7 alimente interzise în hipotiroidism
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Pentru controlul simptomelor hipotiroidismului, este necesar să vă îmbunătățiți cât mai mult dieta. Deși ar trebui urmate și alte recomandări medicale, dieta joaca un rol foarte important în reglarea funcțiilor tiroidei. Care sunt cele 7 alimente interzise în hipotiroidism?
Această boală implică o lipsă de control în procesele hormonale care sunt cheia metabolismului. Prin urmare, pacienții au tendința de a se îngrășa, chiar dacă au obiceiuri sănătoase. Alimentația pacienților cu această problemă trebuie concepută de un profesionist.
Ce este hipotiroidismul?
Hipotiroidismul, numit și tiroida subactivă, este o boală a glandei tiroide caracterizată prin secreție scăzută de hormoni. Din cauza participării la metabolism, sănătatea cardiovasculară și alte procese vitale importante, lipsa hormonilor declanșează reacții negative în organism.
Afecțiunea este mai frecventă în rândul femeilor peste 60 de ani din cauza modificării hormonale. Cu toate acestea, oricine se poate îmbolnăvi, chiar și în adolescență.
Simptomele hipotiroidismului
În stadiile inițiale ale hipotiroidismului, nu există manifestări clinice care să faciliteze depistarea bolii. Cu toate acestea, pe măsură ce progresează necontrolat, poate produce:
- Oboseală
- Piele uscată
- Creștere în greutate
- Sensibilitate la frig
- Fragilitate capilară
- Dureri musculare și rigiditate
- Umflarea membrelor
- Scăderea ritmului cardiac
- Creșterea colesterolului în sânge
De asemenea, hipotiroidismul poate provoca dificultăți de concentrare, iritabilitate și tulburări de dispoziție (cum ar fi depresia). În cazul femeilor, apar menstruații neregulate.
7 alimente interzise în hipotiroidism
Alimentele interzise pacienților cu hipotiroidism sunt numite „goitrogeni”. Sunt cele care, după ce sunt asimilate în organism, interferează cu producția normală de hormoni tiroidieni.
1. Cereale cu gluten
Consumul de cereale bogate în gluten poate îngreuna absorbția medicamentelor de înlocuire a hormonilor tiroidieni.
Glutenul este perceput de sistemul imunitar ca un antigen de atac. Din acest motiv, pentru a preveni complicațiile tiroidiene și pentru a promova buna funcționare a glandei, cel mai bine este să excludem glutenul din dietă.
- Produse prelucrate pe bază de grâu
- Orz
- Secară
- Spelt
- Kamut
Într-un studiu publicat în jurnalul Elsevier, a fost observată relația dintre boala celiacă și hipertiroidismul primar, ale cărei simptome au fost considerate inițial o consecință a nerespectării dietei fără gluten.
Recomandăm: Alimente pentru reglarea tiroidei
2. Broccoli
Broccoli și alte soiuri de legume crucifere, inclusiv varza, conțin „goitrogeni” care, atunci când sunt asimilați, împiedică absorbția iodului. Acesta din urmă este un nutrient esențial în producția de hormoni tiroidieni.
Goitrogenii își pierd activitatea atunci când legumele sunt gătite. Din acest motiv, cel mai bine este să le consumați, de exemplu, la aburi.
3. Soia
Soia și toți derivații săi conțin izoflavone, un fitoestrogen care modifică funcția glandei tiroide, în special la pacienții cu deficit de iod. Consumul trebuie evitat.
- Lapte de soia
- Tofu
- Sos de soia
- Proteină din soia
4. Zahăr
Pacienții cu hipotiroidism au dezechilibre continue ale nivelului de glucoză. Poate apărea rezistența la insulină. Funcția metabolică este alterată, ceea ce poate duce la supraponderalitate și diabet.
- Toate tipurile de alimente cu zahăr trebui excluse din dietă.
- Nu este recomandată înlocuirea cu zaharuri organice, deoarece acestea pot afecta glicemia.
5. Uleiuri vegetale
O mare varietate de uleiuri vegetale prezintă riscuri de probleme metabolice. Consumul lor blochează funcția hormonilor tiroidieni și reduce utilizarea acestora de către celule.
