Remedii naturiste pentru vitiligo - Doza de Sănătate
 

Remedii naturiste pentru vitiligo

Dacă suferi de această boală, este esențial să-ți protejezi pielea împotriva efectelor nocive ale luminii solare. Porțiunile de piele lipsite de pigment se pot arde ușor, agravând problema.
Remedii naturiste pentru vitiligo
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vitiligo este o boală de piele ce presupune pierderea pigmentației celulelor care alcătuiesc țesuturile corpului. Drept rezultat, anumite regiuni precum mâinile, abdomenul, fața sau gâtul, devin acoperite de pete deschise la culoare. În continuare, vă vom prezenta câteva remedii naturiste pentru vitiligo, utilizate în tratamentul acesteia.

În anumite cazuri, vitiligo poate afecta și interiorul cavității bucale sau al cavității nazale, organele genitale și chiar retina ochiului. Deși această boală afectează în principal pielea, tratamentul trebuie să includă și susținere emoțională, deoarece cei care suferă de vitiligo tind să aibă o stimă de sine scăzută.

Care sunt cauzele?

Până în prezent, cercetătorii nu au reușit să determine care sunt factorii ce produc declanșarea bolii. Unii dintre aceștia susțin că vitiligo este cauzat de o tulburare imunitară, anumiți anticorpi atacând pigmenții pielii.

Melanocitele, celulele responsabile de culoarea pielii, pot fi alterate sau pot dispărea, ceea ce duce la apariția unor pete albe în diverse zone ale corpului.

Specialiștii sunt de acord că majoritatea cazurilor de vitiligo au o componentă ereditară. Deși până în prezent nu există niciun leac, simptomele bolii pot fi ameliorate, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Vitiligo poate afecta brațele

Sfaturi pentru a trata vitiligo

Persoanele care suferă de vitiligo trebuie să-și îngrijească foarte bine pielea. Porțiunile acoperite de pete albe din cauza acestei boli sunt foarte sensibile.

Folosește protecție solară

Este esențial să-ți aperi pielea împotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete, cu ajutorul unei creme de protecție solară de calitate. Aplică crema pe toată suprafața pielii, cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a ieși din casă.

De asemenea, poți să porți pălării, ochelari de soare și îmbrăcăminte de protecție, care să-ți acopere pielea. În general, evită să ieși afară la orele în care lumina solară este foarte intensă. Pielea celor care suferă de vitiligo se poate arde foarte ușor, iar arsurile tind să agraveze problema.

Evită tatuajele

Există o anumită tehnică de tatuare numită micropigmentare, ce poate ascunde porțiunile de piele afectate de vitiligo (sau cel puțin să le reducă vizibilitatea). Însă această tehnică și altele asemănătoare ajută boala să progreseze, ducând la apariția unor pete noi.

Vom prezenta în rândurile ce urmează câteva remedii naturiste pentru vitiligo.

Remedii naturiste pentru vitiligo

Anumite produse naturiste pot avea un efect benefic asupra pielii, fiind de ajutor în procesul de  încetinire al dezvoltării acestei boli. Însă eficiența acestor remedii naturiste pentru vitiligo variază de la o persoană la alta și trebuie aplicate în mod constant pentru a obține rezultate.

Papaya

Nu ezita să încerci să tratezi vitiligo cu papaya

Acest fruct conține nutrienți ce pot revitaliza melanocitele. Este încadrat în categoria “remedii naturiste pentru vitiligo” tocmai datorită faptului ca rolul său este să producă melanină. Tratament pentru vitiligo pe bază de papaya trebuie aplicat de mai multe ori pentru a funcționa, însă este relativ ieftin.

Cum se prepară remediul?

 • Zdrobește o felie de papaya și aplică pasta obținută direct pe regiunile afectate de vitiligo. Las-o să acționeze până se usucă. Repetă acest tratament de două ori pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.
 • Poți spori efectul acestui tratament consumând suc de papaya.

Argila roșie

Argila conține cupru, element ce poate reface pigmentarea pielii. Mai mult, acest ingredient poate îmbunătăți fluxul sanguin și sănătatea pielii.

Cum se prepară remediul?

 • Amestecă două linguri de argilă roșie cu extract de ghimbir și aplică pasta pe regiunile afectate timp de 15 minute.

Curcuma (turmericul)

Puțină curcumă te poate ajuta să scapi de vitiligo

Acest condiment are abilitatea de a restaura pigmenții pielii în mod natural, fiind considerat unul dintre remediile naturiste pentru vitiligo.

Ingrediente

 • 453 g (1 livră) curcumă crudă
 • 225 g (½ livră) rădăcină de ghimbir
 • Zeama obținută dintr-o lămâie

Cum se prepară remediul?

 • Amestecă toate ingredientele într-un borcan. Depozitează borcanul în frigider și consumă câte două lingurițe din amestec înainte de fiecare masă.
 • O altă variantă este să prepari ceai de curcumă și să aplici lichidul direct pe piele.

Lintița

Această plantă acvatică crește deseori în lacuri și heleșteie. Poate fi unul dintre remediile naturiste pentru vitiligo, fiind eficiente împotriva simptomelor produse de această boală. Din păcate, aceasta nu este disponibilă în toate magazinele de specialitate.

Cum se prepară remediul?

 • Pisează lintița până obții o pastă, apoi adaugă o linguriță de miere. Consumă o lingură din acest amestec de două ori pe zi, după mese.

Ghimbirul

Ghimbirul poate fi un remediu util pentru a trata vitiligo

Rădăcina de ghimbir a devenit foarte populară grație numeroaselor sale utilizări medicinale. Având abilitatea de a îmbunătăți circulația sângelui, ghimbirul poate fi considerat un remediu natursit pentru vitiligo foarte util în tratarea acestei boli.

Ingrediente

 • 1 rădăcină proaspătă de ghimbir
 • 1 linguriță de ulei de muștar
 • 1 vârf de cuțit de curcumă măcinată

Cum se prepară remediul naturist pentru vitiligo?

 • Rade ghimbirul și amestecă-l cu uleiul de muștar și curcuma măcinată. Aplică pasta obținută direct pe regiunile afectate și las-o să acționeze timp de 20 de minute.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Sad.org.ar. (Consulta 2018). CONSENSO SOBRE VITÍLIGO. Online [http://www.sad.org.ar/wp-content/uploads/2016/04/Consenso-vitiligo-2015.pdf].
 • Salinas-Santander, M., Sánchez-Domínguez, C., Cantú-Salinas, C., Ocampo-Garza, J., Cerda-Flores, R., Ortiz-López, R., & Ocampo-Candiani, J. (2014). Vitíligo: Factores asociados con su aparición en pacientes del noreste de México. Dermatologia Revista Mexicana.
 • Díaz, V. del C. G., Domínguez, M. A., Pedrero, M. L. P., Santacruz, F. J., Fonseca, A. A., Casas, P. C., & Arreola, L. del P. T. (2011). Guía de práctica clínica para el tratamiento del vitíligo. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2013.07.010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.