Logo image
Logo image

Proprietățile semințelor de susan

4 minute
Semințele de susan conțin acizi grași, proteine, fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți sănătoși. De ce este bine să le consumăm în mod regulat?
Proprietățile semințelor de susan
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Semințele de susan, a căror denumire științifică este Sesamun indicum, sunt un aliment popular în gastronomie, mai ales în cea orientală. Sunt mici, ovale și plate și sunt adesea folosite la prepararea pâinii, salatelor, supelor și multor alte rețete. Care sunt proprietățile semințelor de susan?

Semințele de susan au o aromă ușoară de nucă și oferă o textură crocantă preparatelor. De fapt, ele sunt ingredientul principal în mâncărurile tradiționale asiatice, cum ar fi tahini și desertul din Orientul Mijlociu cunoscut sub numele de halvah.

Recomandăm: Alimente pentru un corp tonifiat

Proprietățile nutriționale ale semințelor de susan

Conform informațiilor compilate în cartea The World’s Healthiest Foods , semințele de susan sunt un aliment cu valoare nutritivă ridicată. Indicele lor glicemic este destul de scăzut și, în plus, au 206 calorii la 36 grame. De asemenea, oferă următoarele substanțe nutritive:

  • Mangan: 39% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Calciu: 35% din DZR
  • Fosfor: 32% din DZR
  • Magneziu: 30% din DZR
  • Fier: 29% din DZR
  • Zinc: 25% din DZR
  • Seleniu: 23% din DZR
  • Vitamina B1: 23% din DZR

Conțin acizi grași nesaturați, fibre alimentare, proteine și substanțe precum lignanii, care acționează ca fitoestrogeni.

Some figure

Proprietățile medicinale ale semințelor de susan

Datorită conținutului lor de nutrienți esențiali, semințelor de susan li se atribuie mai multe proprietăți medicinale. Cu toate acestea, este important să clarificăm că nu sunt un aliment vindecător și că nu au capacitatea de a lupta singure împotriva bolilor.

Datorită compoziției lor interesante, ajută la promovarea bunăstării fizice și psihice atunci când sunt incluse în contextul unei alimentații sănătoase. În plus, unele studii științifice susțin efectele lor în prevenirea anumitor boli.

Ajută la reducerea colesterolului și trigliceridelor

Nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride sunt un factor de risc pentru bolile cardiovasculare cronice. Deși sunt mulți factori implicați în dezvoltarea lor, obiceiurile alimentare sunt decisive. Așadar, se pare că o dietă care conține semințe de susan favorizează controlul bolilor cardiovasculare.

Potrivit unei recenzii sistematice publicate în British Journal of Nutrition, consumul regulat de susan ajută la reglarea nivelului de colesterol și trigliceride datorită conținutului lor de vitamina E, acizi grași, fibre și lignani.

Promovează sănătatea musculară

Acest aliment conține cantități interesante de proteine care contribuie la sănătatea mușchilor. Mai exact, o porție de 30 grame de semințe de susan poate furniza aproximativ 5 grame de proteine. Deși nu conțin toți aminoacizii esențiali, sunt considerate una dintre cele mai importante surse vegetale de proteine.

Consumați semințe de susan decojite și coapte pentru a crește disponibilitatea proteinelor. Aceste procese ajută la reducerea prezenței oxalaților și fitaților, compuși care interferează cu asimilarea proteinelor.

Some figure

Stimulează digestia

Fibrele alimentare conținute în semințele de susan sunt de ajutor în stimularea proceselor digestive și prevenirea constipației. Potrivit unei meta-analize publicate în World Journal of Gastroenterology, fibrele cresc frecvența scaunului la pacienții cu constipație.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Deși nu sunt un remediu împotriva hipertensiunii, consumul de semințe de susan este sănătos pentru pacienții cu probleme de hipertensiune arterială. Datorita aportului de magneziu, vitamina E și compuși antioxidanți, ingerarea lor ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Într-un studiu publicat în Nutrition Journal, pacienții cu hipertensiune arterială care au consumat 2,5 grame de semințe de susan negru sub formă de pudră au avut o scădere cu 6% a tensiunii arteriale sistolice în comparație cu grupul placebo.

Citiți și: Care este dieta ideală pentru colonul iritabil?

Bune pentru pacienții diabetici

Pacienții cu diabet zaharat sau cu niveluri necontrolate de glucoză pot beneficia în urma consumului acestor semințe. Este clar că nu sunt un substitut pentru tratamentul medical; cu toate acestea, datorită conținutului lor de fibre, proteine și grăsimi sănătoase, ajută la controlul nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Cum să profitați de proprietățile și beneficiile semințelor de susan

Datorită aromei lor ușor de nucă, semințele de susan pot fi incluse ușor în multe feluri de mâncare. În general, se recomandă coacerea lor la 180℃ pentru a îmbunătăți aroma și disponibilitatea anumitor nutrienți. Pot fi adăugate în următoarele:

  • Broccoli la abur
  • Cereale calde sau reci
  • Batoane granola
  • Pâine și brioșe
  • Cookie-uri
  • Iaurt simplu
  • Smoothie
  • Salate
  • Hummus

Notă: În ultimii ani, au fost depistate cazuri de alergie la susan. Este important să aveți grija când folosiți acest aliment și să întrerupeți consumul în cazul unor reacții nedorite.

Cu excepția cazurilor de alergie la susan, acest aliment este o opțiune bună pentru îmbunătățirea calității dietei. Se adaugă ușor în preparate, sunt sățioase și favorizează starea de bine. Poftă bună!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mateljan, G. (2007). The World’s Healthiest Foods. Retrieved on May 17, 2020 from http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84
  • Lin, Y. C., Thùy, T. D., Wang, S. Y., & Huang, P. L. (2014). Type 1 diabetes, cardiovascular complications and sesame (Zhī Má). Journal of Traditional and Complementary Medicine4(1), 36–41. https://doi.org/10.4103/2225-4110.124817
  • Khalesi, S., Paukste, E., Nikbakht, E., & Khosravi-Boroujeni, H. (2016). Sesame fractions and lipid profiles: A systematic review and meta-analysis of controlled trials. British Journal of Nutrition115(5), 764–773. https://doi.org/10.1017/S0007114515005012
  • Makinde, F. M., & Akinoso, R. (2013). Nutrient composition and effect of processing treatments on anti nutritional factors of Nigerian sesame (Sesamum indicum Linn) cultivars. International Food Research Journal20(5), 2293–2300.
  • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378‐7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.