7 alimente pentru creșterea masei musculare - Doza de Sănătate
 

7 alimente pentru creșterea masei musculare

Pe lângă faptul că mărește nivelul de energie în timpul antrenamentului, orezul susține formarea masei musculare. Acest beneficiu se datorează conținutului său de carbohidrați complecși.
7 alimente pentru creșterea masei musculare
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Avem la dispoziție numeroase rutine de exerciții al căror obiectiv principal este tonifierea și dezvoltarea mușchilor. Însă este esențial să luăm în considerare și anumite alimente pentru creșterea masei musculare, care ne pot ajuta să obținem rezultatele dorite.

Mulți oameni iau suplimente alimentare pentru a completa efectele exercițiilor fizice. Dar cel mai bine este să optăm pentru ingrediente ecologice, ai căror nutrienți au un efect benefic asupra sănătății musculare.

Numeroase suplimente fortifică musculatura. În articolul de azi îți propunem 7 alimente pentru creșterea masei musculare. Aceste produse sunt delicioase și conțin proteine, acizi grași și alte substanțe indispensabile în ceea ce privește întărirea mușchilor.

Nu ezita să incluzi în dieta ta zilnică alimente pentru creșterea masei musculare!

1. Spanacul

Alimente pentru creșterea masei musculare cu frunze verzi

Această delicioasă legumă cu frunze verzi reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru orice dietă. Spanacul este sărac în calorii, conține foarte puține grăsimi și este plin de antioxidanți și aminoacizi esențiali. Toți acești nutrienți fortifică masa musculară.

 • Specialiștii le recomandă celor care vor să urmeze o cură de slăbire să consume spanac. Acesta prelungește senzația de sațietate și îmbunătățește sănătatea metabolică.
 • Mineralele din componența sa contribuie la prevenirea slăbirii mușchilor și mențin un nivel echilibrat al electroliților.
 • Spanacul mărește nivelul de energie, fiind un aliment ideal pentru sportivi.

2. Fructele cu coajă lignificată

Nucile, migdalele și toate celelalte soiuri de fructe cu coajă lignificată intră în categoria de alimente pentru creșterea masei musculare. Acest fapt se datorează conținutului lor semnificativ de grăsimi sănătoase și aminoacizi.

 • O porție de 100 g de fructe cu coajă lignificată conține până la 20 g de proteine de calitate superioară, pe care organismul uman le poate procesa cu ușurință.
 • Fructele cu coajă lignificată constituie o sursă importantă de acizi grași omega-3. În plus, ele prezintă compuși antioxidanți care mențin sănătatea mușchilor.
 • Oferă un plus de fibre, asigurând o digestie optimă. Totodată, fructele cu coajă lignificată previn poftele alimentare.

3. Lintea

Alimente pentru creșterea masei musculare incluse în supe

Datorită valorii sale nutritive semnificative, lintea este una dintre cele mai populare leguminoase. Este săracă în calorii, dar conține fibre și antioxidanți care au un efect benefic asupra sănătății.

 • În ceea ce privește sănătatea musculară, mineralele din componența lintei previn deteriorarea și deshidratarea mușchilor.
 • Lintea oferă o cantitate mică de aminoacizi, care facilitează formarea și fortificarea masei musculare.
 • Carbohidrații complecși ai lintei contribuie la menținerea unui nivel optim de energie, îmbunătățind performanțele sportive.

4. Pieptul de pui

Pieptul de pui este un tip de carne slabă pe care o poți consumă în mod regulat pentru a-ți completa dieta și a-ți fortifica musculatura.

 • Această componentă a puiului conține foarte puțină grăsime. O porție de 100 g oferă până la 22 g de proteine.
 • Menținerea unei mase musculare adecvate necesită o cantitate adecvată de proteine.

5. Peștele gras, pe lista de alimente pentru creșterea masei musculare

Alimente pentru creșterea masei musculare cu omega 3

Peștele gras, precum somonul și tonul, nu ar trebui să lipsească din niciun plan alimentar menit să stimuleze pierderea în greutate și îmbunătățirea aspectului siluetei.

 • Conținutul caloric al peștelui gras este moderat. În plus, acesta prezintă cantități importante de aminoacizi, vitamine și minerale care fortifică mușchii.
 • Fiecare porție de 100 g de pește gras conține până la 21,5 g de proteine, în funcție de specia aleasă.
 • Peștele gras oferă cantități semnificative de acizi grași omega-3, care îmbunătățesc circulația sanguină și mențin sănătatea mușchilor.
 • Consumând pește gras de cel puțin două ori pe săptămână, vei evita poftele excesive și vei avea o musculatură sănătoasă.

6. Ouăle

Consumul moderat de ouă prezintă numeroase beneficii în ceea ce privește pierderea în greutate și musculatura. Mult timp s-a crezut că ouăle pot avea un impact negativ asupra sănătății. În zilele noastre însă, s-a demonstrat că nutrienții lor sunt benefici pentru sănătate.

 • Ouăle sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și acizi grași care previn apariția perioadelor de energie scăzută ce pot surveni pe parcursul zilei.
 • Ele oferă cantități importante de proteine care pot fi asimilate ușor și care susțin procesul de fortificare al masei musculare.
 • Îmbunătățesc performanțele sportive și previn simptome ca oboseala ce poate surveni din cauza antrenamentelor.
 • Ouăle sunt foarte sățioase, ținând poftele sub control și prevenind mâncatul în exces.

7. Orezul

Orezul face parte din grupul de alimente care oferă carbohidrați complecși. Acest nutrient este depozitat în organism și, mai târziu, este folosit în formarea masei musculare.

 • Carbohidrații joacă rolul de sursă de „combustibil” pentru celule. Ei prelungesc nivelul de energie în timpul antrenamentelor.
 • Este indicat să optăm pentru cereale integrale, care oferă fibre și alți nutrienți benefici pentru organism.

Tu obișnuiești să consumi cele 7 alimente pentru creșterea masei musculare prezentate în acest articol? Dacă obiectivul tău este să ai mușchi mai puternici și tonifiați, nu ezita să le incluzi în dieta ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Lanchais K., Capel F., Tournadre A., Could omega 3 fatty acids preserve muscle health in rheumatoid arthritis? Nutrients, 2020.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
 • Geiker NRW., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.