Ce este psyllium și care sunt utilizările sale?
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Psyllium este un supliment alimentar – în mod specific, un tip de fibră solubilă – ce se obține din cojile semințelor plantei Plantago ovata, originară din India și Iran. De obicei, este folosit pentru combaterea constipației.
Ca și în cazul altor fibre solubile, acest supliment absoarbe apa din intestin și devine un material vâscos care facilitează trecerea scaunului pentru eliminarea ulterioară. De asemenea, ajută la controlul diareii, colesterolului, tensiunii arteriale și greutății corporale. Doriți să aflați mai multe despre beneficiile sale? Le prezentăm mai jos!
Ce este psyllium? Utilizări și beneficii
În primul rând, este important de menționat că psyllium conține un principiu activ numit „metamucil”, care este responsabil pentru o mare parte din beneficiile sale. Un articol publicat în Current Topics in Nutraceutical Research detaliază că aportul său provoacă un ușor efect laxativ care ajută la combaterea constipației.
În plus față de aceasta, i se atribuie proprietăți de scădere a lipidelor, antidiabetice și antihipertensive. Din acest motiv, a devenit unul dintre cele mai solicitate suplimente de pe piață. Este disponibil sub formă de capsule, granule, pulbere și lichid. Ce spune știința?
Psyllium împotriva constipației
Creșterea aportului de fibre este unul dintre secretele pentru tratarea constipației. Psyllium este considerat un bun supliment împotriva acestei tulburări digestive. Mai exact, după ce este consumat, absoarbe apa din intestine și formează o substanță asemănătoare gelului care facilitează expulzarea fecalelor.
În acest sens, o investigație publicată în Farmacologia Alimentară și Terapeutică a stabilit că aportul de 5.1 grame de psyllium de 2 ori pe zi timp de 2 săptămâni a contribuit la creșterea conținutului de apă și greutății scaunului. La rândul său, acest lucru a dus la o creștere a mișcărilor intestinului.
Citiți și: Ce este muña și la ce servește?
Boli digestive
Proprietățile digestive ale acestui tip de fibre nu se limitează doar la tratarea constipației. Dovezile arată că fibrele contribuie la tratamentul și prevenirea unor afecțiuni precum diverticuloza, sindromul intestinului iritabil și bolile inflamatorii ale intestinului.
După cum menționează Asociația Spaniolă de Pediatrie (AEP), psyllium absoarbe de 40 de ori greutatea proprie în apă, ceea ce este benefic în oprirea diareii. Are capacitatea de a regla microbiota intestinală, deoarece promovează dezvoltarea bacteriilor sănătoase ce colonizează intestinul.
Sănătatea cardiovasculară
Consumul regulat de fibre alimentare este asociat cu un risc scăzut de tulburări cardiovasculare. Acest nutrient participă la controlul nivelurilor ridicate de colesterol, un factor de risc pentru bolile vasculare și cardiace.
În acest sens, un studiu împărtășit în PLoS One a stabilit că suplimentarea cu 6 grame de psyllium pe zi, timp de 6 săptămâni, este utilă pentru a îmbunătăți profilul lipidic. De asemenea, cercetările din Journal of Ethnopharmacology constatat că această fibră nu numai că scade colesterolul rău (LDL), ci crește nivelul colesterolului bun (HDL) la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Alte efecte interesante sunt legate de controlul tensiunii arteriale. Într-o meta-analiză împărtășită în The Korean Journal of Internal Medicine, s-a constatat că utilizarea suplimentelor de psyllium contribuie la reducerea hipertensiunii.
Diabet
Acest supliment cu fibre ajută la reglarea nivelurilor ridicate de glucoză la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Într-un raport publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, cercetătorii au descoperit că administrarea de psyllium înainte de mese a ajutat la controlul glicemiei și al hemoglobinei glicate (HbA1C).
Alte studii din Journal of Chiropractic Medicine și Phytotherapy Research susțin și ele aceste efecte. Ele detaliază faptul că stabilizează glicemia, deoarece încetinește procesul de digestie a alimentelor și optimizează utilizarea lor ca sursă de energie.
