Utilizările bentonitei pentru sănătatea și frumusețea corpului
 

Utilizările bentonitei pentru sănătatea și frumusețea corpului

Bentonita este un mineral cu numeroase beneficii. Se remarcă funcțiile digestive și efectele sale estetice. În continuare, vom aprofunda beneficiile bentonitei!
Utilizările bentonitei pentru sănătatea și frumusețea corpului
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Utilizările bentonitei pentru sănătatea și frumusețea corpului sunt numeroase. Acest compus mineral are beneficii care variază de la detoxificare, până la îmbunătățirea aspectului pielii, părului și dinților.

Oamenii de știință cercetează intens efectele elementului. Mai multe studii anticipează efectele pozitive asociate cu consumul și utilizarea topică a bentonitei. Cum funcționează și ce avantaje oferă?

Ce este bentonita și care sunt proprietățile ei?

Bentonita este o argilă care aparține grupului de minerale smectite. Se formează după descompunerea cenușii vulcanice și componentele sale principale sunt montmorilonitul sau silicatul de aluminiu hidratat, magneziul, fierul și calciul.

Conform buletinului Direcției Generale de Dezvoltare Minieră, argila este clasificată pe baza cationului predominant și capacității de dilatare (de sodiu sau de calciu). În cazul bentonitei de sodiu, utilizările sunt industriale.

Bentonita de calciu (BC) este un ingredient farmaceutic și cosmetic, inclus în produse topice și orale. Această substanță are capacitatea de a absorbi rapid apa și de a rămâne în tractul digestiv, de unde și legătura sa cu anumite beneficii pentru organism.

Deși denumirea sa comercială este bentonită, se numește și montmorilonit.

Cum se consumă bentonita?

Unii aleg suplimente alimentare, deoarece argila funcționează ca o sursă naturală de nutrienți, iar organismul asimilează rapid mineralele și vitaminele. Aportul se face sub formă de capsule sau pulbere diluată în apă.

Bentonita trebuie prescrisă de medic, având în vedere ca mulți experți nu aprobă consumul de montmorilonit mai mult de o lună. Este necesar ca bentonita să fie de calitate alimentară.

Pentru bentonita aplicată topic, nu este necesară prescripție medicală.

Testați produsul de mai multe ori și așteptați eventuale reacții cutanate. Dacă totul decurge normal, înseamnă că formula este potrivită pielii.

Utilizările bentonitei pentru sănătatea și frumusețea corpului

Am clarificat deja că există două tipuri de bentonită. Acum vom discuta despre BC. Datorită particularităților sale legate de bunăstare, unii oameni o numesc „argilă vindecătoare”. Pe lângă pastile, există și pudre, unguente și măști. Este economică și prietenoasă cu mediul. Se remarcă prin proprietățile sale antibacteriene, de curățare și de detoxificare.

1. Curățarea părului

Montmorilonitul este inclus în balsamuri și creme de styling excelente pentru hidratarea părului și eliminarea frizz-ului. Bentonitei i se atribuie calități în ceea ce privește creșterea părului, îndepărtarea mătreții și prevenirea infecțiilor scalpului.

În magazine, puteți găsi produse care conțin bentonită. De asemenea, puteți pregăti o mască de păr acasă, amestecând următoarele ingrediente:

  • Apă
  • ½ cană bentonită de calciu
  • 1 lingură de ulei de cocos
  • ½ lingură de ulei de ricin
  • ½ lingură de ulei de migdale
  • 6 linguri de oțet de mere

După amestecarea acestor substanțe, așteptați 2 minute și aplicați-o pe părul umed de la rădăcini până la vârfuri. Înfășurați părul într-o cască de plastic, așteptați 20 de minute și la final clătiți cu șampon. Dacă vreți, aplicați puțin balsam.

Femeie care folosește mască de păr cu bentonită

2. Îmbunătățirea sănătății pielii

Bentonita este ca un antibiotic când este folosită topic. Datorită acestei abilități, ameliorează infecțiile pielii, cum ar fi anumite dermatite.

În industria cosmetică, este folosită și ca ingredient care reglează producția de sebum. Măștile faciale cu BC ajutată la depigmentarea petelor de acnee, la curățarea porilor și la minimizarea erupțiilor.

