Logo image
Logo image

Sushi este sănătos? Beneficii și riscuri asociate

4 minute
Sushi este un fel de mâncare japonez care include orez, pește crud, alge marine și legume. Deși este delicios, există oameni care se întreabă dacă aportul de sushi este sănătos.
Sushi este sănătos? Beneficii și riscuri asociate
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Sushi este un aliment japonez la modă în diferite părți ale lumii. este considerat un fel de mâncare gourmet. Combină ingrediente precum orezul condimentat cu oțet, peștele crud, algele marine și legumele. Sushi este sănătos? 

O particularitate a acestui fel de mâncare este complexitatea de preparare. În general, majoritatea oamenilor îl asociază cu o opțiune cu conținut scăzut de calorii.

Cum se pregătește sushi?

În mod tradițional, sushi este făcut din orez alb gătit cu zahăr, care este combinat cu pește crud. În Europa, este prioritară utilizarea somonului, iar în Japonia a tonului.

Pe scurt, pentru această rețetă se folosește o foaie de alge marine nori; deasupra, se pune un strat de orez condimentat și pește, avocado și alte legume sau fructe la alegere.

Se formează rulouri, înfășurând algele. Se taie în bucăți de aceeași lungime. Pentru aromatizare, înainte de consum, se înmoaie într-un castron cu sos de soia.

Citiți: Cum scoți un os de pește blocat în gât?

Este sănătos să mâncați sushi?

Ingredientele din sushi sunt utilizate în mod obișnuit în orice dietă, cu excepția sosului de soia. Peștele din acest fel de mâncare este folosit crud.

Pentru a stabili dacă este sau nu sănătos să mâncați sushi, vom analiza rețeta. În primul rând, să vedem care sunt avantajele acestui fel de mâncare japonez.

Some figure

Peștele oferă acizi grași sănătoși

Atât tonul, cât și somonul sunt pești albaștri. Consumul acestora are diverse beneficii pentru sănătate, în special cardiovasculare. De fapt, diverse studii pe această temă indică faptul că omega 3 din pește poate preveni diferite patologii.

Avocado este o sursă de omega 9

Avocado este fructul folosit la prepararea sushi-ului. Desigur, unele variante pot încorpora alte legume, cum ar fi morcovii sau ardeiul gras.

Avocado este o sursă de grăsimi de calitate. Cartea alimentară spaniolă  afirmă că acest fruct este o sursă de vitamina E, C și B6. De asemenea, are un conținut ridicat de potasiu, ce contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și muscular.

Riscurile consumului de sushi

Consumul de sushi poate avea unele dezavantaje, mai ales din cauza riscului pe care îl implică consumul de carne crudă.

Nu este indicat să consumați pește crud

Dincolo de faptul că peștele oferă grăsimi de calitate, pentru a nu vă expune la boli de origine microbiană, nu este indicat să consumați carne crudă. Diverse studii pe această temă subliniază riscurile pe care le poate avea consumul de alimente fără tratament termic adecvat.

Cea mai frecventă boală asociată cu consumul de sushi este anisakis. Este declanșată de ingestia de larve vii care sunt prezente în pești. Pe scurt, parazitul poate declanșa reacții alergice severe și simptome digestive.

Poate exista și contaminarea cu alte bacterii, cum ar fi Salmonella sau Listeria monocytogenes. Din acest motiv, populațiile aflate la risc, precum copiii și femeile însărcinate, ar trebui să evite consumul de sushi.

Sosul de soia este bogat în sodiu

Una dintre problemele legate de consumul de sushi în mod frecvent este faptul că sosul de soia este bogat în sodiu. Mai exact, o singură lingură oferă aproximativ 40% din limita zilnică. Din acest motiv, ingredientul nu este recomandat persoanelor care au tensiunea arterială crescută.

Deși sosul de soia este esențial pentru a obține aroma, cei cu tensiune arterială crescută ar trebui să folosească un alt tip de sos. Astfel vor evita complicațiile.

Poate avea o valoare calorică ridicatăSushi este sănătos consumat cu sos natural

În general, un rulou de sushi oferă o cantitate mică de pește, alge și legume. Prin urmare, componenta sa principală este orezul alb, care nu oferă aceeași cantitate de vitamine, minerale și fibre ca versiunea integrală. Gătitul orezului cu zahăr duce la creșterea valorii calorice.

În exces, consumul de sushi ar putea duce la un aport caloric semnificativ. Desigur, consumul ocazional nu va duce la creșterea în greutate.

Citiți mai mult: Intoxicația cauzată de pește: simptome

Este sănătos să mâncați sushi cu măsurile de precauție adecvate

Pe scurt, dacă țineți cont de ingredientele din sushi, poate fi o masă sănătoasă. Lăsați deoparte sosurile bogate în sodiu. Fiți extrem de atenți și consumați alimente care nu conțin microorganisme.

În cazul în care doriți să mâncați acest fel de mâncare la restaurant, locul respectiv trebuie să respecte standardele de igienă sanitară. Citiți recenziile online și căutați certificatele guvernamentale de siguranță alimentară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Uña-Gorospe, M., Herrera-Mozo, I., Canals, M. L., Martí-Amengual, G., & Sanz-Gallen, P. (2018). Occupational disease due to Anisakis simplex in fish handlers. International maritime health69(4), 264-269.
  • Vicente Pardo, J. M. (2016). El anisakis y sus enfermedades como enfermedad profesional.
  • de Berrazueta, J. M. G., & De Berrazueta, J. R. (2007). Consumo de pescado, omega-3 y factores de riesgo cardiovascular. Revista Med15(2), 218-224.
  • Madrigal, A. P., López, C., Arias, M. L., Salas, P., & Chaves, C. (2013). Estudio bacteriológico de sushi preparado y comercializado en San José, Costa Rica. Revista Costarricense de Salud Pública22(1), 51-55.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.