Detoxifiere de o zi pentru eliminarea retenției de apă - Doza de Sănătate
 

Detoxifiere de o zi pentru eliminarea retenției de apă

Combate în mod rapid și eficient retenția de apă prin combinația de ceaiuri, alimente diuretice și exerciții fizice care stimulează transpirația. Află din articolul de azi cum ar trebui să procedezi!
Detoxifiere de o zi pentru eliminarea retenției de apă
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2019

Te-ai trezit balonată? Vrei să afli cum să realizezi detoxifierea pentru eliminarea retenției de apă? Această problemă provoacă multe simptome neplăcute: față, pleoape, abdomen sau picioare umflate, senzație de greutate și kilograme în plus.

Află ce poți face pentru eliminarea retenției de apă în primele ore ale dimineții cu ajutorul câtorva trucuri simple ce țin de sănătate și dietă.

Sfaturi pentru eliminarea retenției de apă

Elimină sarea din alimentație

Sarea împiedică eliminarea retenției de apă

Sarea este necesară organismului, dar numai dacă este de calitate superioară, cum ar fi sarea de mare sau de Himalaya și dacă este consumată în cantități mici. Însă dacă vrei să combați rapid retenția de apă, trebuie să elimini complet sarea din alimentație până când se reduc umflăturile. Prin urmare, trebuie să procedezi în felul următor:

 • Nu presăra sare în mâncare.
 • Înlocuiește sarea cu apă de mare sau optează pentru alte metode de asezonare a preparatelor (lămâie, oțet, muștar, ierburi aromatice, condimente).

Atenție la alimentele care au un conținut bogat, dar ascuns de sare. Câteva exemple ar fi:

 • Brânză
 • Mezeluri
 • Sosuri
 • Cartofi prăjiți sau chipsuri
 • Alune sărate
 • Alimente congelate sau semipreparate

Mărește aportul de potasiu

Legume pentru eliminarea retenției de apă

Spre deosebire de sodiu, potasiul este un mineral ce ajută la eliminarea retenției de apă. Prin urmare, acesta trebuie inclus în alimentație zilnic, nu numai în timpul unei cure de detoxifiere de o zi.

Câteva alimente bogate în potasiu sunt următoarele:

 • Roșii
 • Dovleac
 • Țelină
 • Anghinare
 • Sparanghel
 • Nucă de cocos
 • Guava
 • Kiwi
 • Banane

O opțiune excelentă este să îți începi ziua cu un smoothie cu banane, nucă de cocos și kiwi îndulcit cu stevia. O altă ideea ar fi să prepari o salată cu roșii, dovleac, țelină și sparanghel, asezonată cu usturoi, oțet, oregano și ulei de măsline.

În plus, consumul de apă sau băuturi detoxifiante dimineața ajută la extinderea „postului” din timpul nopții, fapt care îi permite organismului să se concentreze asupra îndeplinirii proceselor sale diuretice naturale.

Bea apă

Poate părea paradoxal, dar consumul ajută la eliminarea retenției de apă deoarece acest lichid vital activează funcțiile renale. Ai grijă totuși să bei apă de calitate și, dacă se poate, cu un conținut scăzut de sodiu.

Dacă îți vine greu să bei 8 pahare de apă plată pe zi, încearcă să consumi apă îmbogățită cu zeamă de lămâie, coji de fructe, ierburi proaspete sau îndulcită cu câteva picături de stevia.

Consumă ceaiuri diuretice

Întrucât încerci să scapi de retenția de apă cât mai repede, consumul de ceaiuri medicinale cu proprietăți diuretice contribuie la procesul de detoxifiere. Iată câteva sugestii de plante:

 • Coada-calului: Aceasta este una dintre cele mai diuretice plante. Prin urmare, este indicat să bei ceaiul doar pe o perioadă scurtă de timp, nu pe termen lung.
 • Păpădie: Această plantă nu acționează numai asupra rinichilor, ci și a ficatului, drept pentru care ajută la o detoxifiere completă.
 • Brusture: Brusturele ajută la eliminarea lichidelor reținute în corp prin urină și transpirație.
 • Urzică: Această plantă sprijină rinichii, elimină petele pielii și are un conținut ridicat de fier, datorită căruia combate anemia.

Folosește periajul uscat

Periajul uscat este o tehnică utilă pentru combaterea celulitei și tonifierea pielii. Aceasta reprezintă o metodă de a drena întregul corp, drept pentru care îți vine să urinezi imediat. 

Cum să procedez?

Ai nevoie doar de o perie de corp uscată. Folosește-o pentru a masa pielea începând de la tălpi, întotdeauna în direcția inimii. Nu uita de spate. Dacă nu poți singură, roagă o altă persoană să te ajute.

Fă exerciții fizice solicitante

Eliminarea retenției de apă prin sport

Un alt truc pentru eliminarea retenției de apă este prin intermediul transpirației provocate de exercițiile fizice de intensitate medie.

Exercițiile pe intervale sunt în vogă acum și sunt foarte utile în cazul de față. Trebuie să faci exerciții fizice de intensitate ridicată, urmate de câteva secunde de odihnă. Repetă tiparul de mai multe ori. Acest procedeu ajută la accelerarea metabolismului, arderea caloriilor și stimularea transpirației.

Pentru a transpira și mai tare, poți consuma și niște ghimbir, o rădăcină care, la rândul său, activează metabolismul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
 • Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.
 • Wewege M, van den Berg R, Ward RE, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646. doi: 10.1111/obr.12532. Epub 2017 Apr 11. PMID: 28401638.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.