Valorile nutritive, contraindicațiile și beneficiile porumbului pentru sănătate
 

Valorile nutritive, contraindicațiile și beneficiile porumbului pentru sănătate

Când ați consumat ultima dată porumb? Poate că nu a trecut prea mult timp. Este o cereală populară cu beneficii pentru sănătate.
Valorile nutritive, contraindicațiile și beneficiile porumbului pentru sănătate
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Porumbul este o cereală cu origini străvechi. Nativii americani, înainte de sosirea lui Cristofor Columb, îl considerau baza vieții. Această plantă a pătruns de atunci în aproape toate bucătăriile lumii. Are nenumărate varietăți și poate fi găsit în diferite preparate. Probabil că l-ați mâncat de sute de ori. Dar, v-ați întrebat vreodată care sunt beneficiile porumbului? Are și contraindicații?

Valorile nutriționale ale porumbului

Din punct de vedere nutrițional, porumbul este superior altor cereale, cu excepția conținutului de proteine. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), 100 grame de porumb furnizează 86 kilocalorii, 3,27 grame de proteine, 18 grame de carbohidrați și 2 grame de fibre. Este considerat o sursă bună de amidon, deoarece are 5,7 grame.

Este o sursă excelentă de minerale. Oferă 37 miligrame de magneziu, 270 miligrame de potasiu, 89 miligrame de fosfor și 15 miligrame de sodiu. Conține 6,8 miligrame de vitamina C, 187 de unități internaționale de vitamina A, 42 micrograme de acid folic și 23 miligrame de colină.

Este singura cereală ce conține pro-vitamina A, care poate fi transformată în vitamina A de către organism.

Beneficiile porumbului

Consumul de porumb are beneficii semnificative pentru sănătate. Le explicăm mai jos.

Boabe de porumb

1. Proprietăți antioxidante

Conținând carotenoide, precum luteina (644 unități internaționale) și criptoxantina (115 unități internaționale), puterea porumbului de a bloca radicalii liberi este remarcabilă. Ambele substanțe sunt considerate antioxidanți puternici.

Luteina și criptoxantina sunt adesea responsabile de culoarea portocalie și galbenă a alimentelor. Acestea sunt carotenoide. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, care sunt substanțe chimice care introduc oxigen în celulele corpului, provocând oxidarea și accelerând îmbătrânirea.

2. Controlul greutății

Unele tipuri de porumb sunt bogate în amiloză, una dintre componentele amidonului. Prin urmare, ajută la controlul greutății. Această varietate de amidon nu este digerată în intestinul subțire, ci ajunge în intestinul gros și hrănește flora intestinală. Prin urmare, ajută la reglarea tranzitului și oferă o mai mare senzație de sațietate.

3. Funcția creierului

Conținând colină, porumbul devine o parte importantă a dietei pentru funcționarea creierului. Colina este un nutrient necesar pentru sinteza acetilcolinei. Este un neurotransmițător care îndeplinește funcții de memorie și control muscular.

În plus, porumbul conține și cantități mari de acid folic. Acesta este implicat în funcția sistemului nervos central, în metabolismul celulelor nervoase și în sinteza mielinei. Mielina este o substanță care protejează celulele nervoase (neuronii), crescând viteza de transmitere a impulsurilor.

4. Fără gluten

Porumbul este una dintre bazele dietelor persoanelor care nu pot consuma gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în unele cereale, cum ar fi grâul, orzul și secara.

Utilizări ale porumbului în bucătărie

Aproape toate gospodăriile din lume consumă acest produs. Unele dintre produsele pe care le cunoașteți și le utilizați sunt următoarele:

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) afirmă că porumbul este folosit ca hrană umană de bază în Mexic, toată America Latină și Africa Subsahariană. În aceste regiuni, formele de pregătire variază.

Se consumă fiert, prăjit, în supă, gelatină, tocănițe cunoscute sub numele de cachapas, fermentat sau sub formă de aluat. Există numeroase preparate pe bază de porumb, cum ar fi arepa, mămăliga, floricelele de porumb, pâinea de porumb, tacos, tamales și tortilla.

Beneficiile porumbului sub formă de popcorn

Contraindicațiile porumbului

Este necesar să luăm în considerare și faptul că produsul are unele contraindicații. Principala problemă rezidă în conținutul său ridicat de amidon. Amidonul este format din lanțuri de glucoză, adică zaharuri.

Persoanele cu diabet ar trebui să reducă aportul acestui aliment și al derivaților săi.

Dincolo de această problemă specifică, nu există alte recomandări. Atât timp cât este inclus într-o dietă variată și echilibrată, beneficiile porumbului pentru sănătate sunt numeroase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Melendez A. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. ALAN v.54 n.2 Caracas jun. 2004
  • Lesbia Meertens-R. Vitamina B12, ácido fólico y función mental en adultos mayores. Invest. clín v.46 n.1 Maracaibo mar. 2005
  • R.L. Paliwal. Usos del maíz. FAO. Disponible en http://www.fao.org/3/x7650s/x7650s08.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.