Terapia prin dans: 5 beneficii și cum să o exersezi acasă
 

Terapia prin dans: 5 beneficii și cum să o exersezi acasă

Terapia prin dans atrage atenția tuturor pentru că îmbină exercițiile fizice cu dansul. Descoperă 5 motive pentru a o practica și câteva sfaturi utile!
Terapia prin dans: 5 beneficii și cum să o exersezi acasă
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 23 iunie, 2023

În căutarea unui stil de viață distractiv și sănătos, terapia prin dans a câștigat popularitate ca opțiune care combină mișcarea ritmică și muzica. Această disciplină, cunoscută și sub numele de „dans fitness”, oferă o experiență unică ce depășește îmbunătățirea performanței fizice.

În acest articol, vom explora cele mai importante 5 beneficii ale terapiei prin dans și modul în care o puteți practica în confortul propriei case. De la pierderea în greutate și până la consolidarea relațiilor personale, veți descoperi că această formă de activitate fizică vă poate îmbunătăți starea fizică și mintală.

Terapia prin dans, între exerciții fizice și arta dansului

Terapia prin dans a apărut în Europa și s-a răspândit pe diferite continente, în special în America Latină. Această disciplină unică și versatilă nu se limitează la un singur gen muzical, ci cuprinde o mare varietate de ritmuri, de la merengue, salsa și reggaeton, până la hip hop.

Potrivit expertei Blanca Libia Monsalve, absolventă de Cultură Fizică, în timpul unei sesiuni de terapie prin dans sunt efectuate o serie de exerciții menite să activeze diferite părți ale corpului și să crească rezistența cardiovasculară. Unele dintre exercițiile comune includ opțiunile menționate mai jos:

Marșul

Este un exercițiu de bază în terapia prin dans. Marșul implică mersul pe loc în ritmul muzicii, ceea ce ajută la creșterea ritmului cardiac și la îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare.

Pașii încrucișați

Picioarele încrucișate se deplasează înainte sau înapoi. Este o activitate care este legată de întărirea mușchilor picioarelor și de o mai mare stabilitate.

Mișcarea V

Constă în deschiderea și strângerea picioarelor în „V”. Acest exercițiu lucrează mușchii picioarelor și ai feselor, îmbunătățind coordonarea și forța.

Alergarea pe loc

Este o activitate aerobă obișnuită în terapia prin dans. Implică ridicarea genunchilor în timpul alergării pe loc în ritmul muzicii. Acest lucru ajută la creșterea ritmului cardiac, la arderea caloriilor și la întărirea sistemului cardiovascular.

Jumping jacks

Această mișcare clasică este perfectă pentru a crește intensitatea rutinei de terapie prin dans. Începeți cu picioarele alăturate și săriți, deschizând picioarele și ridicând brațele în același timp. Apoi, reveniți la poziția inițială.

Jumping jacks îmbunătățesc rezistența, lucrează mușchii și stimulează arderea caloriilor.

5 beneficii ale terapiei prin dans

Potrivit unui articol publicat în revista Lecturas: Educación Física y Deportes, terapia prin dans oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătatea mintală și fizică. Pe lângă faptul că este un mod distractiv de a face mișcare, are un impact pozitiv asupra sistemelor vitale din corpul uman.

1. Ajută la pierderea în greutate

În articolul menționat mai sus, Alina Acanda și Aleida Best menționează faptul că o sesiune de dans arde între 500 și 1000 de calorii, în funcție de metabolismul fiecărei persoane. Această activitate combină mișcările de dans cu exercițiile aerobice, ceea ce contribuie la arderea eficientă a grăsimilor.

2. Îmbunătățește capacitatea pulmonară

Terapia prin dans implică mișcări ritmice, coordonate, care necesită o respirație profundă și controlată. Plămânii sunt obligați să lucreze mai mult, ceea ce duce la o îmbunătățire a capacității pulmonare.

De fapt, cercetările publicate de Journal of Integrative Medicine evidențiază faptul că aceasta este o activitate recomandată persoanelor cu boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

3. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Când dansați, ritmul cardiac crește și sângele circulă mai rapid. Acest lucru ajută la întărirea inimii și la îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare. Terapia prin dans este o modalitate distractivă de a menține inima sănătoasă.

4. Susține funcționarea sistemului nervos central

Dansul este o activitate care antrenează atât corpul, cât și mintea, având un impact pozitiv asupra sistemului nervos central. Mișcarea coordonată în ritmul muzicii stimulează eliberarea de endorfine, neurotransmițători responsabili de generarea sentimentului de bine.

Terapia prin dans ajută la îmbunătățirea coordonării și echilibrului, deoarece stimulează conexiunile neuronale și promovează o mai mare agilitate mintală.

5. Consolidează relațiile personale

Terapia prin dans nu aduce beneficii doar corpului, ci și relațiilor personale. Participarea la cursuri sau sesiuni de grup vă permite să interacționați cu alte persoane care împărtășesc același interes pentru dans și exerciții fizice. Acest lucru creează un mediu social propice, unde distracția, sprijinul reciproc și motivația sunt la loc de cinste.

Cum să practicați terapia prin dans acasă?

Terapia prin dans este potrivită persoanelor de toate vârstele. Nu trebuie să aveți experiență în dans sau abilități speciale pentru a începe să vă antrenați în acest mod. Copiii, tinerii și adulții pot adapta sesiunile la nevoile și abilitățile lor.

Vă împărtășim pașii de bază, astfel încât să puteți profita de beneficiile acestei activități, adăugând varietate rutinei de exerciții fizice:

  1. Găsiți un spațiu potrivit.
  2. Alegeți muzica preferată, cu ritm un pronunțat.
  3. Încălziți-vă. Faceți exerciții de întindere, sărituri ușoare sau mișcări aerobe cu impact redus pentru a ridica temperatura corpului și pentru a vă pregăti mușchii.
  4. Urmați tutorialele online.
  5. Creați-vă propria rutină. Combinați diferiți pași și mișcări de dans pe ritmul muzicii selectate. Fiți creativi și creați-vă propriul stil.
  6. Invitați-vă prietenii sau familia. Dansul în grup este și mai distractiv.
  7. Stabiliți-vă obiective și fiți consecvenți.

Terapia prin dans, o activitate distractivă pentru a rămâne în formă

Includerea activității fizice în rutina zilnică este crucială pentru menținerea unei stări optime de sănătate fizică și psihică. Terapia prin dans a devenit o opțiune foarte atractivă, deoarece este variată, distractivă și potrivită pentru toate vârstele.

Cel mai interesant aspect este faptul că se poate practica atât în locuri speciale, cât și acasă. Este suficient să dedicați între 20 și 30 de minute zilnic pentru a obține o mulțime de beneficii. Îndrăzniți să încercați?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.