O modalitate suplimentară de a profita de beneficiile bentonitei este prin băi. Cum?

  • Se amestecă ¼ cană de pudră de bentonită cu o cană de săruri de baie într-o cadă cu apă caldă.
  • Se adaugă picături de ulei esențial la alegere.
  • Apa se folosește pentru baie.

Rețeta este relaxantă și hidratantă și stimulează circulația sângelui.

3. Pierderea în greutate

Investigațiile de laborator au relevat că produsele cu bentonită au intervenit în favoarea slăbirii în rândul persoanelor care au urmat o dietă bogată în grăsimi. Cu toate acestea, revista Scientific Reports notează că, deși utilizarea BC este un aliat pentru a pierde în greutate, caloriile trebuie moderate și nivelul de activitate fizică crescut.

Cercetările la oameni nu sunt încă suficiente. Deocamdată, administrarea de montmorilonit se face simultan cu alimente alcaline, probiotice și prebiotice.

4. Sănătatea dentară

Gura este sensibilă la bacterii și la alți factori externi nocivi. Datorită acțiunii sale antibacteriene, bentonita este adesea folosită la fabricarea pastelor de dinți și a apelor de gură.

5. Dezodorizare

Bentonita este utilă pentru eliminarea mirosurilor neplăcute, în special de la axile. O combinație a mineralului cu ulei de portocale, lămâie sau arbore de ceai oferă rezultate incredibile.

În plus, îndepărtează reziduurile lăsate de deodorantele convenționale. Acestea din urmă conțin aluminiu, precum și alte substanțe care previn transpirația. Pastele de bentonită îndepărtează metalele grele, restabilind un pH sănătos și oferind o aromă atractivă.

6. Sănătatea respiratorie

Adenovirusurile care provoacă infecții respiratorii pot fi blocate de bentonită. Deși sunt necesare mai multe studii, progresul este încurajator. Are efecte pozitive și în caz de inhalare a erbicidelor toxice.

Deocamdată, BC nu este un tratament de primă linie.

7. Protecția contra razelor solare

Montmorilonitul este considerat un material de protecție solară. Loțiunile de protecție solară care conțin acest mineral absorb multă lumină ultravioletă (UV), așa cum se menționează într-un articol din Journal of Physics and Biomedical Engineering.

8. Digestie

Bentonita lichidă sau sub formă de pulbere este prescrisă pentru a curăța colonul.

Un studiu publicat de revista Therapeutic and Food Pharmacology a analizat acțiunea montmorilonitului la persoanele cu sindrom de colon iritabil. Rezultatele au arătat ameliorări ale disconfortului și durerilor abdominale. De asemenea, a apărut o reducere semnificativă a simptomelor.

Argila este antiacidă și antiparazitară. Elimină greața și vărsăturile. Aceste efecte au de-a face cu protecția pe care acest element o oferă mucoasei intestinale.

Utilizările bentonitei sub formă de pudră

9. Tratarea cancerului

Bentonita este un compus promițător pentru a ajuta la tratamentul cancerului. Acest lucru este raportat de un studiu de laborator care a constatat paralizia unei linii celulare care afectează sistemul nervos central (glioblastom), pe lângă inhibarea dezvoltării celulelor SKLU-1, tipice adenocarcinomului pulmonar.

După ce au analizat rolul diferitelor tipuri de bentonită, experții au stabilit că atât oprirea creșterii metabolice a glioamelor de grad înalt, cât și oprirea proliferării SKLU-1 sunt reacții mediate de suprafața argilei.

O altă lucrare experimentală evidențiată de Journal of Applied Toxicology, care implică argila montmorilonită, a reflectat producția de stres oxidativ în celulele de adenocarcinom colorectal uman (Caco-2), fără a afecta ADN-ul. Acest proces poate duce la moartea celulelor canceroase.

Utilizările bentonitei au efecte secundare?

Utilizările bentonitei nu provoacă efecte adverse, atât timp cât consultați un medic și respectați cantitățile prescrise. Ca măsură de precauție, consumați suficientă apă și nu depășiți durata de administrare recomandată.

Femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite suplimentele medicinale cu argilă și cremele produse de mărci specifice care afișează avertismente emise de Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA).


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.