

Cum se ia Xadago pentru Parkinson?

Doza inițială recomandată de Xadago este de un comprimat de 50 mg. Această doză poate fi crescută până la un comprimat de 100 mg o dată pe zi.

Nu este necesar să luați safinamida separat de alimente. Efectul acesteia apare după două sau trei săptămâni de la începerea terapiei.

Dacă luați Xadago, consultați medicul înainte de a începe orice alt tratament, mai ales dacă trebuie să folosiți următoarele:

 • Alți inhibitori MAO
 • Medicamente împotriva gripei care conțin dextrometorfan, efedrină sau pseudoefedrină
 • Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) utilizați pentru tulburările de anxietate
 • Medicamente cu inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (IRSN), utilizate pentru depresie

Reacții adverse posibile

Femeie care are Parkinson
Insomnia este unul dintre efectele secundare frecvente ale medicamentului Xadago.

În mai multe studii efectuate pe pacienți cu boala Parkinson în faza medie sau avansată, care luau safinamidă și levodopa, s-au observat frecvent următoarele reacții adverse:

 • Insomnie
 • Dificultate în controlul mișcărilor voluntare
 • Somnolență
 • Amețeli și dureri de cap

Reacțiile adverse mai puțin frecvente au inclus infecții ale tractului urinar, anemie, număr scăzut de celule albe, anomalii ale celulelor roșii, apetit scăzut și niveluri crescute de colesterol și zahăr în sânge. Au existat și halucinații și coșmaruri sau un sentiment de frică.

Pot apărea și reacții adverse rare, cum ar fi alergia nazală, infecțiile bucale, scăderea bruscă în greutate, nivelul crescut de potasiu în sânge, dezorientarea sau tulburările de vedere.

O patologie greu de abordat

Boala Parkinson este o boală dificil de tratat. Pentru pacienți, viața de zi cu zi este complicată, iar pentru medici, tratamentul este o problemă. Xadago poate fi o alternativă terapeutică la pacienții în stadii medii sau avansate afectați de probleme motorii. Nu se utilizează singur, ci în combinație cu levodopa sau alte medicamente dopaminergice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.