Logo image
Logo image

12 fructe benefice iarna

6 minute
Citricele, căpșunile și rodiile sunt câteva exemple de fructe benefice iarna. Profită de beneficiile și prospețimea fructelor pentru a avea o imunitate puternică!
12 fructe benefice iarna
Anna Vilarrasa

Verificat și aprobat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 14 ianuarie, 2024

În zilele noastre, fructele sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar fiecare are un anumit sezon de recoltare. Consumul de fructe de sezon ne oferă acces la produse mai proaspete, cu o aromă mai bună și la un preț mai mic. În plus, contribuie la protecția mediului, deoarece distribuția produselor în timpul recoltării economisește costurile de transport și refrigerare. Ce fructe sunt benefice iarna?

12 fructe benefice iarna

1. Lămâie

Some figure
Lămâia oferă potasiu, un mineral esențial pentru funcționarea musculară.

Este unul dintre cele mai populare fructe în bucătăriile din întreaga lume. Se folosește atât în preparate sărate, cât și dulci. Lămâia este un citric din sezonul rece care oferă vitamina C, precum și flavonoide care ajută la întărirea sistemului imunitar.

În plus, lămâia are proprietăți antioxidante. Aceasta înseamnă că blochează radicalii liberi din organism și încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor.

Acest fruct poate stimula producția de salivă și sucuri gastrice, facilitând digestia. Consumul de apă caldă cu lămâie este o rețetă populară care este adesea recomandată pentru a reduce simptomele gastrointestinale incomode.

2. Struguri

Some figure
Strugurii conțin fibre, care sunt importante pentru sănătatea digestivă. Ele pot ajuta la menținerea nivelului optim de zahăr în sânge.

Pe lângă faptul că oferă 80% apă, acest fruct este bogat în carbohidrați, vitamina B6, fosfor, potasiu și calciu. De asemenea, conține resveratrol, o substanță care a fost asociată cu beneficii pentru sănătatea inimii, inclusiv scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea nivelului de colesterol din sânge.

Includeți strugurii în deserturi și salate sănătoase. Sunt delicioși și în sucuri și smoothie-uri cu fructe roșii.

3. Mere

Some figure
Merele conțin flavonoide și polifenoli, care sunt antioxidanți puternici.

Deși sunt prezente pe piețe pe tot parcursul anului datorită metodelor de conservare, majoritatea merelor sunt recoltate toamna. Prin urmare, la începutul iernii, rafturile vor fi pline cu acest fruct antioxidant bogat în potasiu, fosfor, calciu și vitamina B.

Merele sunt bogate în fibre, cum ar fi pectina. Pectina este cheia sănătății digestive și poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, așa cum arată anumite cercetări.

Mărul poate fi consumat în multe feluri: sucuri, smoothie-uri, budinci și prăjituri. În plus, prepararea unui sirop îți permite să profiți de merele mult prea coapte.

Recomandăm: 7 fructe bogate în apă pentru hidratare

4. Portocale

Some figure
Având în vedere conținutul mare de apă, portocalele contribuie la hidratarea organismului.

Se estimează că bărbații adulți ar trebui să consume aproximativ 90 mg de vitamina C pe zi, iar femeile adulte 75 mg pe zi. O porție de 100 g de portocale conține 50 mg de vitamina C, adică mai mult de jumătate din doza zilnică necesară. Printre beneficiile sale pentru organism se numără și conținutul de potasiu, cupru, acid folic, zinc și calciu.

Consumul de portocale contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar. Vitamina C este legată de o reducere a incidenței bolilor cardiovasculare, răcelii comune și degenerescenței maculare.

Portocala nu trebuie consumată în exces deoarece poate provoca diaree, greață și crampe abdominale.

5. Căpșuni

Some figure
Căpșunile conțin mangan, un mineral esențial pentru dezvoltarea oaselor.

Spre sfârșitul iernii încep să apară căpșunile. Acest fruct are o aromă incomparabilă. Poate fi consumat ca atare, în sucuri sau în diferite deserturi.

Căpșunile oferă o cantitate mare de vitamina C. Și conținutul de vitamina K este ridicat. Studiile in vitro au arătat că antioxidanții prezenți în căpșuni au proprietăți antiinflamatoare. Puteți crește căpșunile foarte ușor acasă.

