Utilizările pietrei de alaun în gospodărie - Doza de Sănătate
 

Utilizările pietrei de alaun în gospodărie

Piatra de alaun a devenit renumită ca deodorant. Cu toate acestea, știai că are mult mai multe utilizări practice? Citește acest articol pentru a le descoperi!
Utilizările pietrei de alaun în gospodărie

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Piatra de alaun este unul dintre acele lucruri pe care ar trebui să le ai întotdeauna disponibile în casă. Crezi sau nu, servește ca prim răspuns în diferite circumstanțe comune, cum ar fi tăieturile sau erupțiile cutanate. Nu ne crezi? Continuă să citești și află care sunt utilizările pietrei de alaun!

Utilizările pietrei de alaun

Piatră de alaun naturală
Piatra de alaun este o piatră naturală cu multe utilizări în gospodărie.

Poți cumpăra piatra de alaun din farmacii sau din magazine de produse naturiste în versiunile sale „naturale” sau „sintetice”. Desigur, îți recomandăm să cumperi versiunea naturală, a cărei componentă principală este Potassium-Alum sau KAl3(OH)6(SO4)2.

Această piatră vulcanică provine din rocă magmatică. Deoarece este un produs natural a cărui origine depinde de modificările potasiului din roci, probabil că vei observa diferențe de culoare și textură între o piatră și alta. Nu îți faci griji, este absolut normal.

Să aruncăm o privire la modul în care poți folosi această piatră în gospodărie.

1. Piatra de alaun ca deodorant

Utilizările pietrei de alaun la subraț
Udă piatra și freacă-ți axilele cu ea.

Cea mai obișnuită utilizare a pietrei de alaun este ca deodorant. De fapt, poți citi mii de povești pe internet ale persoanelor care au abandonat deodorantele convenționale pentru această opțiune naturală.

Mulți dintre acești oameni au decis să facă o schimbare în căutarea unei opțiuni fără aluminiu, deoarece unele studii au asociat utilizarea deodorantelor cu aluminiu și cancerul de sân. Unii cercetători au sugerat că, la fel ca estrogenul, care poate favoriza creșterea celulelor canceroase, produsele pe bază de aluminiu pot contribui la dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, nu există încă date concludente în acest sens.

Este demn de remarcat faptul că utilizarea acestei variante nu înseamnă abandonarea aluminiului, deoarece această piatră este un compus salin pe bază de aluminiu și potasiu. Deci, dacă acesta a fost singurul motiv al schimbării, ar trebui să regândești problema.

Este adevărat că, atunci când utilizezi această piatră ca deodorant, eviți alcoolii, parabenii și alți conservanți. Alaunul este total natural și are efecte bactericide și antiperspirante. Pentru a-l utiliza, trebuie doar să umezești piatra și să o freci pe axile, așa cum ai face cu un deodorant de tip roll-on.

Notă: Reține faptul că minereul de alaun poate provoca alergii. Nu mai utiliza produsul dacă ai o erupție sau un disconfort.

2. Tratament pentru acnee

Fată care își stoarce coșurile
Proprietățile antibacteriene ale pietrei de alaun combat acneea.

Deși eficacitatea sa nu este 100% dovedită, se crede că proprietățile antibacteriene ale alaunului ar putea ajuta la tratarea acneei, „uscarea” coșurilor și închiderea porilor. De fapt, unele produse cosmetice au alaun în compoziție. Desigur, înainte de a pune acest produs pe față, ar trebui să consulți un specialist.

3. Tratarea tăieturilor

O altă proprietate a acestei pietre este oprirea sângerării cauzate de micile tăieturi. Acțiunea sa antiseptică ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor.

4. Hidratarea feței după ras

Proprietățile antiseptice ale pietrei de alaun fac ca aceasta să fie o opțiune naturală ce poate fi utilizată după ras. Potrivit rapoartelor, poate preveni roșeața și disconfortul.

5. Eliminarea aftelor

Dacă ai afte, poți folosi piatra de alaun. Pentru aceasta, poți prepara o soluție cu câteva linguri de piatră zdrobită la o cană de apă. Fă gargară.

6. Ascunderea vergeturilor

Vergeturi pe coapse
Piatra de alaun poate ajuta la ascunderea vergeturilor.

Deși vergeturile nu vor dispărea, piatra de alaun poate ajuta la ascunderea lor. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de cristale de alaun, săpun și loțiune hidratantă. Fă baie și spumează zona care trebuie tratată. Așază cristalele pe vergeturi și lasă-le să acționeze câteva minute. Clătește-te bine și apoi aplică crema pentru a-ți hidrata pielea.

7. Calmarea pielii arse după epilarea cu ceară

Așa cum o poți folosi după bărbierit, piatra de alaun poate calma pielea după epilarea cu ceară și poate fi foarte utilă pentru a evita roșeața și disconfortul. Aplică piatra umezită pe zona epilată.

8. Tratamentul urciorului

Proprietățile antibacteriene ale alaunului ar putea ajuta la eliminarea bacteriilor care provoacă urcioare enervante. Dar, înainte de a utiliza această substanță pe pleoape, consultă un specialist.

După cum poți vedea, utilizările pietrei de alaun sunt numeroase. Ai deja piatră de alaun în casă? Dacă nu, cumpără una cu prima ocazie, deoarece te poate ajuta să ieși din multe situații dificile!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.