7 soluții naturale pentru alungarea muștelor - Doza de Sănătate
 

7 soluții naturale pentru alungarea muștelor

Muștele sunt insecte nedorite în locuință. Pentru a scăpa de ele, trebuie să asiguri o igienă adecvată în toate regiunile din casă. Totodată, poți încerca niște soluții naturale.
7 soluții naturale pentru alungarea muștelor
Nelton Abdon Ramos Rojas

Scris și verificat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Auzi bâzâit de muște și în vis? Aceste insecte supărătoare care te „atacă” din cap până în picioare sunt foarte enervante. Înainte de a aplica soluții naturale pentru alungarea muștelor, trebuie să îți transformi locuința într-un spațiu care nu este deloc pe gustul lor. Muștele se hrănesc cu resturi de mâncare și excremente. Dacă le lași mâncarea în față, nu vor mai pleca niciodată.

De exemplu, dacă obișnuiești să lași vasele murdare în chiuvetă până a doua zi, lași gunoiul să se adune în exces sau nu cureți litiera animalelor de companie la timp, va fi greu să scapi de muște. Nu contează în ce fel le hrănești; dacă nu îți menții locuința curată, următoarele soluții naturale pentru alungarea muștelor nu vor da randament. 

Oricât de neplăcut ar fi să te gândești la asta, muștele fac parte din lanțul trofic, având rolul de a mânca rămășițe de animale. Prin urmare, nu le omorî, dar alungă-le din casă.

Soluții naturale pentru alungarea muștelor

Trebuie să mărturisim că nu există dovezi că următoarele soluții pentru alungarea muștelor funcționează. Ele intră în categoria de remedii populare care pot funcționa în unele cazuri, dar nu și în altele.

Însă reține că acestea sunt alternative la insecticidele pe bază de chimicale nocive. Deși multe persoane nu știu asta, asemenea produse au un impact negativ asupra sănătății și a mediului înconjurător.

Un studiu publicat în jurnalul Cogent Medicine coroborează faptul că substanțele toxice din produsele din comerț pot cauza:

 • Simptome neurologice, inclusiv dureri de cap și amețeală;
 • Dificultăți de respirație, inclusiv durere, iritații și dispnee la nivelul tractului respirator superior;
 • Disconfort gastrointestinal, inclusiv greață și vomă.

Deși există rapoarte despre doar câteva legate de utilizarea insecticidelor casnice, recomandarea generală este să le folosim cu moderație sau să le evităm. Așadar, când vine vorba de a scăpa de muște, încearcă remedii populare preparate cu ingrediente naturale înainte de a apela la substanțele chimice agresive. Ia aminte!

1. Cuișoarele și lămâia

Cuișoarele sunt mai mult decât un condiment delicios. Dacă le combini cu lămâie, obții rezultate și mai bune, vei obține una din cele mai bune soluții pentru alungarea muștelor din locuința ta.

LIngură de cuișoare
Aparent, mirosul de cuișoare alungă muștele. Așadar, acestea constituie unul din cele mai bune produse ecologice pentru a evita prezența acestor insecte enervante.

Ingrediente

 • 1 lămâie
 • 12 cuișoare

Instrucțiuni

 • Taie lămâia în jumătate.
 • Înfige cuișoarele într-una dintre cele două părți pentru a acoperi întreaga suprafață.
 • Repetă și cu cealaltă jumătate.
 • Pune jumătățile de lămâie în colțurile camerelor sau la geamuri. 

Mirosul emanat ține muștele la distanță. Dacă dorești, poți repeta procedeul de mai multe ori și poți pune lămâi și cuișoare în mai multe locuri din casă pentru a alunga neplăcutele insecte.

2. Lavanda ține muștele la distanță

Când vine vorba de plante utile în locuință, lavanda ocupă unul dintre primele locuri. Pe lângă faptul că miroase extraordinar, conform literaturii populare, aceasta alungă muștele, puricii și chiar țânțarii.

 • Poți prepara un ceai de lavandă, poți ține un ghiveci sau poți cumpăra un buchețel pentru a pune mai multe fire în diferite locuri din casă.

3. Pungi cu apă și vodcă

Acest truc a câștigat popularitate în ultimii ani. Nu trebuie decât să umpli o pungă cu fermoar cu apă și vodcă și s-o atârni în afara locuinței, la ușă sau la geamuri.

 • Cum funcționează? Lumina soarelui se reflectă în pungă și ține muștele la distanță. În plus, aceste insecte nu suportă mirosul de vodcă.

4. Oțet

Oțetul este unul din cele mai populare ingrediente când vine vorba de treburile casnice. Acest truc presupune să-l combini cu o soluție lichidă pentru spălarea vaselor pentru a alunga muștele.

Sticlă cu oțet lângă o ladă cu mere
Oțetul de mere este folosit în diverse scopuri în locuință. Printre altele, poate ține muștele la distanță.

Ingrediente

 • 1/2 (100 ml) cană de oțet
 • 10 picături de săpun lichid

Instrucțiuni

 • În primul rând, încălzește oțetul pentru a-i intensifica aroma. 
 • După ce s-a încălzit, toarnă-l într-un vas.
 • Adaugă cele 10 picături de săpun lichid și amestecă bine.
 • Pune vasul în locurile în care au intrat muște și vei vedea că acestea se strâng în el.

5. Mentă

Muștele fug când simt miros de mentăPrin urmare, nu trebuie decât să prepari un „parfum” de mentă pentru a le ține la distanță.

Ingrediente

 • 1 borcănel
 • 1 burete
 • 20 picături de ulei de mentă
 • 1/2 cană (125 ml) de apă

Instrucțiuni

 • Pune buretele în borcan și umezește-l cu apă.
 • Adaugă cele 20 de picături de ulei de mentă și acoperă recipientul.
 • Lasă amestecul să stea o zi.
 • După acest interval, scoate capacul și lasă mirosul să se împrăștie în casă pentru a alunga muștele.
 • Poți folosi această soluție până când mirosul ei dispare.

6. Usturoi

Usturoiul este unul din cele mai populare condimente în orice locuință. Deși aroma și mirosul său pot face multe preparate mai gustoase, se spune că muștele îl găsesc neplăcut.

 • Pentru a te bucura de acest beneficiu, pulverizează ulei de usturoi prin casă sau pune-l în vase plasate în locurile în care se adună muștele.
Castron de lemn cu usturoi
Aroma și gustul de usturoi este neplăcut pentru muște. Astfel, constituie o opțiune bună pentru a le ține la distanță de locuință.

7. Castravete

Castravetele este un alt ingredient eficient pentru a alunga muștele din diferite spații ale locuinței tale. Se pare că mirosul său nu este deloc pe placul lor.

 • Taie un castravete felii și pune-le în mai multe locuri din casă în care se adună muștele ( le poți așeza lângă coșul de gunoi, în colțurile casei sau lângă masă).
 • Încearcă acest truc timp de o săptămână și vei vedea că muștele se împuținează.

Încerci să alungi muștele din locuință?

După cum poți vedea, aceste repelente sunt ușor de preparat și conțin ingrediente sigure.  În plus, spre deosebire de insecticidele pe bază de chimicale, nu au un impact negativ asupra sănătății și a mediului.

Așadar, folosește-le oricând ai nevoie de ele, în orice spațiu preferi. Utilizarea lor constantă nu va produce alergii sau contaminare. Desigur, ține cont de faptul că aceste remedii nu sunt la fel de agresive ca produsele comerț, drept pentru care nu dau mereu randament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.