6. Pere

Some figure
Perele sunt fructe care se coc după ce sunt luate din pom.

Perele sunt o sursă excelentă de fibre, atât solubile, cât și insolubile. Prin urmare, ele vor sprijini sănătatea digestivă. În plus, conțin potasiu și vitamine din complexul B.

Perele sunt folosite în diverse rețete. Ele pot fi supuse unor procese de conservare pentru a le folosi mai mult timp. Puteți pregăti chiar și pere coapte !

7. Kaki

Some figure
Vitamina A prezentă în kaki poate ajuta la prevenirea problemelor de vedere.

În comparație cu mărul sau portocala, kaki este mai puțin popular, dar este un fruct de iarnă cu un nivel considerabil de vitamina A. Fiecare fruct oferă aproximativ 6 grame de fibre.

Fitonutrienții din kaki au fost studiati cu atenție de comunitatea științifică. Conținutul de carotenoizi și polifenoli poate contribui la încetinirea îmbătrânirii premature a celulelor, precum și la îngrijirea sănătății cardiovasculare.

8. Mandarine

Some figure
Fibrele și antioxidanții prezenți în mandarine pot contribui la sănătatea cardiovasculară.

Mandarinele sunt fructe de sezon iarna. Sezonul său de recoltare se extinde de la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii. Există diferite varietăți, cum ar fi clementinele sau mineolele.

Mandarinele sunt bogate în vitamina C, ca și alte citrice. Ele vor ajuta la întărirea sistemului imunitar și la absorbția fierului în intestine.

Mandarinele conțin fibre. În plus, sunt o sursă de potasiu, iar includerea lor în alimentația persoanelor cu hipertensiune arterială este o idee excelentă.

9. Rodii

Some figure
Sucul de rodie poate avea efecte pozitive asupra performanței fizice, îmbunătățind rezistența și reducând oboseala musculară.

Rodia poate fi consumată atât în salate, cât și în deserturi și sucuri. Coaja nu se consumă. Oferă vitaminele B2, B9 și C și minerale precum fierul, cuprul și zincul. Potențialul său antioxidant susține sănătatea părului și a pielii.

Rodia conține acid elagic, un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Acest acid, în combinație cu alte substanțe chimice prezente în rodie, poate acționa ca un antidiabetic și antibacterian în corpul uman, potrivit unui articol publicat de Hospital Nutrition.

10. Kiwi

Some figure
Kiwi oferă vitamina K, care este esențială pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

Kiwi are o aromă unică. Poate fi folosit în salate de fructe, smoothie-uri și băuturi. Are proprietăți diuretice, vitamina C și minerale precum calciul și potasiul. În plus, poate avea un efect benefic asupra sănătății pielii.

Enzima actinidină, prezentă în kiwi, contribuie la digestia proteinelor în sistemul digestiv. Cu toate acestea, unele cercetări efectuate pe animale au descoperit că acțiunea sa ar putea fi contraproductivă pentru mucoasa intestinală. Aveți grijă la cantitate, deși rezultatele nu pot fi extrapolate încă la om.

11. Ananas

Some figure
Ananasul conține zeaxantină, asociată cu beneficii pentru sănătatea ochilor.

Acest fruct are o valoare nutritivă interesantă. Se consumă iarna în emisfera nordică, fiind importat din tropicală. Ananasul conține bromelaină, o enzimă care poate ajuta la digestia proteinelor. Consumul de ananas seara este foarte benefic, deoarece poate contribui la procesul de asimilare a alimentelor de la cină. Fibrele sprijină procesul digestiv, prevenind constipația.

Ananasul este un fruct ideal într-o mare varietate de preparate. Unii fac ananas la grătar, de exemplu, în timp ce alții îl combină în salate sau chiar în pizza.

Descoperiți: Ce ne spune culoarea legumelor și a fructelor?

12. Cherimoya, pe lista de fructe benefice iarna

Some figure
Datorită conținutului de calorii și zahăr, este indicat să te bucuri cu moderație de cherimoya.

În sfârșit, avem și un exemplar exotic. Ca și în cazul ananasului, cherimoya apare pe piețele europene iarna deoarece acesta este sezonul său de creștere în zona tropicală. Este format din 75% apă și oferă carbohidrați, fibre și vitamina C. Cu toate acestea, are un nivel mai ridicat de zahăr decât fructele deja menționate.

