Remedii pentru păr cărunt preparate acasă - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru păr cărunt preparate acasă

Știai că frunzele de nuc sunt un remediu eficient pentru firele de păr alb? Acestea oferă o nuanță roșcată care acoperă eficient firele cărunte.
Remedii pentru păr cărunt preparate acasă

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Nu contează cât de atentă ai fost la vopsit, ocazional tot mai găsești câteva fire albe care au rămas fără culoare. Este neplăcut, mai ales înainte de un eveniment important și sigur ai căutat remedii pentru păr cărunt pe care să le poți aplica rapid, acasă.

Chiar dacă te-ai obișnuit cu firele cărunte, ar trebui să știi că există câteva soluții pentru a le ameliora aspectul. Firele albe sunt întâlnite frecvent la persoanele în vârstă sau cu diferite afecțiuni. Care sunt acestea și cum le poți combate?

Ce sunt firele albe?

Femeie ce are nevoie de remedii pentru păr cărunt

Firele cărunte sunt fire normale de păr, care nu diferă cu nimic de celelalte, cu excepția faptului că și-au schimbat culoarea.

Această decolorare apare atunci când părul își pierde pigmentul original, iar producția de melanină din corp scade simțitor.

Melanina, printre alte funcții, este responsabilă de culoarea părului și a pielii.

De ce apar firele albe?

Cu toate că este un fenomen asociat deseori cu vârsta înaintată, acesta nu este singurul motiv pentru care încărunțim. Mai sunt câțiva factori de luat în considerare, care pot influența direct sau indirect culoarea părului.

Stresul

Poate fi greu de crezut, însă având stilul actual de viață, este posibil să încărunțești mai repede decât părinții tăi. Stresul produce schimbări importante în organism din cauza dezechilibrelor hormonale și, pe termen lung, acest lucru se va vedea în culoarea părului tău.

Afecțiunile medicale nediagnosticate

Bunică ce are nevoie de remedii pentru păr cărunt

Există o multitudine de afecțiuni care pot influența culoarea părului. Însă cele mai frecvente, mai ales în rândul femeilor, sunt anemia și hipotiroidismul. Optează pentru un set complet de analize cel puțin o dată pe an, pentru a diagnostica din timp eventualele dezechilibre.

Moștenirea genetică

Aruncă o privire spre familia ta, cel mai probabil îi moștenești trăsăturile, inclusiv vârsta la care apar firele cărunte. Moștenirea genetică este una dintre cele mai probabile cauze ale firelor albe, unii specialiști afirmând că este și cea mai importantă.

Dieta

Ești ceea ce mănânci, așadar dieta influențează decisiv o mulțime de procese ale organismului. Un exemplu clar este apariția firelor de păr alb.

Dacă nu consumi nutrienții de care corpul tău are atât de multă nevoie, acest lucru se va vedea în curând și în culoarea părului tău. Așa că lasă pizza deoparte și servește o salată proaspătă la cină.

Remedii pentru păr cărunt ca alternativă la vopsea

Există numeroase variante de vopsea care te scapă de culoarea nedorită a părului, însă știai că există și remedii pentru păr cărunt complet naturale, pe care le poți prepara acasă? În acest mod vei cunoaște exact ingredientele amestecului și vei evita eventualele surprize neplăcute.

1. Frunze de nuc

Remedii pentru păr cărunt cu frunze de nuc

Aceste frunze sunt o idee excelentă pentru mascarea firelor albe deoarece au o culoare puternică și rezistentă.

Ingrediente

 • 4 linguri de frunze de nuc măcinate (60 g)
 • 4 căni de apă (1 litru)

Mod de preparare și aplicare

 • Pune frunzele de nuc peste cantitatea de apă menționată și lasă-le la fiert.
 • Lasă amestecul să fiarbă pentru 15 minute.
 • Apoi, răcește-l la temperatura camerei.
 • Strecoară fiertura astfel obținută și aplic-o pe păr.

2. Henna

Dacă te interesează și alte remedii pentru păr cărunt, nu uita de henna – un colorant rezultat din strivirea frunzelor plantei numite științific Lawsonia Inermis. În țările de origine (ex. India), henna este folosită ca un colorant natural. Poți beneficia de proprietățile acesteia pentru a acoperi firele albe.

Ingrediente

 • Pudră de henna (cantitatea depinde de lungimea părului tău)
 • Apă (în corelație cu cantitatea de henna)

Notă: un amestec eficient se obține din 1 cană de apă (200 ml) la fiecare 5 linguri de henna (75 g).

Mod de preparare și aplicare

 • Amestecă ambele ingrediente până la obținerea unei paste omogene.
 • Aplică apoi pe păr cu ajutorul unei pensule, având grijă să întinzi uniform mixtura pe fiecare șuviță.
 • Las-o pe păr până obții nuanța dorită, apoi spală-te cu șampon.

3. Extract de iederă

Iedera este o idee excelentă pentru a controla culoarea părului într-un mod natural. Îți poți prepara rapid acasă un colorant eficient, fără efecte adverse.

Ingrediente

 • 3 căni de frunze de iederă, mărunțite (45 g)
 • 4 căni de apă (1 litru)

Mod de preparare și aplicare

 • Amestecă cele două ingrediente și pune apa la încălzit până se înmoaie frunzele.
 • După ce se răcește, strecoară lichidul obținut.
 • Aplică soluția pe păr și las-o să acționeze 1 oră.
 • Pentru rezultate optime, repetă de trei ori pe săptămână.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Chou W, et al. (2013). Direct migration of follicular melanocyte stem cells to the epidermis after wounding or UVB irradiation is dependent on Mc1r signaling.
  nature.com/nm/journal/v19/n7/full/nm.3194.html
 • Pandhi D, et al. (2013). Premature graying of hair. DOI:
  10.4103/0378-6323.116733
 • Redondo P, et al. (2007). Repigmentation of gray hair after thyroid hormone treatment [Abstract].
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17961449

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.