Logo image
Logo image

Strategii pentru combaterea obezității

4 minute
Obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Din cauza consecințelor sale asupra sănătății, este important să adopți strategii de combatere a acesteia. În acest articol, vei descoperi cele mai bune strategii de combatere a obezității.
Strategii pentru combaterea obezității
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Obezitatea este o boală cronică care se caracterizează prin acumularea excesivă de grăsime corporală. Deși începe adesea în copilărie și adolescență, poate apărea la orice vârstă. Este considerată multifactorială, deoarece poate fi cauzată de genetică, probleme medicale sau stil de viață. Ce strategii ajută la combaterea obezității?

Strategiile de combatere a obezității pot varia în funcție de nevoile fiecărui pacient. Totuși, în termeni generali, acestea implică modificări ale obiceiurilor alimentare și o creștere a activității fizice. În articolul următor, îți vom împărtăși 5 recomandări.

Strategii pentru combaterea obezității

Este foarte probabil ca pacienții obezi să dezvolte și alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială sau artrita, printre altele. La rândul lor, aceste condiții facilitează progresia tulburării și agravează prognosticul acesteia.

Din fericire, pierderea în greutate este suficientă pentru a ameliora sau preveni complicațiile legate de obezitate. Suferi de această afecțiune? Mai jos, vei descoperi o serie de strategii care pot completa tratamentul medical. Pune-le în practică!

Vezi și:

8 boli asociate cu obezitatea la copii

1. Fă exerciții fizice în mod regulat

Some figure
Pentru a combate excesul de greutate, trebuie să eviți stilul de viață sedentar și să faci sport în mod regulat.

Adoptarea unei rutine regulate de exerciții fizice este o parte importantă a tratamentului pentru combaterea obezității. Deși nu este ușor să încetezi să duci un stil de viață sedentar, inițierea unei activități fizice moderate favorizează controlul greutății și ajută la ameliorarea problemelor asociate acestei boli.

Ce trebuie să faci

  • Inițial, poți face mișcare timp de 150 de minute pe săptămână. Cu toate acestea, atunci când câștigi mai multă rezistență, poți face până la 300 sau mai multe minute.
  • Poți alege diferite tipuri de rutine de antrenament sau activități sportive. Cel mai important lucru este să fii consecvent/ă și să crești intensitatea pe măsură ce condiția ta fizică se îmbunătățește.
  • De asemenea, experții recomandă și practicarea altor forme de activitate fizică. De exemplu, folosește scările, fă treburile la o viteză mai mare sau plimbă câinele, printre altele.

2. Adoptă o dietă sănătoasă

Some figure
Un plan nutrițional adecvat adaptat nevoilor tale îți va permite să arzi grăsimea corporală într-un mod sănătos.

O mare parte a succesului tratamentului obezității depinde de dietă. Prin urmare, este important să-ți reduceți aportul de calorii și să adopți obiceiuri alimentare sănătoase. Cu toate acestea, ar trebui să eviți dietele drastice și restrictive, deoarece acestea nu oferă rezultate pe termen lung.

Deși te pot ajuta să slăbești într-un timp scurt, este foarte probabil să recâștigi kilogramele pierdute din cauza efectului de yo-yo. Cea mai bună modalitate de a obține o greutate sănătoasă și echilibrată este să urmezi un plan de pierdere în greutate pe termen lung.

Tipul de dietă poate varia în funcție de nevoi. Medicul sau nutriționistul va lua în considerare aspecte precum vârsta, gradul de obezitate și bolile subiacente. În general, medicii recomandă următoarele:

  • În primul rând, redu-ți aportul total de calorii. Cantitatea normală este de 1200 până la 1500 de calorii pentru femei și între 1500 și 1800 pentru bărbați pe zi.
  • În al doilea rând, crește-ți consumul de alimente nutritive și cu un conținut scăzut de calorii, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele și semințele.
  • De asemenea, consumă mai multe proteine slabe, cum ar fi cele furnizate de carnea de pui, curcan și pește.
  • În plus, consumă produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Mai mult, pregătește gustări sănătoase cu nuci, iaurt simplu, semințe și fructe, printre altele.
  • În cele din urmă, limitează-ți consumul de alimente nesănătoase, cum ar fi cele care conțin zahăr, făină rafinată și grăsimi saturate, etc.

Citește și:

Obiceiurile de consum pot duce la obezitate

3. Schimbă-ți comportamentul pentru combaterea obezității

Some figure
În multe cazuri, obezitatea este o afecțiune care trebuie tratată din punct de vedere comportamental pentru a combate obiceiurile proaste și pentru a promova un stil de viață sănătos.

În multe cazuri, pacienții trebuie să recurgă la un program de schimbare a comportamentului. Scopul principal al acestui tip de program este de a schimba comportamentul și atitudinile care nu permit pacienților să-și mențină o greutate sănătoasă. În acest fel, pacienții ajung să înțeleagă că pierderea în greutate necesită modificări permanente ale stilului de viață.

Psihologul este profesionistul care desfășoară programe de schimbare a comportamentului, cunoscute și sub numele de terapie comportamentală. Acest profesionist are abilitățile de a ajuta pacientul să înțeleagă riscurile bolii și situațiile care îl determină să mănânce prost.

Terapia poate să fie individuală sau de grup. De fapt, poate fi chiar în familie, deoarece boala tinde să afecteze mai mulți membri ai aceleiași familii. Planul include strategii pentru gestionarea anxietății alimentare, a situațiilor stresante și a altor emoții asociate cu această boală.

Te lupți cu obezitatea? Dacă da, aplică toate strategiile menționate pentru combaterea obezității și începe să lupți pentru o greutate mai sănătoasă! Desigur, nu uita să soliciți asistență medicală, deoarece multe opțiuni de tratament pot fi decisive în depășirea acestei afecțiuni periculoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castelnuovo G, Pietrabissa G, Manzoni GM, et al. Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychol Res Behav Manag. 2017;10:165–173. Published 2017 Jun 6. doi:10.2147/PRBM.S113278
  • DiPietro L, Stachenfeld NS. Exercise Treatment of Obesity. [Updated 2017 Aug 9]. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278961/
  • Jacob JJ, Isaac R. Behavioral therapy for management of obesity. Indian J Endocrinol Metab. 2012;16(1):28–32. doi:10.4103/2230-8210.91180
  • Laskowski, E. R. (2012). The role of exercise in the treatment of obesity. PM and R. https://doi.org/10.1016/j.pmrj.2012.09.576
  • Makris A, Foster GD. Dietary approaches to the treatment of obesity. Psychiatr Clin North Am. 2011;34(4):813–827. doi:10.1016/j.psc.2011.08.004
  • Okay, D. M., Jackson, P. V., Marcinkiewicz, M., & Papino, M. N. (2009). Exercise and Obesity. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2009.01.008
  • Qi L. Personalized nutrition and obesity. Ann Med. 2014;46(5):247–252. doi:10.3109/07853890.2014.891802
  • Swift, D. L., Johannsen, N. M., Lavie, C. J., Earnest, C. P., & Church, T. S. (2014). The role of exercise and physical activity in weight loss and maintenance. Progress in Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.pcad.2013.09.012

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.