Pulpa sa este moale și albă. Are o aromă dulce și o textură cremoasă. Puteți să o tăiați în jumătate și să o mâncați cu lingura sau să pregătiți smoothie-uri, înghețate și alte deserturi.

Consumați fructe benefice iarna!

Fructele de sezon sunt mereu pe rafturile piețelor, iar prețul lor este mai mic. Dacă doriți să vă bucurați de beneficiile și aromele fructelor proaspete, mergeți cu încredere la piață!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bonnefont-Rousselot, D. (2016). Resveratrol and cardiovascular diseases. Nutrients8(5), 250. https://www.mdpi.com/2072-6643/8/5/250
  • Butt, M. S., Sultan, M. T., Aziz, M., Naz, A., Ahmed, W., Kumar, N., & Imran, M. (2015). Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. EXCLI journal14, 542. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4817420/
  • Caballero-Gutiérrez, L., & Gonzáles, G. F. (2016). Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta Médica Peruana, 33(1), 50-64. Revisado el 30 de noviembre de 2023. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es&tlng=es
  • Chhikara, N., Kour, R., Jaglan, S., Gupta, P., Gat, Y., & Panghal, A. (2018). Citrus medica: nutritional, phytochemical composition and health benefits–a review. Food & function9(4), 1978-1992. https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2018/fo/c7fo02035j
  • Favela-Hernández, J. M. J., González-Santiago, O., Ramírez-Cabrera, M. A., Esquivel-Ferriño, P. C., & Camacho-Corona, M. D. R. (2016). Chemistry and Pharmacology of Citrus sinensis. Molecules21(2), 247. https://www.mdpi.com/1420-3049/21/2/247
  • Grozdanovic, M. M., Čavić, M., Nešić, A., Andjelković, U., Akbari, P., Smit, J. J., & Gavrović-Jankulović, M. (2016). Kiwifruit cysteine protease actinidin compromises the intestinal barrier by disrupting tight junctions. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects1860(3), 516-526. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304416515003311
  • Hidalgo Filipovich, R., Gómez Ugarte, M., Escalera Cruz, D. Á., Rojas Navi, P., Moya Santos, V., Delgado Flores, P., … & Hinojosa Castellón, J. (2016). Apple (Malus Domestica) Health Benefits. Revista de Investigación e Información en Salud11, 58. http://revistasbolivianas.umsa.bo/scielo.php?pid=S2075-61942016000300009&script=sci_arttext&tlng=en
  • López-Sobaler, A. M., Aparicio Vizuete, A., & Ortega Anta, R. M. (2016). Beneficios nutricionales y sanitarios asociados al consumo de kiwi. Nutrición Hospitalaria. 33 (Supl. 4), 21-25. Revisado el 30 de noviembre de 2023. https://dx.doi.org/10.20960/nh.340
  • National Institutes of Health. (2019). Datos sobre la vitamina C. Revisado el 30 de noviembre de 2023. https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol.pdf
  • Olivas-Aguirre, F. J., Wall-Medrano, A., González-Aguilar, G. A., López-Díaz, J. A., Álvarez-Parrilla, E., Rosa, L. A., & Ramos-Jimenez, A. (2015). Taninos hidrolizables: bioquímica, aspectos nutricionales y analíticos y efectos en la salud. Nutrición hospitalaria31(1), 55-66. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112015000100005&script=sci_abstract&tlng=en
  • Sangiovanni, E., Fumagalli, M., Vrhovsek, U., Colombo, E., Brunelli, C., Gasperotti, M., … & Dell’Agli, M. (2014). In vitro anti-inflammatory activity of Fragaria spp. in human gastric epithelial cells. https://air.unimi.it/handle/2434/472279
  • Singh, N., Siddiqi, N. J., de Lourdes Pereira, M., & Sharma, B. (2021). Features, Pharmacological Chemistry, Molecular Mechanism and Health Benefits of Lemon. Medicinal chemistry (Shariqah (United Arab Emirates)), 17(3), 187–202. Revisado el 30 de noviembre de 2023. https://doi.org/10.2174/1573406416666200909104050

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.