Logo image
Logo image

Care este importanța alimentației sănătoase vara?

6 minute
Deshidratarea, oboseala din cauza temperaturilor ridicate, dezechilibrele digestive sau intoxicațiile alimentare sunt cele mai frecvente probleme vara. Cum să le evităm prin dietă?
Care este importanța alimentației sănătoase vara?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pentru mulți oameni, sezonul de vară este însoțit de schimbări în rutină, inclusiv în alimentație. Dar, este important să cunoaștem importanța alimentației sănătoase vara.

Alimentația, ca în orice perioadă a anului, este decisivă pentru a nu ne strica vacanța. În plus, ne permite să revenim la muncă în septembrie cu toată energia necesară. Iată câteva sfaturi pentru dieta de vară!

Care este importanța alimentației sănătoase vara?

În timpul verii, apar o serie de circumstanțe care fac din alimentație un punct cheie pentru a ne simți perfect. Cele care au efect imediat sunt condițiile climatice și schimbarea rutinelor, care înseamnă creșterea numărului de ore cu lumină solară, vreme bună și, în unele cazuri, vacanțe.

Acest lucru se traduce adesea prin mai puțină odihnă, mai mult stres asupra pielii și mai multe gustări între mese cu prietenii sau familia. Chiar și așa, este esențial să ținem cont de faptul ca o alimentație sănătoasă vara este crucială pentru starea de bine. De ce? Ce să luăm în considerare? Să vedem în detaliu!

Risc de deshidratare

O bună hidratare este importantă pentru sănătate. Este esențial să acordați atenție cantității și calității lichidelor consumate pe tot parcursul zilei. Acest lucru este relevant vara, deoarece condițiile climatice sunt mai propice pentru creșterea riscului de deshidratare.

Pentru a ajuta organismul să recupereze lichidele pe care le pierde, țineți cont de următoarele obiceiuri:

  • Beți lichide des și lăsați-vă ghidați de senzația de sete, care este principalul semn de avertizare.
  • Alegeți băuturi precum apă, apă carbogazoasă sau infuzii naturale.
  • Evitați băuturile zaharoase și alcoolul, deoarece acestea pot favoriza deshidratarea.
  • Consumați multe fructe și legume proaspete. Fructele care furnizează cea mai mare cantitate de apă sunt pepenele verde, pepenele galben, strugurii, căpșunile, piersicile și papaya.
Some figure
În timpul verii, riscul de deshidratare crește din cauza temperaturilor ridicate. Prin urmare, este esențial să se asigure un aport optim de lichide.

Protecție specială a pielii

Pielea este unul dintre cele mai mari organe și prima barieră care ne protejează contra agresiunilor externe. Vara, când temperaturile cresc, expunerea și riscul de rănire cresc. Pielea este prea mult în contact cu agenți nocivi precum razele UV, schimbările de temperatură, sarea și clorul din piscine.

Nutriția optimă poate îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii. După cum arată un studiu publicat în revista Nutrients, obiceiurile alimentare sănătoase reduc riscul de îmbătrânire și atenuează efectele agresiunii solare.

Deci, ce alimente sunt necesare pentru a vă îngriji pielea? Fără îndoială, cele care conțin mai multe vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Câteva exemple sunt următoarele:

  • Nuci și semințe
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Fructe portocalii, roșii sau galbene
  • Legume proaspete, în special verzi
  • Carne slabă și pește

Citiți și: Cât este de indicată gheața în băuturi?

Reducerea aportului și creșterea calității

Unele studii și sondaje despre alimentația spontană arată că vara apare tendința de a mânca mai puțin. Prin urmare, deoarece aportul este mai mic, dieta trebuie să fie sănătoasă.

Astfel, este necesar să consumăm alimente mai hrănitoare și să eliminăm pe cât posibil toate acele gustări cu prea multe calorii și prea puțini nutrienți. 

  • Nucile, fructele, legumele proaspete, peștele, ouăle, leguminoasele sau cerealele integrale oferă nutrienți.
  • Gustările sărate, mâncărurile semipreparate, produsele de patiserie, pâinea albă sau băuturile energizante au multe calorii, zahăr și făină rafinată. Pot fi prezente ocazional în alimentație, dar nu în exces.

Rutine și obiceiuri alimentare bune

Vara este o perioadă în care rutinele obișnuite tind să fie mai relaxate. Cele mai frecvente modificări sunt legate de orele de somn și de masă. De asemenea, se modifică tipul de mâncare și băuturile alese.

În consecință, la sfârșitul verii, rezultatul poate fi negativ. Pot apărea dificultăți de adaptare și chiar probleme legate de descurajare și depresie. Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este să mențineți aceleași rutine în ceea ce privește dieta și programul de masă.

