Sfârcurile umflate: cauze și remedii
 

Sfârcurile umflate: cauze și remedii

Sfârcurile umflate nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Este necesar să consultați medicul numai dacă apar simptome suplimentare.
Sfârcurile umflate: cauze și remedii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

A avea sfârcurile umflate este o problemă comună care apare atât la bărbați, cât și la femei. Uneori, există doar un exces de țesut în zonă sau sunt rezultatul modificărilor hormonale. Rareori indică o problemă majoră de sănătate.

De asemenea, este posibil ca acestea să fie rezultatul unei răni. Frecarea continuă a anumitor haine sau folosirea unui piercing, de exemplu, sunt factori care duc la iritații și umflături. În orice caz, dacă sunt însoțite și de alte simptome, precum durere, roșeață sau secreții, este necesar să consultați un medic.

Sfârcurile umflate: cauze

Cauzele sfârcurilor umflate sunt numeroase. Cele mai multe dintre ele nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Altele, în schimb, indică faptul că există o problemă de sănătate care trebuie abordată de un specialist.

Genetica

În anumite cazuri, sfârcurile umflate sunt o caracteristică anatomică moștenită. Această afecțiune se manifestă adesea în timpul pubertății sau adolescenței. Pur și simplu are de-a face cu prezența excesivă a țesutului în zonă și nu provoacă niciun disconfort. Nu există alte simptome.

Persoană cu sfârcurile umflate

Hormonii

Modificările hormonale sunt cea mai frecventă cauză a mameloanelor umflate. Este normal ca această zonă să se umfle chiar înainte de menstruație sau în timpul sarcinii. În cazul bărbaților, problema apare atunci când au niveluri mai scăzute de testosteron.

De fapt, această umflare a mameloanelor este unul dintre primele semne de ginecomastie, o tulburare în care există o mărire a glandelor mamare la bărbați. Este posibil ca această caracteristică să apară la bătrânețe.

Frecarea

Zona mameloanelor se poate umfla atunci când există frecare. Acest lucru este adesea cauzat de îmbrăcămintea purtată în timpul exercițiilor fizice. Poate apărea și în timpul actului sexual sau în timpul alăptării.

Excesul de grăsime corporală

Excesul de grăsime corporală poate provoca acest simptom. În general, creșterea în greutate modifică adesea aspectul sânilor. Duce și la modificări ale mameloanelor, care par mai mari.

Alergiile

Dermatita de contact este o altă posibilă cauză a sfârcurilor umflate. Este o afecțiune în care pielea reacționează la contactul cu un anumit agent, cum ar fi un material textil, un săpun, un parfum, etc. Este însoțită de roșeață, inflamație, mâncărime și descuamare.

Medicamentele

Unele medicamente provoacă umflarea mameloanelor. Printre acestea se numără anumite antipsihotice, antiandrogeni, antifungici sau medicamente pentru probleme cardiovasculare. În mod similar, există droguri recreative care produc acest efect, cum ar fi marijuana.

Piercingurile

Inflamația apare din cauza perforării mamelonului în momentul introducerii piercingului sau din cauza unei infecții. Este însoțită de roșeață, durere și puroi.

Mastita

Mastita este o inflamație a sânului. Este mai frecventă la femeile care alăptează, mai ales în primele trei luni de alăptare. Cu toate acestea, poate apărea în orice moment al vieții, atât la bărbați, cât și la femei din cauza pătrunderii bacteriilor în sân. Provoacă sfârcuri umflate, roșeață și uneori febră și frisoane.

Ectazia ductului mamar

Ectazia canalului mamar este dilatarea unui canal de lapte care se află în spatele mamelonului. Dacă se întâmplă acest lucru, conducta se poate umple cu lichid și se poate înfunda. Acest lucru provoacă mastită și alte simptome, cum ar fi sfârcurile umflate, mameloanele inversate, scurgeri de lichide și roșeață.

Cum se tratează sfârcurile umflate?

Tratamentul mameloanelor umflate va depinde de cauza problemei. Dacă originea este hormonală, inflamația dispare când sarcina se termina sau ciclul menstrual se încheie. Când cauza este frecarea, este o problemă temporară care se rezolvă de la sine în câteva zile.

Dacă este consecința unei alergii, este necesar să se evite agentul declanșator. Ideal este sa consultați medicul pentru a vi se recomanda o cremă cu corticosteroizi sau un antihistaminic. Compresele cu apă rece sunt o soluție care ameliorează simptomele.

Perforația în această zonă trebuie văzută de un medic. Nu este convenabil să recurgeți la remedii casnice, deoarece acest lucru poate agrava situația. În cazul în care sfârcurile umflate sunt însoțite și de alte simptome, puneți problema în mâinile unui profesionist.

Pot fi necesare analgezice, antiinflamatoare sau chiar antibiotice. De asemenea, aceasta afecțiune poate necesita un tratament mai specific, ca în cazul ginecomastiei. Dacă exista exces de greutate, abordarea este multidisciplinară și presupune modificări în alimentație și exerciții fizice.

Medic ce analizează sfârcurile umflate

Recomandări finale cu privire la sfârcurile umflate

Unii oameni pot alege o intervenție chirurgicală pentru a schimba aspectul mameloanelor umflate. Când cauza este genetică, se poate efectua o intervenție pentru îndepărtarea țesutului. Liposucția sau o procedură non-invazivă de reducere a grăsimilor este o opțiune viabilă atunci când cauza este supraponderalitatea.

În cele mai grave cazuri de ginecomastie, se alege adesea o mastectomie, adică îndepărtarea totală a sânului. Totuși, acestea sunt opțiuni care ar trebui discutate în detaliu cu medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tahir MT, Shamsudeen S. Mastalgia. [Updated 2021 Dec 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562195/
  • Vandeven HA, Pensler JM. Gynecomastia. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430812/
  • Martínez, H. H. (2008). Propuesta de abordaje dolor y lesiones en los pezones y mama. Medicina naturista, 2(3), 41-52.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.