Învață să ierți și să lași trecutul în urmă - Doza de Sănătate
 

Învață să ierți și să lași trecutul în urmă

Nu poți lăsa trecutul să te împiedice să mergi mai departe. Greșelile nu trebuie să te doboare, ci trebuie să facă parte dintr-un proces de învățare. 
Învață să ierți și să lași trecutul în urmă
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Uneori dacă nu reușești să lași trecutul în urmă, nu mai ești capabil să trăiești prezentul în pace și armonie. Când se întâmplă acest lucru, ești paralizat și nu mai poți realiza niciun progres.

Este ușor să spui că trebuie doar să lași trecutul în urmă dacă vrei să mergi mai departe, dar când acesta este foarte dureros și nu a fost „soluționat” într-un mod natural, el devine o problemă foarte gravă căreia trebuie să-i acordăm atenția cuvenită.

Lași trecutul în urmă și înveți din greșeli

Unul dintre motivele pentru care nu reușim să facem niciun pas înainte este reprezentat de greșelile pe care le-am făcut. O conștiință încărcată, cauzată de faptul că am făcut ceva rău sau un lucru pe care nu am vrut să-l facem, ne torturează și ne chinuie.

Lași trecutul în urmă și înveți din greșeli

În principiu, știm că anumite greșeli pot fi îndreptate, dar ce facem în cazul celor pentru care nu există cale de întoarcere? Soluția este foarte simplă, pur și simplu trebuie să înveți din ele. Nu uita că orice experiență negativă are și un efect pozitiv. 

Nu-ți fie teamă de greșeli, nici mă de cele care te apasă pe conștiință. Dacă le permiți, te vor împiedica să mergi mai departe și vei fi prizonierul unui trecut pe care nu îl poți schimba. Continuă să privești înainte, deoarece nu poți să schimbi ceea ce a fost deja făcut. 

Crezi că ar trebui să te tortorezi singur cu greșelile comise? Nu, niciodată, pentru că greșelile fac parte din natura umană și ne învață că nu suntem perfecți. Greșelile sunt un lucru pozitiv, deoarece avem ceva de învățat din ele.

Nu-ți vei refuza propria fericire

Poate că trecutul tău este presărat cu momente triste și întunecate pe care ți le amintești și acum. Însă acele timpuri s-au dus! Nu poți continua să trăiești în trecut, pentru că prezentul tău e chiar aici. 

Lași trecutul în urmă și nu refuza fericirea

Multe persoane nu reușesc să-și găsească fericirea, deoarece sunt ancorate în trecut. Este normal să meditezi uneori asupra lucurilor din trecut pentru a învăța ceva din ele, pentru a vizualiza anumite întâmplări și a observa ce lecții ți-au rămas întipărite în minte.

Pentru a reuși, trebuie să înveți să ierți, atât oamenii care ți-au greșit, cât și pe tine însuți. Resentimentele nu fac nimănui niciun bine, ci pur și simplu ne împiedică să fim fericiți. Trebuie să renunți la tot ceea ce te ține legat de trecut. 

Nu numai că trebuie să înveți să îi ierți pe ceilalți pentru greșelile lor, dar și pe tine însuți. Doar așa te vei elibera de povara care îți apasă pe umeri.

Este esențial să îți oferi șansa de a merge mai departe, chiar dacă din când în când mai privești în urmă. Este important să privești în urmă numai când acest lucru te ajută să faci un pas spre fericire.

Lasă trecutul în urmă!

Lași trecutul în urmă și evoluezi

Știi ce este dependența? Este atașamentul exagerat față de o altă persoană generat de teama de a rămâne singur din cauza unei traume din trecut. În același timp, dependența este și faptul că nu poți să lași trecutul în urmă.

Nu trebuie să permitem crearea acestei dependențe de trecut, ci trebuie să acceptăm că nu-l mai putem schimba. Dacă alegem să trăim în el, nu mai putem evolua în niciun fel, astfel că nu mai reușim să ajungem nicăieri sau să facem ceva cu viața noastră.

Te-ar putea interesa și:

Singur și fericit: este posibil?

Nu putem merge mai departe, dacă nu renunțăm la ce a fost. Gândește-te că trecutul e ca o funie cu care tu singur te-ai legat și pe care numai tu o poți dezlega. Și acum este momentul să o faci.

Uită-te la trecutul tău ca un simplu observator și învață din greșelile și din reușitele tale. Iartă oamenii care te-au rănit. Concentrează-te pe prezent și pe ceea ceea ce poți să schimbi. Este foarte important să acționezi.

Lași trecutul în urmă și înveți lecții

Fiecare persoană are nevoie din când în când să se întoarcă în trecut. Important este să nu rămânem acolo pe vecie, pentru că realitatea noastră este aici și acum. Trăim în prezent și ne îndreptăm către viitor.

Nu îți îngădui ție însuți să trăiești în trecut. Acesta se află deja în urma ta și este încărcat de lucruri care poate nu-ți fac plăcere. Prezentul este cel care îți oferă șansa de a schimba ceva.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.