Ce este și cum se folosește plasticul magic?
 

Ce este și cum se folosește plasticul magic?

Plasticul magic este un material la modă. Aflați de ce este popular și cum îl puteți folosi!
Ce este și cum se folosește plasticul magic?

Ultima actualizare: 14 aprilie, 2023

Deși se bucură de o popularitate în creștere, plasticul magic nu este un material nou. Este folosit încă din anii ’70 pentru bijuterii și lucru manual în școli. Există diferite dimensiuni și culori. Descoperiți cum se folosește plasticul magic!

Acest plastic se numește „magic” deoarece este capabil să-și micșoreze și să-și mărească dimensiunea de până la șapte ori atunci când este supus la temperaturi ridicate. Poate fi folosit pentru a realiza brelocuri, magneți, decorațiuni și multe altele.

Pentru ce este folosit plasticul magic?

Plasticul magic este ideal atunci când vine vorba de artizanat, crearea de bijuterii și imprimarea fotografiilor. Oamenii fac adesea brelocuri, cercei, pandantive, ornamente pentru decorarea inelelor, agrafe de păr și elemente pentru albume. Este un material atât de versatil, încât limita este doar imaginația!

Cum se folosește plasticul magic?

Acest plastic este foarte ușor de utilizat. Să vedem în detaliu cum se folosește plasticul magic!

Materiale necesare

Materialele de care veți avea nevoie sunt următoarele:

 • Foi din plastic magic de dimensiunea și culoarea dorită. Dacă doriți să imprimați ceva pe ele, asigurați-vă că achiziționați modelul potrivit.
 • Markere permanente, cerneluri cu alcool, creioane colorate, ștampile sau cretă. Nu veți avea nevoie de toate aceste materiale. Alegerea depinde de foaia de plastic pe care urmează să o utilizați.
 • Foarfece mici și perforator. Acesta din urmă este util în cazul în care intenția este să faceți un pandantiv, un breloc sau o pereche de cercei.
 • Desene. Dacă doriți să imprimați sau să desenați pe plasticul magic, este necesar să pregătiți modelele pe care urmează să le utilizați.
 • Hârtie abrazivă, de preferință de calitate fină. Dacă designul are multe linii curbe, veți avea nevoie de acest material.
 • Cuptor, pistol termic sau uscător de păr. Dacă lucrați alături de copii, supravegheați-i permanent.

Recomandări

Procesul de utilizare a plasticului magic poate fi împărțit în modelarea designului și încălzire. Trasați modelul și tăiați, șlefuiți și creați perforații (de exemplu, pentru brelocuri, cercei, pandantive, etc.).

Când elaborați designul, țineți cont de următoarele:

 • Toate formatele, cu excepția plasticului transparent, pot fi desenate cu creioane colorate.
 • Pentru a vopsi foile transparente, puteți folosi markere, cerneluri cu alcool și ștampile cu vopsea permanentă.
 • Desenați întotdeauna pe suprafața aspră a foilor.
 • Colorați plasticul fără a folosi prea multă presiune. Plasticul magic se micșorează de până la șapte ori, așadar culorile devin mai intense.
 • Tăiați cu o marjă de 2 – 3 milimetri. De asemenea, încercați să nu complicați prea mult formele, deoarece obiectul se poate strica în timpul încălzirii.

Încălzire

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la minim 140 °C și maxim 170 °C . Puneți obiectele pe hârtie de copt într-o tavă. Așteptați trei minute. Scoateți obiectele, lăsați-le să se răcească și gata! Dacă obiectele nu sunt flexibile, trebuie încălzite din nou.

Dacă apar bule, temperatura nu a fost suficient de ridicată, așa că este necesar să repetați procesul. 

Plasticul magic, un material cu utilizări infinite

Plasticul termocontractabil a devenit o necesitate în lumea meșteșugurilor. Este unul dintre materialele ideale pentru realizarea de bijuterii și accesorii. În plus, este folosit și la fabricarea de suveniruri pentru ocazii speciale, precum botezuri sau nunți. Este ușor de folosit și posibilitățile sunt nelimitate.

Dacă plasticul magic se lipește, acesta trebuie scos imediat din cuptor. Când se răcește puțin, se poate separa cu ajutorul unei ustensile. Apoi, treceți din nou la încălzire, astfel încât procesul de contracție să aibă loc corect. Ce veți crea cu plasticul magic?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.