Chiar dacă nu există încă un diagnostic de boală tiroidiană, este indicat să folosiți uleiuri din:
- Nucă de cocos
- Floarea soarelui
- Avocado
- Măsline
Recomandăm: Utilizează apa de cocos pentru hipotiroidism
6. Alimente bogate în iod
Potrivit experților de la MedicalNewsToday, este recomandat să se evite consumul excesiv al acelor alimente bogate în iod, deoarece acestea pot agrava atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul.
Alimentele foarte bogate în iod sunt: brânza, laptele, înghețata, ouăle, algele marine, peștele de apă sărată și, bineînțeles, sarea de masă iodată.
7. Mezeluri
Bogate în nitriți, nitrați și alte substanțe, mezelurile sunt inamicul numărul 1 al sănătății tiroidei. Când sunt incluse prea des și fără moderație în alimentație, pot duce la hipotiroidism. Apoi, pot genera complicații atât la nivel de metabolism, cât și în sănătatea cardiovasculară.
Suferiți de hipotiroidism? Urmați sfatul medicului și evitați aceste alimente
Suferiți de această problemă cu tiroida? Amintiți-vă că, pe lângă limitarea consumului acestor alimente, trebuie să vă îmbunătățiți stilul de viață. Urmați indicațiile medicului, adoptați o dietă echilibrată (în funcție de nevoi) și evitați sedentarismul și consumul de alcool și tutun.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abbott, R., Sadowski, A., Alt, A. G. (2019). Efficacy of the autoimmune protocol diet as part of a multi-disciplinary, supported lifestyle intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus, 11(4), 4556. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592837/
- American Thyroid Association. (s.f.).Hypothyroidism is associated with a faulty increase in hemoglobin A1C levels. Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/february-2016/vol-9-issue-2-p-6/
- Bajaj, J. K., Salwan, P., & Salwan, Sh. (2016). Various possible toxicants involved in thyroid dysfunction: a review. Journal of Clinical & Diagnostic Research, 10(1), 1-3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740614/
- British Thyroid Foundation. (s.f.). Thyroid and diet factsheet. Consultado el 4 de enero de 2024. https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet
- Brito, J. (28 de diciembre de 2023). Dieta para tratar el hipotiroidismo: ¿pueden ciertos alimentos aumentar la función tiroidea? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/hypothyroidism/expert-answers/hypothyroidism-diet/faq-20058554
- Feingold, K. R., Anawalt, B., Blackman, M. R., (2000). Dietary Goitrogens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285556/table/tyd-iodine-deficienc.goitrogenm/
- Harvard Health Publishing. (7 de diciembre de 2017). Healthy eating for a healthy thyroid. Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-eating-for-a-healthy-thyroid
- Maki, K. C., Dicklin, M. R., & Kirkpatrick, C. F. (2021). Saturated fats and cardiovascular health: current evidence and controversies. Journal of Clinical Lipidiology. 15(6), 765-772. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34649831
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease. (Marzo de 2021). Hipotiroidismo (tiroides hipoactiva). Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-endocrinas/hipotiroidismo
- Otun J., Sahebkar, A., Östlundh, L., Atkin, S. L., & Sathyapalan, T. (2019). Systematic review and meta-analysis on the effect of soy on thyroid function. Scientific Reports, 9, 3964. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408586/
- Rizzo, G., Baroni, L. (2018). Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients, 10(1), 1-50 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/
- Smyth, P. (2021). Iodine, seasweed and the thyroid. European Thyroid Journal, 10(2), 101-108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077470/
- Szczuko, M., Syrenicz, A., Szymkowiak, K., Przybylska, A., Szczuko, U., Poblocki, J., & Kulpa, D. (2022). Doubtful justification of the gluten-free diet in the course of Hashimoto’s Disesase. Nutrients, 14(9), 1727. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9101474/
- Wojtas, N., Wadolowska, L., Bandurska-Stankiewicz, E. (2019). Evaluation of qualitative dietary protocol (Diet4hashi) application in dietary counseling in Hashimoto Thyroiditis: study protocol of a randomized controlled trial. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(23), 4841. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6926951/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.