Sperma ca gelatina albă: este normal?
 

Sperma ca gelatina albă: este normal?

Materialul seminal care arată ca un jeleu alb, în ciuda îngrijorării pe care o poate genera, nu denotă întotdeauna o problemă de sănătate. Descoperiți cauzele!
Sperma ca gelatina albă: este normal?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 19 februarie, 2023

Uneori, sperma arată ca gelatina albă, alteori este mai apoasă sau transparentă. Acest lucru poate fi un motiv de îngrijorare. Deși este adevărat că acest fluid, format din spermatozoizi și lichid seminal, este de obicei vâscos, consistența sa poate varia din cauza mai multor factori. Aceștia variază de la hrană și hidratare, până la posibile patologii.

În continuare, vom discuta despre cauzele pentru care sperma arată ca gelatina albă. Vom discuta, de asemenea, despre cât de normal este acest lucru și dacă este nevoie de tratament.

Ce este sperma?

Sperma este o substanță vâscoasă pe care bărbatul o elimină prin penis în momentul ejaculării. Funcția sa este de a servi drept vehicul pentru ca spermatozoizii să ajungă la ovul și să-l fertilizeze. În secreția spermei sunt implicate mai multe organe ale sistemului reproducător masculin. Fiecare îndeplinește o anumită funcție:

 • Testicule: spermatozoizii se formează în tuburile seminifere ale testiculelor.
 • Vezicule seminale: furnizează cea mai mare parte a lichidului. Produc semenogelină, substanța care face ca sperma să aibă acea consistență densă.
 • Prostată: produce așa-numitul antigen prostatic specific (PSA); această enzimă descompune semenogelina, făcând sperma mai puțin densă.

În ceea ce privește caracteristicile materialului seminal, putem evidenția următoarele:

 • Volumul poate varia de la 1,5 mm până la aproape 7 ml.
 • Este compus din 10% spermatozoizi și 15-30% antigeni, iar restul este secreția veziculelor.
 • Numărul de spermatozoizi per ejaculare este variabil: de la 15 la 200 de milioane.
 • Este de culoare albicioasă, deși poate fi și galben, aproape transparent sau chiar gri.
 • Consistența sa este densă, astfel încât să nu fie expulzat cu ușurință din vagin.
 • Are o aciditate ridicată.

Ce poate schimba aspectul spermei?

Cantitatea și aspectul materialului seminal sunt variabile, la fel și mirosul, textura și gustul. Există diferiți factori care pot influența caracteristicile spermei:

 • Viața sexuală activă
 • Aportul de lichide și dieta
 • Temperatura mediului și a corpului
 • Efectuarea exercițiilor fizice
 • Consumul de alcool sau droguri
 • Modificările hormonale

Modificarea aspectului materialului seminal nu înseamnă că există o afecțiune medicală.

Bărbat care colectează sperma
Vâscozitatea spermei poate fi crescută în anumite cazuri, aceasta semănând cu un jeleu alb.

Sperma ca gelatina albă: este normal?

În plus față de factorii de mai sus, există anumite motive pentru care materialul seminal poate arăta  ca un jeleu alb. Cu toate acestea, trebuie să clarificăm faptul că acest lucru se referă mai mult la aspect și textură. Nu afectează neapărat compoziția. O astfel de situație nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare în marea majoritate a cazurilor.

Hidratarea

Spermatozoizii sunt în mare parte apă. Din moment ce organismul are nevoie de lichide, atunci când nu le are, le poate lua din diferite locuri.

În caz de deshidratare, nu este neobișnuit ca textura materialului seminal să fie afectată. Prin urmare, trebuie să ne amintim să ne hidratăm foarte bine.

Bărbat care bea apă
Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care materialul seminal arată ca un jeleu alb.

Dieta

Anumite modificări ale dietei pot afecta vâscozitatea spermei, precum și culoarea, mirosul și gustul. În mod similar, există alimente care ajută la îmbunătățirea calității spermei.

Testosteronul scăzut

Acesta este un alt factor pentru care sperma poate arăta ca un jeleu alb. Pot exista și alte simptome care indică un nivel scăzut de testosteron, cum ar fi libidoul scăzut, oboseala, iritabilitatea, disfuncția erectilă, pierderea musculară și alopecia.

Infecţiile

Unele infecții, de exemplu cele legate de bolile cu transmitere sexuală, pot afecta epididimul. Acesta este un tub în formă de spirală care stochează spermatozoizi.

Epididimita face ca rata de supraviețuire a spermatozoizilor să fie scăzută, modificând densitatea și volumul spermei. Poate face ca ejacularea să fie dificilă sau dureroasă.

Concentrația mare de spermatozoizi

Cantitatea sau volumul de spermatozoizi per mililitru variază, așa cum am menționat deja. Cu cât trece mai mult timp fără ejaculare, cu atât concentrația spermatozoizilor crește. Materialul seminal devine un jeleu alb.

Coagularea proteinelor

În anumite situații, proteinele care ajută la coagulare și lichefiere încep să se acumuleze în testicule. Rezultatul va fi un material seminal care iese sub formă de jeleu alb.

Aglutinarea

O cauză mai puțin frecventă, dar posibilă, este aglomerarea spermatozoizilor. În acest caz, există un exces de anticorpi în spermă, deoarece sistemul imunitar recunoaște spermatozoizii ca fiind o substanță străină.

Pe lângă faptul că face ca materialul seminal să iasă ca un jeleu alb, acțiunea anticorpilor poate duce la infertilitate masculină, după cum arată cercetările efectuate în acest sens.

Ar trebui să vă faceți griji dacă sperma arată ca un jeleu alb?

Un material seminal care arată ca un jeleu alb nu înseamnă aproape niciodată o patologie și nu necesită tratament, mai ales dacă nu se observă și alte semne. Așadar, nu trebuie să vă faceți griji. Poate aveți nevoie doar de mai multă hidratare.

Sperma ca gelatina albă poate fi de ajutor. Spermatozoizii vor tinde să adere mai bine la pereții vaginali.

Cu toate acestea, este recomandat să anunțați medicul dacă, pe lângă o modificare a densității sau a vâscozității, apar și alte simptome, precum febra, durerea la ejaculare, mirosul puternic la ejaculare, sângele în urină sau scrotul umflat. În astfel de cazuri, nu amânați mersul la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.