De ce trebuie să servești cina devreme? - Doza de Sănătate
 

De ce trebuie să servești cina devreme?

Cina servită devreme și în conformitate cu ceasul biologic poate avea o influență pozitivă asupra prevenirii bolilor metabolice, cum ar fi diabetul. Află în acest articol tot ce trebuie să știi despre ora la care este bine să servești cina!
De ce trebuie să servești cina devreme?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ai auzit vreodată că dacă servești cina devreme poți ajuta la prevenirea diabetului și la slăbit? Deși unii oameni cred că cina este principalul dușman al pierderii kilogramelor în plus, adevărul este că problema nu este neapărat ceea ce mănânci, ci cantitatea pe care o mănânci și ora la care iei masa.

În cadrul unei diete sănătoase, nutriționiștii recomandă servirea a patru mese principale în fiecare zi. De asemenea, aceștia susțin că este o idee bună să servești cina devreme sau, cel puțin, să nu te culci imediat după ce ai mâncat.

De ce trebuie să servești cina devreme?

Persoană care știe că trebuie să servești cina devreme

Obiceiurile alimentare și nivelul de activitate fizică sunt direct legate de greutate și de dezvoltarea sau prevenirea bolilor metabolice. Cu toate acestea, pe lângă modelele dietetice, ce legătură au mesele noastre cu bolile metabolice și ce spune știința despre ele?

Oamenii de știință știu că organismul uman funcționează după un ceas biologic care reglează ciclurile de somn-veghe pe baza orelor din zi. De fapt, experții au stabilit că nu există doar unul, ci mai multe ceasuri biologice în diferite organe.

Pe baza acestei descoperiri, experții și-au dat seama că metabolismul nostru urmează un ritm. Aceasta înseamnă că sistemele enzimatice și digestive sunt gata să primească alimente în anumite momente ale zilei. Așadar, în mod ideal, tiparele de alimentație și de somn ar trebui să se bazeze pe acest ritm.

Acesta este motivul pentru care experții consideră că o cină servită devreme ar putea ajuta la prevenirea diabetului și la menținerea unei greutăți optime, precum și la prevenirea obezității.

Cina servită devreme poate preveni diabetul și obezitatea

Femeie care a aflat că trebuie să servești cina devreme
Cina servită devreme ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării unor probleme de sănătate, precum diabetul și obezitatea, precum și la stoparea creșterii în greutate.

Unele studii sugerează faptul că persoanele care iau cina imediat înainte de culcare au mai multe șanse să dezvolte sindrom metabolic, cum ar fi bolile menționate în secțiunea anterioară.

În cadrul unor cercetări publicate în revista Nutrients, au fost comparate efectele produse de o dietă cu trei mese principale și o gustare asupra a două grupuri de adulți tineri. Aceste mese au fost servite ziua în cazul primului grup și noaptea în cazul celui de-al doilea. S-a constatat că, în ciuda faptului că au mâncat în mod identic, cei care au mâncat exclusiv noaptea au dezvoltat indicatori de rezistență la insulină, adică un risc crescut de a dezvolta diabet.

Studiile efectuate asupra unui grup de studenți au oferit rezultate similare. Pe de o parte, jumătate dintre participanți au fost expuși la un stil de viață diurn, care a inclus mâncatul în timpul zilei și servirea cinei cât mai devreme posibil. Pe de altă parte, ceilalți participanți au servit mesele noaptea.

Cei din primul grup au prezentat niveluri de glucoză în parametri normali. În plus, nivelurile de leptină și insulină erau normale; acești hormoni sunt responsabili de metabolismul lipidelor și al glucidelor. Participanții au putut arde grăsimile mai bine și au avut un risc mai mic de a suferi de diabet.

Așadar, la asta se referă profesioniștii în nutriție atunci când ne sfătuiesc să luăm cina devreme. Ori de câte ori este posibil, ar trebui să luăm cina cu cel puțin două ore înainte de culcare.

Pe lângă servirea cinei devreme, nu sări niciodată peste micul dejun

Nu este vorba despre faptul că organismul nostru nu ar fi capabil să digere substanțele nutritive noaptea. Pur și simplu ceasul nostru biologic funcționează într-un anumit mod. Trebuie să mănânci în mod regulat și să nu omiți mesele principale ale zilei.

În cadrul studiului „Mâncarea pe timp de noapte ca factor de inducere a obezității”, cercetătorii au descoperit că după prima masă șobolanii își reluaseră ritmurile zilnice. Apoi, au acționat în ton cu informațiile pe care le trimitea ceasul lor biologic pe tot parcursul zilei.

În schimb, cei care nu au luat micul dejun au experimentat o întârziere în ciclurile metabolice. În plus, au pierdut sincronia internă, iar la sosirea nopții organismul lor funcționa diferit. Au existat modificări ale absorbției lipidelor și o predispoziție mai mare la acumularea de țesut gras.

Da, dacă servești cina devreme, poți preveni apariția diabetului

Masa servită în familie
Experții ne recomandă să luăm cina cu cel puțin două ore înainte de culcare. Nu este o idee bună să iei o cină târzie.

Pentru a-ți menține greutatea optimă cât mai mult posibil, trebuie să respecți modul în care funcționează corpul și să ai un program regulat al orelor de masă. În cazul cinei, dacă o servești cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare, corpul tău va avea suficient timp pentru a digera alimentele consumate.

De asemenea, ar trebui să acorzi prioritate alimentelor sănătoase și să iei întotdeauna în considerare nevoile individuale. Pentru a te asigura că faci lucrurile corect, trebuie să consulți un medic nutriționist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yoshida, J., Eguchi, E., Nagaoka, K., Ito, T., & Ogino, K. (2018). Association of night eating habits with metabolic syndrome and its components: a longitudinal study. BMC Public Health18(1), 1366.
  • Blume, C., Garbazza, C., & Spitschan, M. (2019). Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood. Somnologie, 1-10.
  • Buijsb, R. M., Bautista, E. N. E., Ángeles-Castellanos, M., & Escobar, C. (2020). La comida por la noche como factor inductor de obesidad. Revista mexicana de trastornos alimentarios7(1), 78-83.
  • Lopez-Minguez, J., Gómez-Abellán, P., & Garaulet, M. (2019). Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients11(11), 2624.
  • Jain Gupta, N., & Khare, A. (2020). Disruption in daily eating-fasting and activity-rest cycles in Indian adolescents attending school. Plos one15(1), e0227002.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.