Donarea de ovule, un act de solidaritate
 

Donarea de ovule, un act de solidaritate

Orice femeie între 18 și 35 de ani, cu o ovulație normală, poate fi donatoare de ovule. Este important să nu aveți boli infecțioase sau antecedente familiale de malformații sau boli genetice.
Donarea de ovule, un act de solidaritate
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În zilele noastre, conceperea unui copil datorită diferitelor tehnici de reproducere asistată este frecventă. Pentru unele dintre aceste tehnici, este nevoie de ovule și spermatozoizi din sursă externă. Deși donarea de spermă este foarte comună, donarea de ovule este ceva mai rară.

Acest lucru apare cel mai probabil din cauza confuziei care există în jurul acestei practici. De exemplu, unele studii, precum Donarea anonimă de gameți pentru reproducere asistată în Spania, subliniază că acest tip de donație este complet anonim.

În ciuda faptului că este o practică mai puțin frecventă decât donarea de spermă, în ultimii ani a crescut numărul donatoarelor din cauza creșterii cererii din partea femeilor care întârzie maternitatea și care au probleme în a rămâne însărcinate.

Pentru ce sunt folosite ovulele donate?

Multe cupluri trebuie să folosească un donator de ovule pentru a avea copii. Cauzele pot fi multiple: insuficiență ovariană, avorturi repetate, eșecul altor tehnici de reproducere asistată, vârsta maternă ridicată sau menopauza precoce, femei cu boli ereditare, etc.

Cea mai utilizată tehnică este fecundarea in vitro cu ovule donate și spermatozoizi de la partener (sau de la donator) și implantarea ulterioară a embrionului în uterul femeii primitoare. Este important de menționat că acesta este un act complet anonim. Donatorul și beneficiarul nu vor avea niciun fel de contact unul cu celălalt.

Fecundarea in vitro

 

Cu toate acestea, există anumite cerințe și proceduri de care trebuie să ținem cont.

Cerințe pentru a fi donatoare de ovule

Pentru a fi donatoare de ovule, trebuie îndeplinite o serie de cerințe, pe care le vom explica mai jos. Cu toate acestea, în general, orice femeie poate fi donatoare:

  • Vârsta între 18 și 35 de ani
  • Sănătate bună fizică și psihică
  • Funcție ovulatorie normală
  • Lipsa bolilor infecțioase
  • Lipsa antecedentelor personale sau familiale de malformații sau boli genetice

Donarea de ovule: procedura

Deși procedura variază în funcție de clinica sau centrul în care se efectuează, există o serie de faze comune:

  • Interviul: se efectuează un istoric clinic, o analiză, alte teste de diagnostic și un examen fizic pentru a garanta o stare bună de sănătate, absența bolilor și funcția ovulatorie normală.
  • Stimularea ovariană: donatoarea trece printr-o stimulare ovariană care durează mai puțin de o lună și care permite obținerea a 6 – 10 ovule într-un ciclu menstrual. Ea este supusă controalelor analitice și cu ultrasunete.
  • Prelevarea ovulelor: procesul de extragere a ovulelor durează câteva minute și se realizează prin vagin cu sedare sau anestezie ușoară. Este o procedură în ambulatoriu, iar femeia își poate continua rutina zilnică aproape imediat.
Dispozitive pentru donarea de ovule

 

Deși nicio procedură medicală nu este complet lipsită de riscuri, riscul pentru donatoare este foarte scăzut. Cele mai frecvente complicații sunt disconfortul și durerea. Fertilitatea nu este compromisă. Prin urmare, acest tip de donație este sigur.

Compensație morală și bănească pentru donarea de ovule

Donarea de ovule este o experiență foarte satisfăcătoare pentru femeia donatoare deoarece este un act foarte generos și de susținere care va permite altor femei să fie mame.

Pe lângă beneficiul emoțional, femeia donatoare va beneficia de un examen clinic complet. După cum am menționat deja, această donație nu compromite bunăstarea sau fertilitatea donatoarei .

În ciuda faptului că donarea de ovule este un act altruist, se primește o compensație financiară pentru eventualele inconveniente cauzate sau, mai degrabă, pentru întregul proces prin care trebuie să treacă donatoarea.

Donarea de ovule: un gest altruist

V-ați gândit vreodată să vă donați ovulele? Dacă nu ați făcut-o, credeți că este din cauza lipsei informațiilor? Verificați dacă starea voastră de sănătate este optimă pentru a dona ovule.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.