Ce spune culoarea anormală a urinei despre sănătate - Doza de Sănătate
 

Ce spune culoarea anormală a urinei despre sănătate

Urina este compusă din apă și substanțe reziduale. Dacă ceva nu funcționează în mod corespunzător în organismul dumneavoastră, urina își schimbă culoarea.
Ce spune culoarea anormală a urinei despre sănătate

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2018

Trebuie să recunoaștem că acesta este un subiect pe care mulți îl evită. Sunt destul de multe persoane care merg la toaletă fără să le pese prea mult de detaliile „rezultatului”, uitând că doctorii ne recomandă să verificăm culoarea anormală a urinei.

Este important să fiți atenți la acest lucru, fie că aveți vreo durere, fie că nu. Culoarea urinei vă poate da indicii despre o dietă dezechilibrată, diverse boli, lipsa hidratării, etc.

Fie că apare din cauza dietei, a unei inflamații sau a unui tratament medicamentos, culoarea anormală a urinei vă oferă indicii clare despre starea dumneavoastră de sănătate și trebuie să îi acordați atenție.

Legătura dintre sănătate și culoarea anormală a urinei

Ce spune culoarea urinei despre sănătate

În primul trebuie să știți că urina este rezultatul unei filtrări ca are loc la nivelul rinichilor. Amestecul de apă și toxine rezultat în urma acestui proces ajunge în vezica urinară și trebuie eliminat.

În funcție de mâncarea consumată și de felul în care organismul dumneavoastră îndeplinește anumite funcții, precum respirația și transpirația, veți elimina mai multă sau mai puțină urină. Iată ce spune culoarea anormală a urinei despre sănătatea dumneavoastră:

Urina transparentă

Urina incoloră reprezintă un semn bun. Acest lucru semnifică faptul că organismul dumneavoastră este hidratat în mod corespunzător. Atunci când beți suficientă apă, rinichii filtrează urina mai ușor, iar acest lucru îi conferă o nuanță mai deschisă.

Urina galben intens

Culoarea urinei din rinichi

Această culoare trebuie să vă dea puțin de gândit. Acest lucru înseamnă că nu beți suficient de multe lichide, iar rinichii dumneavoastră trebuie să depună mai mult efort pentru a filtra urina. Organismul acumulează o cantitate mai mare de elemente toxice.

Nu este ceva deosebit de grav. Trebuie doar să vă hidratați mai bine. De asemenea, această nuanță se poate datora unei transpirații excesive, după un efort fizic intens.

Urina galben întunecat

Această culoare anormală a urinei este un semnal serios și este cazul să vă îngrijorați. Este clar că trebuie să consultați un doctor. Un galben intens vă arată că aveți o problemă la nivelul ficatului. Poate fi vorba de icter. Cercetați-vă ochii. Vedeți dacă și ei au o nuanță gălbuie. Oboseala și tonusul scăzut sunt alte simptome asociate acestei afecțiuni.

Urina brun-roșcată

Culoarea urinei în caz de pietre la rinichi

Probabil aveți o problemă la rinichi. Culoarea brun-roșcată poate fi rezultatul unei inflamații și a prezenței unor mici urme de sânge în urină. Este posibil să aveți pietre la rinichi, iar tractul dumneavoastră urinar să sufere de pe urma acestui blocaj. De obicei această afecțiune este însoțită de dureri.

Urina portocalie

Aceste cazuri sunt destul de rare. Care este explicația nuanței portocalii? Mai mult ca sigur există un exces de vitamina C în organismul dumneavoastră, exces pe care rinichii îl elimină.

Dacă urina portocalie apare pe parcursul unei singure zile, reduceți consumul de legume și fructe care conțin vitamina C pentru cel puțin cinci zile. Reduceți consumul, dar nu le eliminați complet.

Urina albastră

Culoarea urinei atunci când iei medicamente

Vă minunați? Ei bine, oricât de ciudat ar părea, există și cazuri de acest fel. Această nuanță este determinată de un exces de calciu sau de existența unei infecții bacteriene.

Această nuanță apare la cei care apelează la vitamine și suplimente nutritive, în urma unui consum excesiv sau a unei contaminări cu alte substanțe care afectează întregul organism. Aveți mare grijă cu suplimentele, nu le consumați fără recomandarea unui specialist! Dacă observați și alte simptome, consultați neapărat doctorul.

Urina roșie

Culoarea urinei se schimbă în caz de infecții

Această culoare anormală a urinei poate avea două cauze. Prima dintre ele poate fi deosebit de gravă, indicându-vă prezența sângelui în urină. În acest caz, trebuie să consultați imediat doctorul. Este posibil să aveți probleme la nivelul vezicii urinare sau al rinichilor. Analizele vă vor lămuri exact.

A doua cauză este complet inofensivă. Urina se colorează în roșu dacă ați consumat în ziua respectivă cantități mari de sfeclă roșie, zmeură, afine, mure și alte fructe de pădure. Trebuie să vă îngrijorați numai dacă această culoare persistă și în următoarele zile. În acest caz, este recomandat să consultați un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bouatra, S., Aziat, F., Mandal, R., Guo, A. C., Wilson, M. R., Knox, C., … Wishart, D. S. (2013). The Human Urine Metabolome. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0073076
  • Armstrong, L. E., Herrera Soto, J. A., Hacker, F. T., Casa, D. J., Kavouras, S. A., & Maresh, C. M. (1998). Urinary Indices during Dehydration, Exercise, and Rehydration. International Journal of Sport Nutrition. https://doi.org/10.1123/ijsn.8.4.345

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.