Some figure

Siguranța alimentară în interiorul și în afara casei

Evitarea infecțiilor și eventualelor intoxicații din cauza alimentelor stricate este esențială. Așa cum a indicat Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară, sezonul de vară este critic în ceea ce privește toxiinfecțiile alimentare.

Acest lucru apare din cauza creșterii temperaturii și tendinței mai mari de a mânca în afara casei. Minimizarea acestui risc este posibilă, mai ales atunci când sunt puse în aplicare măsuri de precauție:

  • Mențineți igiena adecvată a mâinilor și a spațiilor în care sunt manipulate alimentele înainte, în timpul și după gătire.
  • Separați alimentele crude de cele gătite.
  • Nu mâncați alimente perisabile care au fost păstrate la temperatura camerei.
  • Gătiți cât mai curând posibil alimentele cumpărate și puneți-le imediat în frigider.
  • Asigurați condiții bune de transport pentru alimente atunci când sunt consumate în afara locuinței.

Sfaturi de bază pentru o alimentație sănătoasă vara

Deși la nivel alimentar este întotdeauna de preferat să obțineți sfaturi personalizate, există o serie elemente comune în ceea ce privește importanța alimentației sănătoase vara:

  • Mențineți un model alimentar sănătos în stilul dietei mediteraneene. Această acordă prioritate fructelor, legumelor, uleiului de măsline, leguminoaselor, cerealelor integrale și peștelui.
  • Serviți mese mici și ușor de digerat. Pentru aceasta, este de preferat să le distribuiți în 5 porții pe zi și să alegeți alimente gătite la aburi, fripte, sotate sau coapte.
  • Alegeți preparate hrănitoare, dar în același timp ușoare, precum gazpacho și cremele reci, pastele sau salatele de legume cu proteine slabe.
  • Nu consumați în mod regulat gustări, aperitive sau mâncăruri precum crochete, cartofi prăjiți, pește prăjit, etc.
  • Acordați prioritate alimentelor proaspete, de sezon și locale. În acest moment, sunt foarte gustoase.
  • Acordați atenție unei hidratări adecvate. Este necesar să consumați apă, fructe, legume sau supe des, chiar înainte de apariția senzației de sete.

Recomandăm: Băuturi hidratante pentru combaterea durerilor de cap

Sfaturi pentru a mânca din mers

Ieșirile, excursiile și traseele mai lungi sunt comune în această perioadă a anului. În timpul acestora este  necesar să țineți cont de modul în care vă hrăniți pentru a preveni problemele și evenimentele neprevăzute.

Dacă plecați într-o călătorie lungă, este important să faceți pauze la fiecare două ore pentru a vă odihni, a vă întinde picioarele și a mânca. Apa, nucile, roșiile cu brânză sau fructele sunt opțiuni perfecte.

Este indicat să planificați opririle și mesele și să luați de acasă alimente bine ambalate. Pe drum, nu este întotdeauna ușor să găsiți acest tip de mâncare. În plus, trebuie să anticipați eventualele incidente.

Dacă aveți de gând să luați prânzul sau cina departe de casă, este important să alegeți opțiuni simple și ușor de digerat. Mesele copioase ar putea interfera negativ cu condusul.

În călătoriile în străinătate, sfaturile sunt aceleași. Cu toate acestea, acordați mai multă atenție hidratării și gustărilor în caz de excursii sau plimbări foarte lungi.

De asemenea, este esențial să țineți cont de măsurile de siguranță de bază atunci când consumați apă, fructe și legume proaspete sau alimente stradale.

Ce să rețineți despre importanța alimentației sănătoase vara?

O dietă sănătoasă vara nu înseamnă doar alimentație. Este important să țineți cont orele mesei, respectarea măsurilor de igienă alimentară și hidratare.

Nu uitați că, pe timpul verii, trebuie să mizați pe alimente proaspete și hrănitoare care ajută organismul să funcționeze bine și să prevină bolile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Athanasatou A, et al.. Fluctuation of Water Intake and of Hydration Indices during the Day in a Sample of Healthy Greek Adults. Nutrients. Abril 2019. 11 (4): 793.
  • Cao C, et al. Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients. Marzo 2020. 12 (3): 870.
  • Katta R, Kramer M.J. Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change as a Treatment Strategy for Skin Disease. Dermatology. Enero 2018. 23 (1).
  • Kim S, et al. Influence of exposure to summer environments on skin properties. Journal of the European Academy o Dermatology and Venereology. Julio 2019. 33 (11): 2192-2196.
  • Locke A, Schneiderhan J, Zick SM. Diets for Health: Goals and Guidelines. Am Fam Physician. 2018. 97 (11): 721-728.
  • Nedwich JA. Summer and skin. Aust Fam Physician. 1992. 21(1): 35-41.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.