6 moduri în care oțetul combate problemele picioarelor - Doza de Sănătate
 

6 moduri în care oțetul combate problemele picioarelor

Suferi de probleme cu picioarele? Cel mai probabil oțetul este exact ceea ce cauți! Citește în continuare pentru a descoperi modul în care acest remediu naturist te va ajuta.
6 moduri în care oțetul combate problemele picioarelor
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși picioarele noastre sunt responsabile de susținerea greutății corporale pe tot parcursul zilei, sănătatea lor este de obicei neglijată până ce se îmbolnăvesc. Știai că oțetul te poate ajuta să tratezi problemele picioarelor?

Picioarele sunt expuse permanent la uscăciune, bacterii și alți factori care le pot afecta negativ. Drept consecință, acestea pot dezvolta anumite probleme pe termen lung, inclusiv infecții fungice sau înăsprirea pielii, care le alterează aspectul estetic și sănătatea.

Vestea bună este că există ingrediente 100% naturale care aprovizionează picioarele cu un plus de nutrienți și le protejează, înfrumusețându-le într-un timp scurt. Dintre aceste produse, oțetul iese în evidență. El este bogat în acizi și compuși antifungici care pot regla pH-ul pielii.

În articolul de azi îți prezentăm principalele moduri în care oțetul poate remedia problemele picioarelor.

1. Oțetul combate problemele picioarelor cauzate de ciuperci

Problemele picioarelor au deseori la bază infecții

Problemele picioarelor cauzate de ciuperci, precum piciorul de atlet și îngălbenirea unghiilor, pot fi tratate cu ajutorul acidului acetic din componența oțetului. Acțiunea antifungică și antibacteriană a acestui produs ține sub control infecțiile și creează o barieră protectoare împotriva atacurilor viitoare.

Instrucțiuni:

 • Adaugă o cană de oțet într-un lighean cu apă caldă și înmoaie picioarele în amestecul rezultat pentru 15-20 de minute.
 • Aplică acest tratament de 2-3 ori pe săptămână.

2. Face pielea mai netedă

Acțiunea exfoliantă a oțetului stimulează eliminarea celulelor moarte care tind să înăsprească pielea.

Instrucțiuni:

 • Înmoaie-ți picioarele într-un lighean cu apă și oțet pentru 15-20 de minute.

3. Elimină negii

Problemele picioarelor pot fi tratate cu remedii naturiste

Acizii din oțet—în acest caz, din oțetul de mere—sunt eficienți împotriva virusurilor care provoacă apariția negilor pe pielea picioarelor. Compoziția acestuia neutralizează orice infecție prezentă și înmoaie negii, până ce sunt îndepărtați în totalitate.

Instrucțiuni:

 • Adaugă o jumătate de cană de oțet într-un lighean cu apă caldă. Înmoaie picioarele în acest amestec pentru 30 de minute.
 • O altă variantă este să aplici oțetul direct pe negi cu ajutorul unui tampon de vată.

4. Ameliorează senzațiile de mâncărime

Senzațiile de mâncărime de la nivelul picioarelor pot fi cauzate de un dezechilibru al pH-ului pielii, fie pentru că aceasta este prea uscată, fie pentru că anumite ciuperci s-au înmulțit în exces pe ea.

Uneori mâncărimile sunt consecința unei reacții alergice la materialul din care încălțămintea este fabricată. Din fericire, oțetul de mere poate ameliora acest simptom incomod, ținând sub control problemele picioarelor.

Instrucțiuni:

 • Amestecă cantități egale de oțet de mere și apă caldă, apoi înmoaie-ți picioarele în soluția rezultată timp de 20 de minute.
 • Aplică acest tratament în fiecare zi, până ce senzația de mâncărime dispare.

5. Neutralizează mirosurile neplăcute

Problemele picioarelor distrug aspectul estetic

Transpirația excesivă și dezvoltarea anumitor bacterii la nivelul picioarelor pot cauza mirosuri neplăcute greu de eliminat.

Însă oțetul conține acizi cu abilitatea de a preveni problemele picioarelor cauzate de producția excesivă de fluide și proliferarea microbilor. Așadar, dacă îți aplici oțet pe picioare, vei scăpa imediat de mirosurile neplăcute deranjante.

Te-ar putea interesa și:

Mirosul neplăcut al picioarelor

Instrucțiuni

 • Amestecă oțet cu o cantitate de două ori mai mare de apă într-un lighean. Înmoaie-ți picioarele în amestecul obținut pentru 15 minute.
 • Dacă mirosul continuă să fie intens, adaugă mai multe picături de ulei esențial de arbore de ceai în amestec.
 • Desigur, nu uita să îți cureți pantofii înainte de a-i purta din nou.

6. Înmoaie bătăturile

Bătăturile de la picioare sunt cauzate de acumularea excesivă de celule moarte și de fricțiunea produsă de anumite tipuri de pantofi.

Acidul acetic din oțet acționează ca un exfoliant și emolient, fiind ideal pentru a îndepărta pielea moartă și a înmuia porțiunile înăsprite. De îndată ce este absorbit de piele, oțetul o hidratează și, în timp, îi înfrumusețează aspectul.

Instrucțiuni:

 • Combină cantități egale de oțet alb și apă caldă. Înmoaie-ți picioarele în acest amestec pentru 15-20 de minute.
 • Aplică acest tratament în fiecare noapte. Poți să îl completezi cu folosirea unei pietre ponce.

Ești gata să combați problemele picioarelor cu ajutorul oțetului? Nu ezita să incluzi acest produs în rutina ta de frumusețe obișnuită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Darshna Yagnik et al. “Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coliStaphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression”, Sci Rep. 2018; 8: 1732.
 • Gopal J et al. “Authenticating apple cider vinegar‘s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect”, Nat Prod Res. 2017 Dec 11:1-5. doi: 10.1080/14786419.2017.1413567.
 • Mota AC et al. “Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis”, J Prosthodont. 2015 Jun;24(4):296-302. doi: 10.1111/jopr.12207. Epub 2014 Sep 14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.