Cum să faci plating ca un profesionist
 

Cum să faci plating ca un profesionist

Plating-ul încearcă să transforme alimentele într-o operă de artă. Descoperă cum să-ți prezinți preparatele ca un profesionist!
Cum să faci plating ca un profesionist

Ultima actualizare: 13 februarie, 2023

Mâncarea, înainte de a încânta papilele, captează atenția vederii și a mirosului. Prin urmare, trebuie să înveți să faci plating ca un profesionist. Această abilitate îți va permite să îți răsfeți familia, să îți surprinzi oaspeții și să adaugi noi abilități în CV-ul tău culinar.

Fără îndoială, nu vrem să mâncăm ceva ce nu arată bine. Gătitul acasă este scuza perfectă pentru a exersa plating-ul, până când vei dezvolta abilitățile unui expert.

7 sfaturi pentru a face plating ca un profesionist

Înainte de a aduce delicatesele la masă, oprește-te! Este timpul să impresionezi prin prezentarea mâncării. Plating-ul ține de combinația de culori, amplasarea elementelor, dimensiunile acestora și aspectul unitar inovator. La urma urmei, un fel de mâncare atractiv este mai apetisant.

1. Folosește vase albe

Farfuria acționează ca o pânză. Din acest motiv, culoarea care va evidenția întreaga compoziție este albul.

Forma farfuriilor, rotundă sau pătrată, va depinde de gustul personal. Alege farfurii frumoase care nu umbresc aspectul preparatului.

Vas ceramic cărămiziu
Este posibil ca vesela închisă la culoare să nu lase preparatele să strălucească, deoarece culoarea lor nu contrastează cu mâncarea.

2. Începe cu lucruri simple

Uneori, mai puțin înseamnă mai mult. Nu începe cu forme complexe. Este suficient să pui orezul în forme, să te joci cu tăieturile și să aranjezi carnea. Adaugă culoare cu ajutorul unei salate bogate.

3. Evidențiază un aliment

Este o idee foarte bună! Acest aliment poate fi orezul, dacă el încorporează proteinele: de exemplu, orez cu calamar, cu pui sau cu vită.

Dacă vrei să pui proteinele în lateral, alege o tăietură frumoasă, un dressing bogat și poate niște crenguțe verzi. Această decizie depinde de ceea ce gătești; uneori, vedeta este o legumă.

4. Fii creativ cu culorile și texturile

Plating-ul înseamnă artă comestibilă, așa că nu trebuie să treci cu vederea culorile și texturile din farfurie. Folosește tehnici culinare pentru a îmbunătăți culorile, cum ar fi întreruperea procesului de gătire pentru a lăsa pastele al dente.

Scufundă broccoli într-un castron cu gheață timp de 2 minute. Acest lucru dă strălucire și conferă o textură crocantă.

Așadar, după ce ai evidențiat unul dintre alimentele servite, explorează cu restul ingredientelor pentru a crea o experiență specială. 

5. Fii atent la cantitate

Ai grijă la cantitatea de mâncare de la final. Nu aglomera farfuria, dar nici nu lăsa mesenii flămânzi. Încearcă să servești porțiile necesare pentru a satisface foamea. În cazul în care cineva are loc pentru mai mult, păstrează ceva într-un vas separat.

Prin urmare, este mai bine să gătești puțin mai mult, ținând cont de numărul persoanelor de la masă și de vârsta lor (adulți sau copii). Dacă lucrezi într-un restaurant, plating-ul trebuie să fie mai rafinat, cu porții mai mici.

Plating în stil profesionist
În restaurante, regulile se schimbă în funcție de stilul fiecărui loc.

6. Meniul trebuie să fie echilibrat

Meniul trebuie să garanteze echilibrul nutritiv. Un preparat bun trebuie să aibă proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. Lângă carne, pune întotdeauna legume sau salate.

7. Fii atent la detalii

După aranjarea farfuriilor, verifică dacă totul este în ordine, adică dacă vasele sunt curate. În caz contrar, folosește o lavetă curată special pentru această sarcină. Curăță firimiturile și picăturile de sos care nu fac parte din decorul farfuriei.

Poți face plating ca un profesionist!

Să te distrezi prin ceea ce faci este cheia pentru a-ți asigura succesul. Gastronomia creativă include multe elemente utile, precum sosuri, condimente, ierburi și flori. Acestea te pot ajuta să sporești frumusețea preparatelor.

Ai nevoie de inspirație pentru a face plating ca un profesionist? Caută pe internet. Urmărește câteva tutoriale pe această temă. Sunt multe!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guerrero Gatica, J. (2020). Set de utensilios gourmet: para técnica de emplatado.
  • Urbina Chacón, B. I. (2019). Cinco técnicas creativas para un buen emplatado.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.