Ce este unitatea de accident vascular cerebral (AVC)?
 

Ce este unitatea de accident vascular cerebral (AVC)?

Astăzi vă prezentăm câteva dintre beneficiile acestor centre de îngrijire specializată care au salvat viețile a milioane de oameni din întreaga lume!
Ce este unitatea de accident vascular cerebral (AVC)?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Accidentul vascular cerebral sau AVC-ul este o problemă medicală care necesită asistență neurologică urgentă, deoarece cu fiecare minut care trece, șansele de recuperare se reduc. Ce este unitatea de accident vascular cerebral (AVC)?

Datorită progreselor din ultimele decenii în diagnosticul și tratamentul accidentelor cerebrovasculare, tratamentele au fost îmbunătățite.

Ce este unitatea de accident vascular cerebral (AVC) și de ce este importantă?

Unitățile de AVC fac posibilă salvarea vieții pacienților în stare critică. Oricine poate suferi un accident vascular cerebral la un moment dat în viață, așa că achiziționarea unei asigurări de sănătate este o decizie înțeleaptă. În acest fel, va fi mai ușor să primim îngrijiri și să ajungem pe mâna unor profesioniști dedicați.

Ce alte avantaje oferă unitățile de accident vascular cerebral?

1. Permit asistența rapidă și specializată

Accidentul vascular cerebral necesită asistență medicală urgentă, deoarece fiecare minut pierdut ar putea însemna viața pacientului. Mai multe studii au evidențiat faptul că principalul beneficiu al unității de AVC este oferirea de asistență rapidă și specializată, ceea ce îmbunătățește prognosticul bolii.

În general, pacienții care suferă hemoragii ajung la spital mai repede decât cei cu infarct. Este vital să acționați rapid și să mergeți imediat la unitatea de AVC în prezența simptomelor suspecte.

2. Au echipamentul necesar pentru tratament rapid

În unitățile de AVC, pacienții cu accidente cerebrovasculare intră într-o fază de monitorizare în care rămân timp de 48 până la 72 de ore pentru a primi îngrijirea neurologică necesară. În această perioadă de spitalizare, bolnavii sunt îngrijiți de experți care au la dispoziție instrumentele necesare.

De exemplu, se folosesc monitoare care evaluează funcția cardiacă și respiratorie și temperatura. Asistenții de specialitate evaluează periodic starea neurologică a pacienților (nivelul de conștiență, limbajul, forța extremităților, etc.).

3. Reduc deteriorarea neurologică

Medic ce analizează creierul
Îngrijirea creierului în AVC trebuie să fie făcută rapid pentru a evita complicațiile.

Aceasta este una dintre cele mai frecvente complicații în rândul celor care suferă un AVC, afectând 20-30% dintre pacienți. Din fericire, s-a demonstrat că datorită detectării precoce, tratamentului eficient și personalului calificat din unitățile de AVC, șansele de afectare cognitivă precoce pot fi reduse cu până la 50%.

Este important de subliniat faptul că această deteriorare neurologică nu are tratament. După internarea în unitate și în funcție de gravitate, pacienții cu această complicație pot avea un nou episod de AVC.

4. Ajută la informare

Accesul la informații ajută la salvarea de vieți prin prevenție și acțiune rapidă în caz de urgență. În unitățile de AVC au loc ateliere de conștientizare în ceea ce privește accidentele cerebrovasculare.

De multe ori, nu există episoade dramatice precum sângerările, convulsiile sau leșinul. Organismul trimite semnale care pot fi interpretate greșit. De exemplu, este important să cereți ajutor imediat atunci dacă vă confruntați cu instabilitate, tulburări vizuale și dureri de cap sau modificări ale limbajului, ale memoriei și ale stării mintale.

Simptome de AVC
Accidentele vasculare cerebrale nu sunt întotdeauna clare. Uneori, simptomele confundate cu reacții banale întârzie consultația medicală.

5. Oferă intervenții de urgență

În caz de boală cerebrovasculară hemoragică, este esențial să se efectueze intervenții chirurgicale de urgență pentru a reduce rata mortalității. Atunci când pacienții ajung la timp la cea mai apropiată unitate de AVC, aceste proceduri delicate pot fi efectuate pentru salvarea vieții.

Persoanele care au suferit un AVC de origine cardiacă au nevoie de intervenții chirurgicale de revascularizare directă și indirectă. Pacienții cu compresii ale arterelor vertebrale și cei care necesită tratamente endovasculare trebuie să ajungă în aceste unități.

Unitatea de accident vascular cerebral salvează milioane de vieți

În ciuda faptului că aceste unități există de puțin timp, profesioniștii și echipamentele lor de calitate au reușit să salveze viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Pentru că oferă noi opțiuni terapeutice, fac posibilă prevenirea și tratarea accidentului vascular cerebral. Așadar, în caz de urgență, apelați la unitatea de accident vascular cerebral!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Roquer J, Rodríguez A, Gomis M, Jiménez J, Cuadrado E, Vivanco R, Giralt E, Sepúlveda M, Pont-Sunyer C, Cucurella G, Ois A. (2008). Acute stroke unit care and early neurological deterioration in ischemic stroke. J Neurol. 2008 Jul;255(7):1012-7. doi: 10.1007/s00415-008-0820-z. Epub 2008 Jun 2. PMID: 18712428.
  • Salih F, Becker A, Andrees N, Tempel H. Aktuelle Aspekte in der Intensivtherapie des Schlaganfalls. (2022). [Update on Intensive Care Unit Management of Stroke]. Anasthesiol Intensivmed Notfallmed Schmerzther. 2022 Mar;57(3):222-229. German. doi: 10.1055/a-1374-1932. Epub 2022 Mar 23. PMID: 35320844.
  • Vega Basulto, Sergio D. (2003). La unidad de ictus. Una posibilidad promisoria. Revista Archivo Médico de Camagüey, 7(5), 626-637.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.