Logo image
Logo image

Beneficiile carotenilor pentru sănătate

4 minute
Carotenii sunt pigmenți naturali roșii, galbeni și portocalii prezenți în plante. Consumul lor are beneficii importante pentru sănătate. Continuă să citești pentru a afla mai multe informații utile despre caroteni!
Beneficiile carotenilor pentru sănătate
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Beneficiile carotenilor pentru sănătate sunt multiple, deoarece aceștia sunt un grup de compuși naturali produși de plante. Aceste substanțe sunt responsabile de pigmentarea anumitor fructe și legume. În plus, au anumite acțiuni benefice asupra corpului uman.

Termenul „caroteni” include compuși chimici care conțin atomi de carbon și hidrogen. Conform diverselor studii, aceștia sunt antioxidanți naturali care au un efect de prevenire a bolilor și sunt foarte importanți în natură. Citește mai departe pentru a descoperi totul despre caroteni!

Importanța carotenilor în natură

Plantele, pe lângă producerea de clorofilă, sintetizează carotenii pentru a capta eficient lumina soarelui. Cu alte cuvinte, aceștia sunt necesari pentru realizarea fotosintezei. Ei absorb lumina ultravioletă, violetă și albastră și împrăștie lumina portocalie sau roșie și, în concentrații mai mici, lumina galbenă.

Toamna, clorofila (responsabilă de culoarea verde) este degradată, dar ceilalți pigmenți rămân. Astfel, tonurile de portocaliu, roșu și galben apar la morcovi, dovleci, roșii, cartofi dulci și unele flori. În regnul vegetal, carotenii sunt responsabili și de culoarea algelor și a ciupercilor.

În plus, la animale, carotenii oferă pigmenți penelor și ciocurilor anumitor păsări, scheletului crustaceelor și mușchilor sau pielii peștilor. De fapt, omnivorele au grăsime corporală gălbuie ca urmare a consumului și depozitării acestor compuși.

Această pigmentare poate fi întâlnită și în produse de origine animală precum laptele, untul sau ouăle.

Some figure
Putem găsi caroten în mai multe legume, inclusiv în morcovi.

Cum sunt clasificați și cum funcționează?

Carotenii, cunoscuți și sub denumirea de carotenoizi sau precursori ai vitaminei A, sunt compuși solubili în grăsimi. Aceasta înseamnă că absorbția lor poate fi îmbunătățită prin amestecarea cu lipide.

Contrar majorității substanțelor nutritive, gătitul, tocarea și sotarea alimentelor care sunt o sursă de caroteni sporesc acțiunile acestora. Aceste substanțe sunt clasificate în două grupuri:

  • Xantofile: luteină și zeaxantină
  • Caroteni: beta-caroten și licopen

Dintre toate acestea, predominante sunt beta-carotenul, licopenul și luteina.

Citește și:

Proprietățile și beneficiile cartofilor dulci

Beneficiile carotenilor pentru sănătate

După cum am menționat, beneficiile carotenilor sunt legate de posibilitatea de a proteja organismul de boli și de a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar. Printre funcțiile lor, se evidențiază următoarele:

Ajută la menținerea sănătății ochilor

Întrucât aceste substanțe sunt precursori ai vitaminei A, sunt esențiale pentru menținerea sănătății ochilor și prevenirea bolilor precum orbirea, orbirea nocturnă și ochii uscați. Prin urmare, îți sugerăm să incluzi cel puțin 6 miligrame din acest nutrient în meniul zilnic.

Una dintre principalele cauze ale problemelor oculare este degenerarea retinei. De fapt, expunerea continuă la lumina albastră este una dintre cauze. Din fericire, carotenii pot absorbi lumina albastră, preveni daunele și chiar opri progresul bolilor.

Oferă beneficii cardiovasculare

Deoarece carotenii sunt compuși care au acțiuni antioxidante, aceștia scad inflamația în organism. În acest sens, dovezile științifice arată faptul că aceștia reduc riscul de a dezvolta probleme cardiace, cum ar fi ateroscleroza, o boală în care colesterolul blochează vasele de sânge.

De asemenea, carotenii contribuie la reducerea factorilor de risc precum hipertensiunea, obezitatea abdominală și intoleranța la glucoză. Prin urmare, carotenii reduc posibilitatea apariției unui eveniment cardiovascular major.

