Alimente îmbogățite și fortificate: ce sunt acestea?
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Dacă citești etichetele atunci când mergi la cumpărături, vei vedea adesea alimente îmbogățite și fortificate. Ok, dar ce înseamnă acest lucru? Care este diferența dintre aceste două tipuri de alimente? Aceste produse alimentare sunt cu adevărat benefice pentru sănătate în comparație cu produsele normale?
De la lactate și tăiței la produse de igienă personală, există multe adaosuri de vitamine, minerale și alte substanțe nutritive care se presupune că fac produsele „mai sănătoase”. În acest articol, îți vom explica ce sunt aceste alimente îmbogățite și fortificate și care este diferența dintre ele.
Alimente îmbogățite și fortificate: ce sunt acestea?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat Ghidul privind fortificarea alimentelor cu micronutrienți. Acesta reprezintă o abordare nutrițională din perspectiva sănătății publice și a fost creat pentru a oferi instrucțiuni practice managerilor de programe de sănătate publică legate de nutriție. De asemenea, acest document este util și celor care lucrează pentru a controla malnutriția provocată de aportul greșit de micronutrienți, inclusiv industriei alimentare, precum și tuturor celor care trebuie să implementeze, să monitorizeze și să evalueze metodele de fortificare.
Conform reglementărilor, mâncarea îmbogățită și fortificată trebuie să fie etichetată corespunzător.
Citește mai mult:
Alimentele fortificate sunt acelea în care s-au adăugat una sau mai multe substanțe naturale, fie pentru că doza inițială de nutrienți a fost mică, fie pentru că nutrienții dispar în timpul procesării.
Adăugarea de cantități mai mari de micronutrienți decât cele conținute de produsele alimentare originale este o practică des întâlnită. De exemplu, laptele conține vitamina D, dar în cantitate limitată. Așadar, laptele este îmbogățit cu această vitamină în timpul prelucrării. Grâul își pierde o mare parte din vitamine în timpul procesării, așadar produsele de panificație conțin adaosuri nutritive. Industria alimentară folosește frecvent această practică pentru a compensa nutrienții pierduți.
De ce alimentele trebuie să fie îmbogățite sau fortificate?
Principalul avantaj al fortificării și îmbogățirii, în comparație cu alte metode care pot crește conținutul de micronutrienți, este faptul că oamenii nu trebuie să-și schimbe obiceiurile alimentare.
Fortificarea contribuie la creșterea aportului de micronutrienți, așadar populația nu trebuie să își modifice dieta normală. Acest lucru aduce beneficii tuturor sectoarelor populației, în special celor care locuiesc în zone cu resurse limitate.
Exemple ale importanței fortificării și îmbogățirii alimentelor
Deficitul de iod prezent în multe țări este prima poveste de succes a fortificării alimentare. Iodul este necesar pentru formarea hormonilor tiroidieni. Aceștia sunt responsabili de reglarea creșterii și de procesele metabolice.
Acest tip de deficiență are ca rezultat retardul mintal și hipertiroidismul congenital la sugari și copii și apariția gușii la adulți. De obicei, iodul este prezent în fructe de mare, pește, crustacee și alge marine. Așadar, oamenii care locuiesc în apropierea mării au rareori deficiențe de iod.
Primele programe de iodare a sării au apărut în Elveția și în statul Michigan și au înregistrat un mare succes.
Citește și:
Acidul folic și defectele tubului neural
La începutul anilor 70, relația dintre nutriție și incidența defectelor tubului neural era deja clară. Aceste probleme de sănătate afectează dezvoltarea corectă a creierului, a măduvei spinării și a coloanei vertebrale în cazul embrionului.
La mijlocul anilor ’70, relația dintre acidul folic și defectele congenitale a constituit baza mai multor studii clinice. Cercetătorii au demonstrat faptul că suplimentarea cu acid folic este un mod eficient de a reduce incidența defectelor tubului neural.
Dacă alegi să consumi alimente îmbogățite și fortificate, îți recomandăm să discuți mai întâi cu un specialist în nutriție pentru a stabili care sunt nevoile organismului tău.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Allen, L. H., De Benoist, B., Dary, O., & Hurrell, R. (2017). Guías para la fortificación de alimentos con micronutrientes.
- Smithells RW, Sheppard S, Schorah CJ. Vitamin deficiencies and neural tube defects. Arch Dis Child. 1976 Dec;51(12):944-50. PubMed PMID: 1015847; PubMed Central PMCID: PMC1546171.
- Zimmermann MB. Research on iodine deficiency and goiter in the 19th and early 20th centuries. J Nutr. 2008 Nov;138(11):2060-3. PubMed PMID: 18936198.
- Czeizel, A.E., et al., Prevention of neural-tube defects with periconceptional folic acid, methylfolate, or multivitamins? Ann Nutr Metab, 2011. 58(4): p. 263-71.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.