13 trucuri ce fac hainele să arate ca noi - Doza de Sănătate
 

13 trucuri ce fac hainele să arate ca noi

Pentru ca hainele să nu pară vechi sau uzate odată cu trecerea timpului, este important să acordăm mai multă atenție spălării și îngrijirii acestora.
13 trucuri ce fac hainele să arate ca noi

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cu toate că mulți dintre noi amestecăm rufele,  îți recomandăm să le sortezi înainte de spălare în funcție de culoare și material. Trebuie să-ți îngrijești hainele în mod corespunzător, lucru care este foarte simplu. Află în continuare 13 trucuri ce fac hainele să arate ca noi!

Cele mai bune trucuri ce fac hainele să arate ca noi

1. Elimină imediat petele

Haine pline de pete

Pătăm adesea hainele cu mâncare sau cu substanțe cu care lucrăm zi de zi. Este important să eliminăm imediat aceste pete. În caz contrar, îndepărtarea lor va fi imposibilă.

2. Sortează rufele înainte de spălare

Mulți oameni pun prosoapele, lenjeriile, cămășile și blugii împreună la spălat. Aceasta este o mare greșeală, deoarece fiecare articol de îmbrăcăminte necesită îngrijire diferită, în funcție de materialul și culoarea lui.

3. Alege în mod corect programul mașinii de spălat

Trucuri ce fac hainele să arate ca noi prin spălare corectă

Majoritatea mașinilor de spălat ne permite selectarea programului de spălare pentru hainele noastre, fie pentru rufe delicate, foarte murdare, hăinuțe de bebeluși, prosoape și altele.

Pentru a pune în practică aceste trucuri ce fac hainele să arate ca noi, asigură-te că programul ales este cel recomandat. Ține cont de durata acestuia, cantitatea de apă folosită, temperatura și de folosirea detergenților și a înălbitorilor.

4. Elimină petele de deodorant de pe haine

Petele de deodorant fac ca hainele să capete un aspect murdar. În plus, acestea vor conferi hainelor un miros urât. De aceea, este foarte important să elimini petele de deodorant.

Ce trebuie să faci?

Este simplu: amestecă puțin bicarbonat de sodiu cu zeamă de lămâie și freacă pata. Lasă amestecul să acționeze câteva minute. După aceea, spală hainele așa cum o faci de obicei. Tocmai ai pus în practică trucuri ce fac hainele să arate ca noi!

5. Netezește cutele cu o placă de îndreptat părul

Femeie care folosește o placă de păr

Dacă te grăbești și nu ai la îndemână un fier de călcat, placa de îndreptat părul este foarte utilă pentru netezirea cutelor țesăturii. Nu lăsa pentru mult timp placa de îndreptat părul pe haine pentru a nu arde țesătura.

6. Ai grijă la folosirea fierului de călcat

În ceea ce privește fierul de călcat, acordă atenție temperaturii și funcțiilor pe care acesta le are, fiindcă fiecare material are o rezistență diferită.

Verifică întotdeauna eticheta hainelor, ea îți va oferi informațiile necesare pentru îngrijirea corespunzătoare a articolelor vestimentare.

7. Menține-ți cizmele în stare optimă

Trucuri ce fac hainele să arate ca noi cu ajutorul unor reviste

Pune o revistă făcută sul în interiorul cizmelor lungi pentru a evita ca acestea să se îndoaie și să-și piardă forma.

8. Curăță pantofii de piele

Cu toate că acest material este foarte popular, pielea se murdărește și capătă cu ușurință un aspect uzat. Pentru menținerea pantofilor din piele în stare optimă, trebuie doar să cureți murdăria cu o radieră!

9. Elimină scamele

Trucuri ce fac hainele să arate ca noi și te ajută să scapi de scame

În general, pantalonii și paltoanele se umplu de scame ce le conferă un aspect uzat.

Ce trebuie să faci?

  • Pentru a elimina scamele, folosește o lamă de ras. Trebuie doar să treci lama de ras pe suprafața materialului, de sus în jos, și să aduni firele subțiri.
  • Un alt truc este utilizarea unei benzi adezive mai groase. Folosește-o pe material și vei observa că firele subțiri și scamele vor rămâne pe banda adezivă.

10. Redă albul țesăturii dacă pătezi hainele din greșeală

Cui nu i s-a întâmplat acest lucru măcar o dată? Din greșeală sau din neștiință am pus la spălat o cămașă colorată cu haine albe, iar albul s-a pătat în timpul spălării. Stai liniștită, există soluție!

Ai nevoie de:

În funcție de cantitatea rufelor pe care trebuie să le speli, mărește cantitatea de ingrediente.

Ce trebuie să faci?

  • Imediat după observarea greșelii, lasă hainele să se înmoaie timp de patru ore într-un recipient care conține apă și zeamă de lămâie.
  • După înmuiere, spală hainele manual cu apă călduță ca să elimini culoarea nedorită.

11. Schimbă aspectul aspru al prosoapelor

Prosoape moi

Este incomod să folosim un prosop aspru. Pentru ca prosoapele tale să nu capete acest aspect, înmoaie-le peste noapte și freacă materialul.

12. Menține mirosul plăcut al hainelor

Există săpunuri și balsamuri de rufe care oferă hainelor un miros plăcut.

  • Ia o batistă, aplică pe ea câteva picături de ulei esențial de levănțică și pune batista în dulap. Poți folosi orice alt tip de ulei esențial cu miros plăcut.

13. Înălbește rufele fără clor

Trucuri ce fac hainele să arate ca noi cu bicarbonat de sodiu

Deși este o substanță care înălbește eficient materialele, clorul are un efect dăunător pentru haine. De aceea, renunță la el și folosește bicarbonatul de sodiu, o substanță esențială pentru punerea în aplicare a unor trucuri ce fac hainele să arate ca noi.

Ai nevoie de:

  • o linguriță de bicarbonat (10 g)
  • apă (cantitatea necesară)

Ce trebuie să faci?

Dizolvă bicarbonatul în apă, înmoaie hainele în amestec pentru câteva ore și spală-le așa cum o faci de obicei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.