De ce cad genele și sprâncenele? - Doza de Sănătate
 

De ce cad genele și sprâncenele?

Pentru a avea gene lungi, voluminoase și puternice, îndepărtează orice urmă de machiaj de pe acestea în fiecare noapte, iar apoi masează-le cu puțină vaselină.
De ce cad genele și sprâncenele?

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Căderea genelor și sprâncenelor nu este o problemă nemaiîntâlnită. Probabil că tuturor ni s-a întâmplat cel puțin o dată să ne uităm în oglindă și să constatăm cu stupoare că avem câteva fire de păr lipsă. Dare oare de ce cad genele și sprâncenele?

În zilele noastre este la modă să ai sprâncene dese și bine definite. Căderea părului din această regiune este un adevărat dezastru dacă vrei să fii în pas cu standardele actuale de frumusețe.

Ce poți face dacă genele și sprâncenele au început deja să ți se rărească? Cauzele posibile ale acestei probleme sunt numeroase, dar vestea bună este că, în general, un tratament adecvat o poate remedia. Află din rândurile următoare de ce cad genele și sprâncenele și cum poți remedia situația!

De ce cad genele și sprâncenele?

De ce cad genele și sprâncenele la femei

Căderea genelor și a sprâncenelor este adesea o problemă temporară. Însă, înainte de a alege un tratament adecvat, trebuie să descoperi care este cauza căderii acestora. Iată o listă de motive pentru a înțelege mai bine de ce cad genele și sprâncenele:

Stresul

Există anumite momente în care te simți mai stresat decât de obicei. În asemenea situații au loc diverse schimbări metabolice, nivelul de cortizol din sânge începe să fluctueze, iar funcțiile organismului se dereglează—toate aceste fenomene se pot manifesta prin căderea genelor sau a sprâncenelor.

Eczemele sau dermatita atopică

Eczema este o afecțiune a pielii care, în mod obișnuit, provoacă roșeață, mâncărime și disconfort. Dacă ai cumva o eczemă, vei fi nevoit să consulți un medic dermatolog.

Eczemele pot afecta regiunea pleoapelor, provocând căderea genelor sau sprâncenelor. Pentru a trata o astfel de leziune, va trebui să urmezi un tratament medicamentos adecvat.

Pensarea sau epilarea sprâncenelor

Atunci când îți smulgi firele de păr din rădăcină, poate trece mult timp—chiar două săptămâni!—până când acestea vor crește din nou. Atunci când îți pensezi sprâncenele, ai grijă să nu exagerezi.

În plus, ține seama de faptul că niciun fir de păr nu se poate regenera la infinit. Dacă exagerezi cu pensatul, este posibil să rămâi fără sprâncene într-un viitor nu foarte îndepărtat!

Anumite medicamente

Anumite medicamente pentru artrită îți pot face genele și sprâncenele să cadă. Nu ezita să-ți consulți medicul cu privire la efectele secundare posibile ale medicamentelor pe care plănuiești să le iei—în fond, frumusețea ta este în joc!

Schimbările metabolice

Pe măsură ce îmbătrânești, rata metabolică începe să scadă, ceea ce te face mai vulnerabil micilor dezechilibre ce au ca rezultat căderea părului. În această situație, foliculii firelor de păr nu sunt stimulați suficient, iar creșterea părului încetinește—genele, spre exemplu, vor cădea mai repede decât se vor putea regenera.

Cum poți să-ți faci genele și sprâncenele să crească din nou?

Tratament pentru sprâncene

Tânără căreia nu îi cad genele și sprâncenele

1. Crește-ți aportul zilnic de acid folic, minerale (cum ar fi sulful) și vitaminele A, B3 și E. Printre sursele naturale din care putem obține acești nutrienți se numără:

 • Drojdia de bere
 • Ouăle
 • Carnea de curcan
 • Morcovii
 • Broccoli
 • Ceapa
 • Piersicile
 • Ardeii

2. Profită de beneficiile oferite de uleiul de rozmarin și cel de ricin: Ambele pot fi achiziționate cu ușurință din orice plafar. Nu trebuie decât să umezești o bucată de vată într-unul dintre aceste două uleiuri și să o folosești pentru a-ți masa sprâncenele. Aplică acest tratament în fiecare dimineață și seară, iar sprâncenele vor crește la loc.

Tratament pentru gene

Femeie căreia nu îi cad genele și sprâncenele

1. Masaj cu ulei de măsline: Poți încerca acest truc înainte de culcare. Înmoaie o bucată de vată în ulei de măsline și aplic-o pe foliculii genelor tale. Nu este greu deloc!

2. Vaselină: Seara, când ajungi acasă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îndepărtezi orice urmă de machiaj de pe genele și pleoapele tale. Masează-ți apoi genele cu puțină vaselină. Acest truc îți va ajuta genele să devină mai puternice și să se îngroașe.

3. Ulei de ricin: Uleiul de ricin poate stimula creșterea părului, motiv pentru care acesta este un remediu ideal dacă îți cad genele și sprâncenele. Nu trebuie decât să înmoi o bucată de vată în acest ulei și să îl aplici pe gene în fiecare seară. În doar câteva săptămâni, vei avea din nou gene lungi și frumoase.

4. Mușețel: Ce-ar fi să-ți prepari o cană de ceai de mușețel? Pur și simplu urmează pașii de mai jos!

Ingrediente:

 • 1 pliculeț de ceai de mușețel sau 20 g de mușețel uscat
 • Jumătate de cană cu apă (100 ml)

Mod de preparare:

Pune apa la fiert și adaugă mușețelul. După ce a fiert timp de 15 minute, ia ceaiul de pe foc și lasă-l să se răcească puțin—dar nu prea mult, deoarece este indicat să fie cald atunci când îl aplici pe gene.

Înmoaie un tampon de vată în ceaiul de mușețel preparat și folosește-l pentru a-ți masa genele. Încearcă acest truc în fiecare zi dacă îți cad genele și sprâncenele, imediat după demachiere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • M. Skelly. What Causes Lashes and Brows to Thin or Fall Out? (2016).
 • linkedin.com/pulse/what-causes-lashes-brows-thin-fall-out-michelle-skelly/

 • Fong P, et al. (2015). In silico prediction of prostaglandin D2 synthase inhibitors from herbal constituents for the treatment of hair loss.
 • sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874115301677?via%3Dihub

 • Panahi YTaghizadeh MMarzony ETSahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. (2015).
 • europepmc.org/abstract/med/25842469
 • Murata K, Noguchi K, Kondo M, Onishi M, Watanabe N, Okamura K, Matsuda H. Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract. (2013).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22517595
 • Oxford Biolabs. 5 Essential Vitamins For Hair Growth And Strength
 • oxfordbiolabs.com/blogs/research-publications/top-5-vitamins-for-hair-growth

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.