Logo image
Logo image

Utilizările și beneficiile portocalei chinezești (kumquat)

4 minute
Dacă vă plac citricele, nu puteți rata kumquat-ul, un fruct care se remarcă prin aportul de vitamine și antioxidanți de înaltă calitate.
Utilizările și beneficiile portocalei chinezești (kumquat)
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 28 aprilie, 2023

Kumquat-ul este un fruct care se remarcă prin conținutul de vitamina C. Acest element este cheia obținerii homeostaziei în mediul intern, evitând dezvoltarea patologiilor infecțioase și cronice. Este cunoscută și sub denumirea de portocală chinezească. Descoperiți utilizările și beneficiile portocalei chinezești!

Kumquat-ul este singurul fruct citric care se consumă cu coajă, ceea ce asigură un aport mult mai mare de flavonoide și compuși antioxidanți.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că prezența fructelor și legumelor în dietă este recomandată de aproape toți experții în nutriție. În cazul persoanelor sedentare, fructele trebuie limitate la 2 sau 3 pe zi, deoarece conținutul lor de fructoză poate provoca modificări în funcționarea ficatului.

Beneficiile portocalei chinezești

Some figure
Coaja portocalei chinezești se dovedește a fi mai dulce decât pulpa.

Vitamina C din kumquat îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar, atât înnăscut, cât și dobândit. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Nutrients. Acest element va reduce riscul de a suferi de infecții și va garanta un control mai bun al simptomelor în eventualitatea apariției acestora. Prin urmare, este necesar să ne asigurăm că nivelul este întotdeauna în intervale optime.

Prezența fibrelor în portocala chinezească face diferența atunci când vorbim despre sănătatea intestinală. Fibrele cresc volumul fecal. Acest lucru va provoca o stimulare suplimentară a mecanoreceptorilor din tubul digestiv. Constipația va fi mai rară, deoarece tranzitul va fi mai fluid. Un studiu publicat în revista BMJ dovedește acest lucru.

La toate acestea trebuie adăugat și efectul antioxidanților. Substanțele fitochimice sunt capabile să neutralizeze formarea radicalilor liberi și să împiedice acumularea acestora în țesuturile corpului. S-a demonstrat că acest efect este legat de o incidență mai scăzută a patologiilor cronice și complexe, cum ar fi bolile cardiovasculare și diferite tipuri de cancer. Din acest motiv, consumul regulat de antioxidanți este esențial indiferent de vârstă.

Nu în ultimul rând, portocala chinezească oferă acid folic. Acest nutrient este deosebit de important în timpul etapei de gestație. În această etapă, cerințele sunt mult mai crescute. Dacă nu sunt acoperite, crește riscul de a experimenta modificări în dezvoltarea fătului, mai ales la nivel neurologic. Prin urmare, medicii recomandă adesea suplimentarea.

Descoperiți și: Utilizările și beneficiile portocalei amare

Cum se consumă kumquat-ul sau portocala chinezească?

Kumquat-ul este singurul fruct citrice care se mănâncă cu tot cu coajă. Coaja este dulce, deși cu anumite nuanțe acide. Pulpa este amăruie.

Spălați bine fructele pentru a curăța eventualele impurități și a le mânca întregi. Dimensiunea mică permite consumul direct.

Există mai multe alternative pentru a vă bucura la maxim de portocalele chinezești. De exemplu, puteți să folosiți aceste fructe în salate sau chiar cocktail-uri. De asemenea, pot fi zdrobite pentru a face sucuri. Există chiar și soiuri congelate care funcționează bine în smoothie-uri, îmbunătățindu-le caracteristicile organoleptice și densitatea nutrițională.

Portocalele chinezești sunt folosite și pentru a face gemuri, rezultatul având o aromă dulce-acrișoară caracteristică. În orice caz, această ultimă alternativă nu este cea mai recomandată pentru consumul obișnuit, deoarece conținutul de zahăr este foarte mare.

Some figure
Kumquat-ul se consumă proaspăt și cu tot cu coajă.

Pentru conservarea kumquat-ului, se recomandă întotdeauna un loc răcoros și uscat. Este important să se evite expunerea directă la lumina soarelui pentru ca fructele să nu se coacă rapid și să nu își piardă calitățile organoleptice și nutritive.

Unii oameni pun portocalele chinezești în frigider pentru a le prelungi termenul de valabilitate, dar cel mai bine este să le păstrați la temperatura camerei. În cel mai rău caz, pot fi congelate, chiar dacă sunt deja tăiate.

Descoperiți: Cei mai buni 9 mini copaci pentru ghivece și îngrijirea lor

Profitați de beneficiile portocalei chinezești!

După cum ați putut vedea, kumquat-ul este o varietate de fruct citric din China care are mai multe beneficii pentru sănătate, derivate din conținutul bogat de vitamina C și antioxidanți .

Ambele elemente sunt decisive în prevenirea patologiilor cronice și complexe pe termen lung. Cu toate acestea, pentru a atinge acest obiectiv, este esențial să se evite orice deficit nutrițional.

Nu uitați că cel mai bine este să aveți un consum variat de fructe și legume proaspete de sezon. Aceste alimente conțin diferite tipuri de fitochimicale benefice pentru sănătate.

Garantarea aportului de fructe și legume în proporții variabile este esențială pentru menținerea homeostaziei în mediul intern. Astfel, procesele oxidative și inflamatorii rămân în echilibru, aspect cheie pentru a evita eșecurile în funcționarea sistemelor și organelor corpului uman.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.