10 sfaturi pentru a învăța o limbă străină
 

10 sfaturi pentru a învăța o limbă străină

Învățarea limbilor străine este o provocare pe care tot mai mulți oameni decid să o accepte. Există câteva strategii pentru a face studiul unei alte limbi mai ușor și mai productiv.
10 sfaturi pentru a învăța o limbă străină
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 20 noiembrie, 2022

Experiența de a studia o altă limbă reprezintă o provocare. Am selectat cele mai bune sfaturi pentru a învăța o limbă străină, deoarece credem că procesul de învățare trebuie să fie distractiv și plăcut.

Credem că învățarea unei alte limbi, pe lângă limba maternă, aduce multe beneficii în toate aspectele vieții. În continuare, vom împărtăși câteva avantaje ale cunoașterii unei alte limbi și câteva sfaturi pentru a învăța o limbă străină rapid și eficient!

Avantajele învățării unei a doua limbi

Avantajele învățării unei a doua limbi se resimt în sfera profesională, academică și socială. Acest lucru deschide porțile către noi oportunități.

În ceea ce privește educația, cunoașterea unei alte limbi extinde cantitatea și calitatea surselor de studiu. Cunoscând o altă limbă, puteți aplica la o universitate de prestigiu. Cât despre viața socială, cunoașterea unei alte limbi vă va conecta cu mult mai mulți oameni.

10 sfaturi pentru a învăța o limbă străină

Bărbat ce aplică sfaturi pentru a învăța o limbă străină
Imersiunea totală în limba pe care o studiați va accelera procesul de învățare.

Aceste sfaturi caută să reducă nivelul de anxietate al celor care studiază o altă limbă. Este normal ca la un moment dat să simțiți că este imposibil să înțelegeți gramatica, vocabularul și pronunția noii limbi.

Această situație generează stres și anxietate și se traduce printr-o scădere a performanței și pierderea interesului. Cu cât presiunea este mai mare, cu atât veți avea mai multe probleme de învățare.

1. Găsiți motivația

Stăpânirea unei a doua limbi necesită timp, efort, perseverență și multă voință. Dacă nu aveți o motivație clară, s-ar putea să renunțați când apar primele obstacole.

Aveți prieteni sau un partener care vorbește o altă limbă și vreți să o învățați? Aveți de gând să călătoriți în străinătate, să aplicați pentru un loc de muncă, să mergeți la o universitate străină sau iubiți limbile străine? Toate acestea și multe altele sunt motive valide și convingătoare pentru a decide să învățați o altă limbă.

2. Găsiți centrul de predare potrivit

Metoda de predare este cheia pentru a învăța mai ușor o limbă străină. Nu există o tehnică ideală pentru toată lumea. Indiferent dacă alegeți cursuri online sau față în față, volumul de predare trebuie să fie intens, astfel încât contactul vostru cu noua limbă să fie suficient.

3. Intensificați contactul cu limba

Este esențial să vă raportați la noua limbă în toate domeniile posibile. De exemplu, vizionați seriale în noua limbă cu subtitrare în limba maternă sau invers.

Puteți configura mobilul și rețelele sociale în limba pe care o studiați. De asemenea, orice trebuie să căutați pe internet, faceți-o în cealaltă limbă. Trebuie să citiți și să auziți peste tot limba străină.

4. Utilizați aplicațiile mobile

Puteți descărca dicționare pe telefon, astfel încât să aveți întotdeauna ocazia să căutați un cuvânt pe care nu îl cunoașteți. De asemenea, încercați să vă abonați la podcasturi care vă interesează. Citiți știrile în ziarele digitale ale țărilor în care se vorbește limba în cauză.

5. Folosiți muzica în avantajul vostru

Femeie care ascultă o limbă străină
Muzica este un mod distractiv de a învăța o a doua limbă.

Muzica este o modalitate excelentă de a învăța o limbă străină. Descărcați versurile melodiilor care vă plac și încercați să le fredonați. Vă veți îmbunătăți pronunția și vă veți antrena urechea într-un mod foarte distractiv și eficient.

6. Vorbiți cât puteți de mult

Practicați noua limbă cu voce tare, fie cu voi înșivă, fie cu colegii, prietenii, vorbitorii nativi, etc. Vă veți îmbunătăți considerabil vocabularul și pronunția. În plus, veți avea șansa de a învăța expresii pe care nu le veți găsi în cărți.

7. Folosiți-vă timpul liber pentru a învăța noua limbă

Urmăriți filme și seriale, jucați-vă pe PC și citiți reviste și cărți în noua limbă. Puteți participa la forumuri de discuții pe subiectele care vă interesează și puteți citi comentariile altor utilizatori în limba străină.

8. Călătoriți în străinătate

Deși nu este esențial, învățarea unei alte limbi va fi mai productivă dacă puteți călători într-o țară în care aceasta este limba oficială. Această acțiune este foarte benefică, iar rezultatele sunt cu adevărat incredibile.

9. Procesați ceea ce învățați

Trebuie să aplicați fiecare cuvânt sau structură pe care o învățați în alte contexte. Căutați sinonime și alte modalități de a folosi noile expresii.

10. Învățați prin joc

Există tehnici care propun învățarea prin joc. De exemplu, puteți descărca jocuri de cuvinte sau întrebări și răspunsuri în limba pe care doriți să o învățați.

Sfaturi pentru a învăța o limbă străină: totul se adună

Indiferent de vârsta pe care o aveți sau de cât de dificilă este limba pe care vreți să o studiați, merită efortul! Puteți adăuga propriile strategii la aceste 10 sfaturi pentru ca procesul de învățare să fie mai eficient. Învățarea unei limbi noi nu se termină niciodată!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rubio Alcalá, F. D. (2020). La ansiedad en el aprendizaje de idiomas. La ansiedad en el aprendizaje de idiomas, 1-256.
  • López, E. M. (2019). La ansiedad en el aprendizaje de un segundo idioma.
  • Cesteros, S. P. (2004). Aprendizaje de segundas lenguas: Lingüística aplicada a la enseñanza de idiomas. Publicaciones de la Universidad de Alicante.
  • Richards, J. C., & Lockhart, C. (1998). Estrategias de reflexión sobre la enseñanza de idiomas. Cambridge University Press.
  • Beltrán, M. (2017). El aprendizaje del idioma inglés como lengua extranjera. Revista Boletín Redipe6(4), 91-98.
  • Shafirova, L., & Cassany, D. (2017). Aprendiendo idiomas en línea en el tiempo libre. Revista de estudios socioeducativos. 2017; 5: 49-62.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.