Pierdere în greutate
Ar trebui să fie clar că suplimentele de psyllium nu te ajută să slăbești în mod miraculos. Obținerea unei greutăți sănătoase și stabile depinde de mulți alți factori, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și stilul de viață. Chiar și așa, acest supliment alimentar poate contribui la pierderea de kilograme.
Consumul de psyllium este asociat cu scăderea poftei de mâncare și efecte pozitive asupra compoziției și greutății corpului.
Alte cercetări din British Journal of Nutrition au avut concluzii similare. S-a constatat că adăugarea suplimentelor de psyllium în dietă contribuie la o reducere semnificativă a greutății, a indicelui de masă corporală și a procentului de grăsime corporală.
Efecte secundare posibile
Până în prezent, nu au fost raportate efecte secundare grave. Majoritatea oamenilor par să-l tolereze bine în doze de 5-10 grame de 3 ori pe zi. Cu toate acestea, unii pot prezenta disconfort digestiv, cum ar fi crampe, gaze sau balonare.
Oricum, pentru siguranță, consumul acestuia nu este recomandat persoanelor cu obstrucții intestinale, probleme de înghițire sau tulburări care determină îngustarea tractului digestiv. Nu trebuie ingerat simultan cu medicamente, deoarece poate interfera cu absorbția sau efectul acestora.
Într-un raport de caz distribuit în Revista Alergia México, psyllium a fost asociat cu o reacție de anafilaxie secundară la un pacient cu un diagnostic anterior de alergie la medicamente și rinită alergică. Prin urmare, în cazuri rare, poate provoca erupții pe piele, mâncărime și dificultăți de respirație. Consultați urgent medicul.
Recomandări de consum
În general, se recomandă 5-10 grame de psyllium la mese (de 3 ori pe zi). Acest lucru poate varia în funcție de producătorul suplimentului. Prin urmare, citiți eticheta și să urmați recomandările.
În orice caz, rețineți că mai multe fibre nu înseamnă mai multe beneficii. Un consum mare al acestui nutrient poate fi contraproductiv. Beți multă apă pentru a nu suferi un disconfort ulterior.
Citiți și: Dieta pacienților cu hepatită: ce trebuie să mănânce
Ce trebuie să ne amintim despre psyllium?
Până în prezent, studiile științifice privind psyllium susțin efectele sale laxative și digestive. S-au făcut chiar descoperiri pozitive cu privire la capacitatea sa de a regla colesterolul ridicat, trigliceridele, glicemia și excesul de greutate.
În ciuda acestui fapt, nu este un produs cu proprietăți miraculoase sau vindecătoare. De fapt, nu este un tratament de primă linie pentru constipație, ci mai degrabă un supliment alimentar. Ideal în caz de boală este să consultați mai întâi medicul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abutair, A. S., Naser, I. A., & Hamed, A. T. (2016). Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial). Nutrition journal, 15(1), 86. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5062871/
- Brum, J. M., Gibb, R. D., Peters, J. C., & Mattes, R. D. (2016). Satiety effects of psyllium in healthy volunteers. Appetite, 105, 27–36. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316301738?via%3Dihub
- Chen, C., Shang, C., Xin, L., Xiang, M., Wang, Y., Shen, Z., Jiao, L., Ding, F., & Cui, X. (2022). Beneficial effects of psyllium on the prevention and treatment of cardiometabolic diseases. Food & Function, 13(14), 7473–7486. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2022/fo/d2fo00560c
- Collado-Chagoya, R., Hernández-Romero, J., Eliosa-Alvarado, G. A., García-González, A. C., Campos-Gutiérrez, R. I., Velasco-Medina, A., & Velázquez-Sámano, G. (2018). Anafilaxia secundaria a plantago psyllium. Reporte de caso [Plantago psyllium-secondary anaphylaxis. Case report]. Revista alergia Mexico (Tecamachalco, Puebla, Mexico : 1993), 65(1), 103–107. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29723946/
- de Bock, M., Derraik, J. G., Brennan, C. M., Biggs, J. B., Smith, G. C., Cameron-Smith, D., Wall, C. R., & Cutfield, W. S. (2012). Psyllium supplementation in adolescents improves fat distribution & lipid profile: a randomized, participant-blinded, placebo-controlled, crossover trial. PloS one, 7(7), e41735. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3407232/
