Gândești prea mult? De ce nu este bine - Doza de Sănătate
 

Gândești prea mult? De ce nu este bine

Când gândești prea mult, creierul tău se poate dezechilibra. Dacă ți se pare că te confrunți cu această problemă, fă o pauză și amintește-ți că tot ceea ce te copleșește se află doar în mintea ta.
Gândești prea mult? De ce nu este bine
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Unii oameni nu gândesc mai deloc, pe când alții au tocmai problema opusă. Desigur, orice fel de exces este nociv. Deși pare greu de crezut, dacă gândești prea mult, riști să suferi diverse consecințe negative.

Ești genul de persoană căreia îi place mereu să despice firul în patru? Stai noaptea întins în pat și nu reușești să adormi din cauza gândurilor tale? Gânditul în exces poate deveni un inamic cumplit, drept pentru care este important să ne schimbăm comportamentul.

Când gândești prea mult, riști să ratezi noi oportunități

Când gândești prea mult, ajungi să ignori realitatea

Cei care gândesc prea mult își petrec majoritatea timpului în propria lor minte, ignorând realitatea. Din cauza aceste inerții, aceștia acordă atenție excesivă propriilor gânduri pentru că au impresia că nu au cum să scape de ele.

Multe persoane însă aleg să se refugieze în mintea lor, visând veritabile aventuri. Dar ce fac acestea în viața reală? De ce nu încearcă să pună ceea ce visează în practică?

Este foarte probabil ca acești indivizi să aibă vieți foarte anoste și, deoarece nu îndrăznesc să acționeze, să nu aibă parte niciodată de experiențe noi. Poate le este frică—dar de ce?

Când gândești prea mult, ajungi de fapt să eviți să te gândești la momentului actual. În general, gândurile noastre sunt centrate fie pe amintiri, fie pe planurile noastre pentru viitor.

Te-ar putea interesa și: 

Apărați-vă de negativitate

Cel mai mare dezavantaj al gânditului în exces este faptul că ne împiedică să ne trăim viața. Această acțiune este pasivă. Ca să nu gândești de prisos, trebuie să încerci să îți transformi gândurile în realitate, în experiențe reale.

Gânduri și griji

O problemă frecventă a celor care gândesc excesiv este reprezentată de griji. Când gândești prea mult, cel mai probabil ceva (sau cineva) te îngrijorează. Toate aceste gânduri și griji te vor atrage într-o capcană din care nu va fi ușor să evadezi.

Nu este exclus să îți faci griji din cauza unor lucruri care, de fapt, nici nu îți merită atenția. Poate la baza problemei se află chiar nesiguranța ta.

Când gândești prea mult, te poți dezechilibra din punct de vedere psihic

De pildă, ți s-a întâmplat vreodată să retrăiești un eveniment în mod continuu în mintea ta? Poate este vorba despre o întâmplare care te-a supărat. Repeți situația în minte, luând în considerare traseele alternative pe care le-ai fi putut urma.

Însă nu are rost să retrăiești trecutul deoarece acesta nu mai poate fi schimbat. În loc să te concentrezi asupra a aceea ce ai făcut, trebuie să te axezi pe prezent și să mergi mai departe.

Câteva sfaturi ca să nu mai gândești prea mult

Dacă tinzi să îți analizezi constant viața, fiecare interacțiune sau fiecare pas pe care îl faci, acum a venit momentul să te oprești. În acest scop, nu ezita să încerci următoarele sfaturi:

  • Discută cu un prieten: Acest truc te va ajuta să îți împiedici gândurile să se îndrepte către trecut. Vorbește despre grijile tale pentru a scăpa de îndoieli și a evita analizarea în exces a unei situații care probabil nici măcar nu merită atenția.
  • Așterne-ți gândurile în scris: Obiceiul de a ține un jurnal poate fi o activitate terapeutică și relaxantă, permițându-ți să îți exprimi sentimentele în mod deschis. Acest truc te va ajuta să depășești gândurile copleșitoare și să vezi situația cu alți ochi.
  • Distrage-ți atenția: Poți să recurgi la unul dintre hobbyurile tale favorite sau să încerci o activitate nouă care ți-a trezit interesul. Menținându-ți atenția distrasă, nu o să te mai concentrezi asupra ideilor care ți-au umplut mintea. Deseori poți să gândești prea mult dacă ai prea mult timp liber la dispoziție.
  • Învață să îți spui „Stop!”: Dacă nu reușești să alungi gândurile care te îngrijorează, încearcă să îți spui „Stop!”. Acest cuvânt te va ajuta să îți îndrepți atenția într-o altă direcție și să depășești situația. Repetă cuvântul „Stop!” ori de câte ori simți nevoia.
Dacă gândești prea mult, poți chiar să ajungi să suferi de depresie

Așadar, ai spune că obișnuiești să gândești prea mult? Deseori se întâmplă să acordăm prea multă importanță unor lucruri care nu merită. Dacă, de pildă, prietenul tău cel mai bun pare să te fi neglijat în ultimul timp, nu trebuie să ajungi la concluzia că acesta nu te mai place. Nu te lăsa amăgit de propriile tale plăsmuiri!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.