Încetinesc îmbătrânirea pielii

Deși îmbătrânirea pielii are loc în mod natural, razele ultraviolete sunt capabile să accelereze acest proces. Conform studiului „Importanța nutrițională a pigmenților carotenoizi”, consumul unor cantități adecvate din acești nutrienți protejează organismul împotriva alterării celulelor și previne deteriorarea pielii.

Atât licopenul, cât și betacarotenul oferă acest efect. Suplimentele sunt, de asemenea, eficiente.

Reduc riscul apariției bolilor

În plus față de acțiunile descrise deja, carotenii ajută la protejarea împotriva dezvoltării cancerului de piele. Acest lucru este legat de potențialul lor antioxidant și de întârziere a îmbătrânirii, ceea ce elimină erorile celulare cumulative. Cu alte cuvinte, acești nutrienți blochează modificările din celule care ar putea duce la degenerescență malignă.

Some figure
Îmbătrânirea este un semn al degenerării țesuturilor și celulelor. Carotenii pot întârzia acest proces.

Principalele surse de caroteni

Distribuția carotenilor în diferitele grupuri de plante nu prezintă un model unic. Îi putem găsi în legume și fructe cu pigmenți roșii, portocalii și galbeni. Printre acestea se numără morcovul, mango, ardeiul gras roșu, papaya și roșiile.

De asemenea, putem obține caroteni consumând piersici, guava, prune, cartofi dulci, gălbenuș de ou, porumb, dovleac, kale și mandarine.

Citește mai mult:

Caracteristicile și beneficiile fructului lucuma

Beneficiile carotenilor: concluzii

După cum poți vedea, carotenii au diferite beneficii pentru sănătatea umană. Sunt substanțe antioxidante care ajută corpul să protejeze celulele, țesuturile și organele împotriva efectelor nocive ale substanțelor toxice. Prin urmare, carotenii împiedică dezvoltarea problemelor de sănătate.

Din acest motiv, este important să consumi o mare varietate de alimente care au un conținut ridicat de caroteni. Te sfătuim să consulți un specialist în nutriție pentru a primi sfaturi cu privire la plantele care îți pot întări sistemul imunitar, în afară de cele menționate de noi.

Ia în considerare, de asemenea, faptul că acești compuși sunt disponibili în suplimentele de vitamina A, pe care ar trebui să le utilizezi numai sub supraveghere medicală. Excesul poate duce la complicații grave de sănătate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cruz Bojórquez, R. M., González Gallego, J., & Sánchez Collado, P. (2013). Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutrición Hospitalaria28(1), 6-15.
  • Vitale, Arturo Alberto, Eduardo Alberto Bernatene, and Alicia Beatriz Pomilio. “Carotenoides en quimioprevención: Licopeno.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 44.2 (2010): 195-238.
  • Ciccone, M. M., Cortese, F., Gesualdo, M., Carbonara, S., Zito, A., Ricci, G., … & Riccioni, G. (2013). Dietary intake of carotenoids and their antioxidant and anti-inflammatory effects in cardiovascular care. Mediators of inflammation2013.
  • Taricco, M. EL AGUACATE: PRECIOSO ALIADO DE LA SALUD.
  • Olmedilla Alonso, Begoña. “Efectos de¿ nuevos¿ nutrientes sobre la retina y la función visual.” (2008).
  • CAROTENOIDES. (2012). Sociedad Argentina de Nutrición. Disponible en: http://www.sanutricion.org.ar/files/upload/files/carotenoides.pdf
  • Olmedilla Alonso, Begoña. “Las vitaminas, carotenoides y minerales.” (2017).
  • Carranco Jáuregui, María Elena, Ma Calvo Carrillo, and Fernando Pérez-Gil Romo. “Carotenoides y su función antioxidante: Revisión.” Archivos latinoamericanos de nutricion 61.3 (2011): 233-241.
  • Meléndez Martínez, Antonio Jesús, Isabel Vicario Romero, and Francisco José Heredia Mira. “Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides.” (2004).
  • Mesquita, S. S., C. M. L. L. Teixeira, and E. F. C. Servulo. “Carotenoides: propriedades, aplicações e mercado.” Revista virtual de Química 9.2 (2017): 672-688.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.