Extensiile de păr sunt periculoase? - Doza de Sănătate
 

Extensiile de păr sunt periculoase?

Extensiile de păr, indiferent de tip, prezintă riscuri pentru sănătatea podoabei capilare. Extensiile permanente sau semipermanente pot duce la deteriorarea semnificativă a părului.
Extensiile de păr sunt periculoase?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Extensiile de păr sunt o tehnică de înfrumusețare care constă în adăugarea de păr natural sau sintetic podoabei capilare pentru a o alungi sau a o face mai voluminoasă. Deși este una dintre cele mai populare proceduri estetice din lume, aceasta prezintă mai multe riscuri. Extensiile de păr sunt periculoase?

Modele precum Naomi Campbell au spus că extensiile de păr le-au cauzat mai multe probleme. Chiar și așa, multe femei folosesc aceste extensii fără a lua măsuri de precauție. Dar de ce provoacă probleme? Ce ar trebui să știi despre ele? Vei găsi toate răspunsurile mai jos!

Tipuri de extensii de păr

Există diferite tipuri de extensii de păr. Acestea diferă în funcție de modul în care sunt atașate de păr sau scalp. Tehnicile pe care specialiștii le folosesc pentru a le lipi determină nivelul de risc. Să aruncăm o privire:

Extensii adezive

Acest tip de extensie necesită un adeziv special pentru a adera la scalp. Extensiile trebuie montate și îndepărtate la coafor, iar adezivii folosiți trebuie să fie hipoalergenici. Cu toate acestea, nu se întâmplă mereu la fel.

Extensii cu împletitură

Această tehnică este foarte populară, dar și una dintre cele mai dăunătoare pentru păr. Constă în realizarea coroanelor orizontale cu împletituri foarte fine. Acestea rămân ascunse sub păr, iar extensiile sunt apoi cusute în aceste împletituri. Nu necesită substanțe chimice sau utilizarea de căldură. Totuși, deteriorează părul în timp.

Bucle sau capse

Aceste extensii sunt semipermanente și pot fi folosite între două și șase luni. Extensiile sunt adăugate la șuvițele de păr folosind o buclă sau o capsă. Procedura trebuie efectuată de un expert. Poate deteriora serios părul.

Silicon și keratină

Similar tehnicii adezive, aceasta constă în topirea siliconului sau a cheratinei pe scalp pentru a fixa extensiile. Necesită întreținere la fiecare trei sau patru luni. Căldura, aerul comprimat sau ultrasunetele sunt utilizate pentru fixare. Provoacă despicarea firului de păr.

Extensii clip-in

Acest tip este cel mai puțin dăunător. Șuvițele de păr folosite pentru aceste extensii au atașate una sau mai multe cleme. După ce ai terminat cu ele, le poți scoate la fel de ușor ca pe o agrafă. În general, acesta extensii sunt utilizate la ocazii și doar pentru câteva ore.

Fată care nu știe că extensiile de păr sunt periculoase
Există mai multe tipuri de extensii de păr. Toate cauzează diverse daune podoabei capilare.

Extensiile de păr sunt periculoase. Care sunt riscurile folosirii lor?

Niciun tip de extensie nu este inofensiv. Cele mai dăunătoare tehnici sunt cele care sunt permanente. În secțiunea următoare, vom explica riscurile la care te expui atunci când utilizezi aceste atașamente.

Pierderea părului

Acesta este unul dintre riscurile tuturor tipurilor de extensii. Având în vedere că extensiile sunt fixate pe păr, acestea împiedică creșterea sa naturală. Atunci când mergi să le îndepărtezi, poți pierde șuvițe mari de păr.

Iritație cronică mecanică

Extensiile exercită tracțiune sau tensiune asupra foliculilor de păr. În timp, acest lucru poate provoca alopecie. Părul devine mai fin și mai rar. În cazuri mai grave, apar porțiuni lipsite de păr pe tot capul. Dacă încetezi să utilizezi extensiile la timp, atunci acest proces este reversibil; în caz contrar, este definitiv.

Deteriorare

Extensiile pot deteriora cuticulele părului. Nu numai că reduc strălucirea și vitalitatea părului, dar pot provoca, de asemenea, fragilitate și chiar rupturi.

Leziuni ale scalpului

Există cazuri în care extensiile de păr cauzează deteriorarea scalpului. Acest lucru poate duce la foliculită (foliculii de păr se inflamează). Dacă se întâmplă acest lucru, vor apărea pete roșii, care uneori vor fi pline cu puroi. Ele pot fi dureroase și provoacă mâncărime.

Reacție alergică la extensiile de păr

Deși acest lucru nu este foarte obișnuit, unele persoane vor avea o reacție alergică la lipiciul care fixează extensiile. În acest caz, ar trebui să le scoți imediat și să consulți un medic.

Păr deteriorat și uscat
Cu timpul, utilizarea extensiilor poate provoca uscăciune și cădere excesivă, printre alte probleme legate de sănătatea părului.

Extensiile de păr sunt o idee bună?

Frumusețea nu ar trebui să dăuneze sănătății. Din acest motiv, specialiștii sunt împotriva extensiilor de păr, deoarece fiecare tip prezintă anumite riscuri. Dacă decizi să le porți, este foarte important să le utilizezi cu moderație și doar ocazional.

Uneori, oamenii folosesc extensii pentru a ascunde diverse tipuri de alopecie. Însă aceste cazuri trebuie abordate cu atenție, deoarece unele tehnici pot agrava boala și pot provoca inflamații sau iritații ale scalpului.

Nu trebuie să depășești dublul lungimii părului natural, astfel încât să nu pui prea multă presiune pe podoaba capilară. Mergi la un salon de coafură pentru a primi sfaturi despre cel mai bun tip de extensii pentru părul tău.

Sfaturi pentru purtarea extensiilor de păr

Dacă vrei să porți extensii, ar trebui să alegi părul natural, nu versiunile sintetice, deoarece acesta este mult mai ușor de spălat și întreținut. În plus, ar trebui să implementezi o rutină de îngrijire corectă pentru a reduce posibilele efecte secundare.

Nu este o idee bună să-ți vopsești părul pentru a uniformiza culoarea, deoarece acest lucru poate crește nivelul de risc. De asemenea, folosește uscătorul de păr cu moderație și o perie fină.

Reține aceste sfaturi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Restrepo, R. (2010). Anatomía microscópica del folículo piloso. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 18(3), 123-138.
  • JIMÉNEZ, M. C., & DE PELUQUERÍA, C. I. C. L. O. F. O. R. M. A. T. I. V. O. PREPARACIÓN DE COSMÉTICOS CAPILARES NATURALES PARA TINTAR Y RECUPERAR EL BRILLO DEL CABELLO, CON ALUMNOS/AS DE FORMACIÓN PROFESIONAL.
  • CABELLO, C. D. C. P. U., DE CABELLO, S. P. C. T., & DEL CABELLO, G. Y. R. G. CUIDADOS ESTÉTICOS PARA EL EMBELLECIMIENTO CAPILAR.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.