- Mayo Clinic. (2022). Dietary fiber: Essential for a healthy diet. Consultado el 21 de febrero de 2024. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
- Erdogan, A., Rao, S. S., Thiruvaiyaru, D., Lee, Y. Y., Coss Adame, E., Valestin, J., & O’Banion, M. (2016). Randomised clinical trial: mixed soluble/insoluble fibre vs. psyllium for chronic constipation. Alimentary pharmacology & therapeutics, 44(1), 35–44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27125883/
- Ghavami, A., Banpouri, S., Ziaei, R., Talebi, S., Vajdi, M., Nattagh-Eshtivani, E., Barghchi, H., Mohammadi, H., & Askari, G. (2023). Effect of soluble fiber on blood pressure in adults: a systematic review and dose–response meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition Journal, 22(1). https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-023-00879-0
- Gibb, R. D., McRorie, J. W., Jr, Russell, D. A., Hasselblad, V., & D’Alessio, D. A. (2015). Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(6), 1604–1614. https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)27235-4/fulltext
- Jalanka, J., Major, G., Murray, K., Singh, G., Nowak, A., Kurtz, C., Silos-Santiago, I., Johnston, J. M., de Vos, W. M., & Spiller, R. (2019). The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls. International journal of molecular sciences, 20(2), 433. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358997/
- Jalilimanesh, M., Azhdari, M., Mirjalili, A., Mozaffari, M. A., & Hekmatimoghaddam, S. (2021). The Comparison of Clinical and Histopathological Effects of Topical Psyllium (Plantago ovata) Powder and Silver Sulfadiazine on Second-Degree Burn Wound Healing in Rats. World journal of plastic surgery, 10(1), 96–103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8016387/
- McRorie, J. W., Daggy, B. P., Morel, J. G., Diersing, P. S., Miner, P. B., & Robinson, M. (1998). Psyllium is superior to docusate sodium for treatment of chronic constipation. Alimentary pharmacology & therapeutics, 12(5), 491–497. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9663731/
- McRorie, J. W., Gibb, R. D., Sloan, K. J., & McKeown, N. M. (2021). Psyllium: The gel-forming nonfermented isolated fiber that delivers multiple fiber-related health benefits. Nutrition Today, 56(4), 169–182. https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/fulltext/2021/07000/psyllium__the_gel_forming_nonfermented_isolated.5.aspx
- Pal, S., & Radavelli-Bagatini, S. (2012). Effects of psyllium on metabolic syndrome risk factors. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 13(11), 1034–1047. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22863407/
- van der Schoot, A., Drysdale, C., Whelan, K., & Dimidi, E. (2022). The Effect of Fiber Supplementation on Chronic Constipation in Adults: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. The American journal of clinical nutrition, 116(4), 953–969. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35816465/
- Verma, A. (2015). Psyllium (Plantago ovata) husk: A wonder food for good health. https://www.semanticscholar.org/paper/cd81a6137c76546bf85091b69110c8365a858042
-
Ziai, S. A., Larijani, B., Akhoondzadeh, S., Fakhrzadeh, H., Dastpak, A., Bandarian, F., Rezai, A., Badi, H. N., & Emami, T. (2005). Psyllium decreased serum glucose and glycosylated hemoglobin significantly in diabetic outpatients. Journal of ethnopharmacology, 102(2), 202–207. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16154305/
- Wärnberg, Julia & Marcos, Ascension & Bueno, Gloria & Moreno, Luis. (2009). Functional benefits of psyllium fiber supplementation. Current Topics in Nutraceutical Research. 7. 55-64. https://www.researchgate.net/publication/286406548_Functional_benefits_of_psyllium_fiber_supplementation
- Anderson, J. W., Allgood, L. D., Turner, J., Oeltgen, P. R., & Daggy, B. P. (1999). Effects of psyllium on glucose and serum lipid responses in men with type 2 diabetes and hypercholesterolemia. The American Journal of Clinical Nutrition, 70(4), 466–473. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522041284#:~:text=In%20a%20carefully%20controlled%20crossover,after%20lunch%2C%20and%2020%25%20lower
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.