Lecții de viață de la nepoți și bunici - Doza de Sănătate
 

Lecții de viață de la nepoți și bunici

Nepoții ne oferă oportunitatea să remediem greșelile pe care le-am făcut atunci când ne-am crescut proprii copii. Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că, de data aceasta, nu suntem singurele persoane din viața micuților răspunzătoare de educația lor.
Lecții de viață de la nepoți și bunici

Ultima actualizare: 01 februarie, 2019

Căpătăm constant lecții de viață și de la nepoți și de la bunici. Aceștia ne pot ajuta să descoperim noi aspecte ale personalității noastre. Deși asumarea rolului de părinte ne-a schimbat într-adevăr viața, rolul de bunic sau bunică ne oferă un tip de fericire cu adevărat special.

Unii bunici sunt mai tineri, pe când alții nici nu credeau că vor ajunge vreodată să aibă nepoți deoarece copiii lor au așteptat „momentul oportun” să devină părinți. Fiecare situație este unică.

Majoritatea dintre noi vedem rolul de bunic sau bunică ca fiind o etapă excepțională din viața noastră, ce ne oferă noi oportunități de a ne dezvolta și de a înfrunta situații neașteptate. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Legătura dintre nepoți și bunici

Știm cu toții că un părinte este responsabil de creșterea copilului său. Părinții alcătuiesc nucleul unei familii și trebuie să fie alături de copiii lor pe tot parcursul vieții acestora.

Bunicii alcătuiesc cel de-al doilea nivel de susținere din viața unui copil. Contactul pe care aceștia îl vor avea cu nepoții lor depinde de calitatea relației cu proprii lor copii.

Știm că adesea relațiile dintre părinți și copii nu sunt ideale. Însă majoritatea persoanelor reușesc să mențină o legătură benefică cu părinții lor, considerând că prezența acestora în viața propriilor copii este esențială.

Lecții de viață de la nepoți și bunici

În cele ce urmează îți vom prezenta ce importanță au nepoții în viața bunicilor.

1. Ne ajută să reanalizăm greșelile pe care le-am comis atunci când ne-am crescut copiii

Nimeni nu se naște știind totul despre cum trebuie să crești un copil. Uneori circumstanțele (inclusiv serviciul sau situația noastră financiară) ne împiedică să le oferim copiilor noștri tot ce ne-am dori.

  • Nepoții ne oferă posibilitatea de a analiza toate greșelile pe care le-am comis atunci când ne-am crescut proprii copii.
  • Putem astfel să le oferim sfaturi prețioase copiilor noștri, care acum sunt ei înșiși părinți, astfel încât ei să nu ne repete greșelile. Cu siguranță orice persoană care are un copil ar trebui să țină cont de sfaturile părinților săi.

2. Bunicii nu trebuie decât să-și facă nepoții fericiți

Regulile, limitele, avertismentele și pedepsele pentru acțiunile nepotrivite trebuie stabilite de părinți.

  • Bunicii își educă nepoții, dar răspunderea lor față de micuți este diferită de cea a părinților. Rolul lor de îngrijitor primar al unui copil este de domeniul trecutului. Când vine vorba de nepoții lor, principala lor responsabilitate este să îi facă pe aceștia fericiți.
  • Nepoții reprezintă o sursă proaspătă de energie ce ne obligă să dăm ce este mai bun din noi și, nu în ultimul rând, să facem tot ce ne stă în putință pentru a fi rudele favorite ale micuților.

3. Nepoți și bunici – moștenirea care nu se pierde

Toate experiențele noastre de viață, tot ceea ce am descoperit, întregul nostru trecut cu victoriile, fricile, aventurile și amintirile frumoase pe care le-am interiorizat reprezintă comori pe care le putem împărtăși nepoților noștri.

  • Singura modalitate de a continua să existăm în amintirea membrilor familiei noastre este ca nepoții noștri să ne afle istoria personală.
  • Vorbește cu nepoții tăi cât de frecvent poți. Asumă-ți rolul de povestitor și oferă-le răspunsuri la toate întrebările pe care ți le pun. Încurajează-i, fii vesel și luminează-te de fiecare dată când micuții îți zâmbesc.
Legătura dintre nepoți și bunici

4. Legătura emoțională dintre nepoți și bunici

Când crești un copil, ceva se schimbă în tine—înveți să nu te dai niciodată bătut, să lupți pentru copilul tău pentru a-i putea oferi tot ce este mai bun în viață.

  • Mai târziu, atunci când copiii noștri devin adulți, ei vor putea înfrunta lumea cu încredere și maturitate. Noi vom fi mândri de odraslele noastre și probabil vom simți că o etapă a vieții noastre s-a încheiat.
  • În mod cert avem hobbyuri și responsabilități cu care să ne ocupăm timpul, dar sosirea unui nepot ne va schimba din nou existența.
  • Va veni momentul să ne redefinim ca „bunici” și să ne asumăm responsabilitatea de a ne ajuta nepoții cât de mult putem, să fim o sursă de atenție și susținere emoțională pentru aceștia.

A fi un adevărat bunic sau bunică pentru nepoții noștri nu este ceva ușor. Trebuie să privim acest lucru ca pe o provocare nouă pe care o vom înfrunta cu optimism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.