Alăptarea la bărbați: tot ce trebuie să știți
 

Alăptarea la bărbați: tot ce trebuie să știți

Alăptarea la bărbați este mai mult decât un mit. Istoriografia medicală documentează apariția acesteia în cazuri extreme. Redefinirea profundă a rolurilor arată că alăptarea poate fi o experiență comună.
Alăptarea la bărbați: tot ce trebuie să știți

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Poate suna ciudat, dar alăptarea la bărbați este posibilă și documentată. Spre deosebire de alte mamifere, este o practică învățată, deși există o condiție biologică și instinctivă. Prin urmare, educația, conștientizarea și învățarea tehnicii corecte sunt foarte importante.

Deși alăptarea este un comportament natural al femeilor, a fost atinsă de viața modernă. Multe mame optează acum pentru formule de lapte din varii motive.

Schimbările de rol sau asumarea din ce în ce mai activă de către femei a activităților care păreau rezervate doar bărbaților au dus la schimbarea tradițiilor. În cadrul acestor transformări profunde și neprevăzute, subiectul alăptării la bărbați apare în mod surprinzător ca o posibilitate.

Glandele mamare la femei și bărbați

Bărbat la bustul gol

Prezența glandelor mamare este tipică mamiferelor. Numai la șoareci nu se formează canale sau sfârcuri. În rest, apar canalele de lapte și mameloanele care se dezvoltă diferit în funcție de sex la pubertate.

Modificările apar la sâni înainte de naștere, la pubertate și la vârsta fertilă. De asemenea, apar în timpul menstruației sau la apariția menopauzei. La făt, există o îngroșare în zona sânului cunoscută sub numele de „lanț mamar” sau „linie de lactație”.

La naștere, principalele canale se formează fără sfârcuri, în timp ce glanda mamară rămâne latentă până la pubertate. Interesant este că există aceeași dezvoltare și aceeași structură la ambele sexe.

Cum apare lactația la bărbați?

Administrarea hormonilor feminini sau a medicamentelor care acționează asupra glandelor mamare poate activa lactația masculină. Cu toate acestea, la fel ca în cazul mamelor, suptul frecvent și intens al unui nou-născut poate provoca în mod natural secreția de lapte.

Hipofiza, atât la bărbați, cât și la femei, stochează prolactină și oxitocină, substanțe responsabile de producerea laptelui. În caz de necesitate, din cauza absenței mamei sau din cauza incapacității de a achiziționa formule de lapte, medicina documentează cazuri neobișnuite și curioase de lactație masculină.

Administrarea unui tratament similar cu cel al mamelor adoptive va stimula lactația masculină. Acesta include stimularea sânilor, administrarea de hormoni, medicamente pentru stimularea producției de lapte și un blocant al hormonilor masculini.

Cum se stimulează glandele mamare?

Femeie care alăptează doi copii
Unii cercetători susțin că alăptarea ar putea deveni o corvoadă comună.

O modalitate de stimulare a glandelor mamare masculine este consumul de progesteron, un hormon eliberat de femei atunci când sunt însărcinate. În anumite circumstanțe, hipofiza bărbaților poate genera prolactină care umple sânii cu lapte.

Prolactina și producția de lapte pot apărea și din cauza unor cauze patologice care nu sunt asociate cu alăptarea. De exemplu, pot fi un efect secundar al consumului unor medicamente antipsihotice și antihistaminice. Poate exista și o tumoare benignă în glanda pituitară.

O tulburare asociată cu sânii masculi este ginecomastia, care are legătură cu creșterea țesuturilor. Acest lucru se întâmplă cu o anumită frecvență la pubertate și se remite de la sine.

Alăptarea masculină poate fi cauzată și de expunerea la estrogeni și androgeni. Creșterea secreției prolactinei prin stimulare poate genera lapte, deși nu în cantitatea pe care o produce o mamă care alăptează. O altă anomalie apare în cazul galactoreei, care este asociată cu nivelurile ridicate de prolactină, dar nu și cu lactația.

Alăptarea la bărbați, mai mult decât un mit

Aspectul comun al sânilor la femei și bărbați demonstrează faptul că în evoluția omului, alăptarea obișnuia să fie comună. Stimulul potrivit permite alăptarea.

Societatea a renunțat la patriarhatul orb. Importanța bărbaților în gospodărie și îngrijirea copiilor a crescut. Alăptarea la bărbați poate deveni o posibilitate în situațiile dificile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.