6 ceaiuri care te ajută să dormi bine - Doza de Sănătate
 

6 ceaiuri care te ajută să dormi bine

Când vine vorba de inducerea somnului, principalul avantaj al ceaiurilor este că, pe lângă faptul că sunt eficiente, nu conțin substanțe chimice care să provoace dependență.
6 ceaiuri care te ajută să dormi bine
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă suferi de insomnie, cu siguranță știi că există numeroase ceaiuri care te ajută să dormi bine. Poți să servești acest tip de băutură caldă sau rece și să o prepari din orice componentă a plantei (frunze, flori și uneori chiar rădăcină).

Ritmul alert al societății contemporane are un impact major asupra corpului uman. Printre efectele negative pe care le putem experimenta se numără și inabilitatea de a ne odihni noaptea.

Dacă nu îți oprești telefonul mobil înainte de a te băga în pat, verifici excesiv rețelele de socializare sau știrile pe tabletă și încerci să te menții „conectat” în mod constant, creierul tău este suprasolicitat.

Drept consecință, nivelul de anxietate și de stres crește. Ceaiurile au abilitatea de a ține sub control stările nervoase cauzate de anxietate. În mare, aceste băuturi ajută creierul să obțină odihna de care are nevoie.

Cum să bei ceaiuri care te ajută să dormi bine

În țările cu climat rece, ceaiurile calde sunt consumate pe tot parcursul zilei. Dar cel mai bun mod de a profita de proprietățile lor relaxante este să bei puțin ceai imediat înainte de culcare.

Poți găsi numeroase tipuri de plante sub formă de pliculețe de ceai în supermarketuri. Însă te sfătuim să bei ceaiuri cât mai naturale posibil. Majoritatea plantelor folosite pentru a prepara asemenea băuturi pot fi crescute cu ușurință într-un ghiveci.

 • Nu este deloc greu să prepari ceaiuri care te ajută să dormi.
 • Mai întâi, încălzește o cană (250 ml) de apă până începe să dea în clocot.
 • Adaugă orice plantă dorești, proaspătă sau uscată.
 • Lasă să fiarbă timp de 10 minute.
 • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, oprește focul și lasă infuzia să stea câteva minute.
 • Poți îndulci ceaiul preparat cu miere.
 • Bea-l încet.

Ce plante sunt ideale pentru un somn odihnitor?

Deși majoritatea persoanelor folosesc o singură plantă pentru ceai, combinând mai multe ingrediente, vei amplifica proprietățile relaxante ale băuturii. Nu ezita să încerci următoarele ceaiuri care te ajută să dormi bine!

1. Ceaiul de mușețel și tei

Ceaiuri care te ajută să dormi bine precum cel de mușețel

Dacă suferi de insomnie cauzată de o digestie deficitară, această combinație de plante îți va fi de mare ajutor.

Teiul este celebru datorită faptului că este un sedativ natural, recomandat pentru relaxare și scăderea tensiunii arteriale. În ceea ce privește mușețelul, acesta ameliorează problemele gastrice și facilitează digestia. Totodată, acesta are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și sedative.

2. Ceaiul de roiniță

Roinița (Melissa officinalis) are o aromă acidă. Florile și frunzele sale pot fi folosite pentru a prepara un ceai care induce somnul adânc. Datorită proprietăților ei relaxante și antispasmodice, această plantă este folosită și în cadrul aromaterapiei.

3. Ceaiul de mentă, pe lista de ceaiuri care te ajută să dormi bine

Menta în ceaiuri care te ajută să dormi bine

Având o aromă intensă și plăcută, ceaiul de mentă este frecvent utilizat în aromaterapie. Îl poți folosi pentru a trata anxietatea și stresul excesiv. Conținutul său de componente antiinflamatoare și sedative garantează un somn odihnitor.

4. Ceaiul de floarea pasiunii și valeriană

Există întreruperi ale somnului în mijlocul nopții cauzate de coșmaruri sau griji, care ne împiedică să ne odihnim. Dacă experimentezi această problemă, ceaiul de floarea pasiunii și valeriană te poate ajuta să o combați.

 • Floarea pasiunii conține anxiolitice naturale și are un efect tranchilizant.
 • Valeriana se numără printre cele mai bune sedative naturale. Deși gustul său nu este foarte plăcut, aceasta induce somnul și reduce anxietatea.

5. Un ceai recomandat pentru persoanele în vârstă

Ceaiuri care te ajută să dormi bine la orice vârstă

Persoanele vârstnice care nu reușesc să se bucure de un somn adânc și neîntrerupt pot încerca următorul ceai:

Ingrediente

 • 2 căni (500 ml) de apă
 • 1 lingură (10 g) de frunze de roiniță
 • 2 linguri (20 g) de rădăcină de valeriană
 • 1 linguriță (5 g) de frunze de mentă
 • 1 linguriță (7,5 g) de miere

Mod de preparare și consum

 • Încălzește apa și, de îndată ce începe să dea în clocot, adaugă toate plantele menționate. Lasă să infuzeze timp de 10 minute, amestecând cu o lingură din când în când.
 • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, strecoară infuzia.
 • Adaugă mierea și împarte ceaiul obținut în două porții egale, astfel încât să-l poți bea după cină și imediat înainte de culcare.

6. Un ceai pentru persoanele cu depresie ușoară

În cazul în care experimentezi tulburări de somn din cauza unei depresii ușoare, prepară băutura de mai jos:

Ingrediente

 • 2 căni (500 ml) de apă
 • 1 lingură (10 g) de frunze proaspete de valeriană
 • 1 lingură (10 g) de rădăcină de valeriană
 • ½ lingură (5 g) de frunze proaspete de rozmarin
 • 1 lingură (10 g) de frunze proaspete de tei
 • 1 lingură (25 g) de miere

Mod de preparare și de consum

 • Toarnă o jumătate de litru de apă rece peste ingredientele enumerate anterior.
 • Lasă să infuzeze 12 ore, amestecând din când în când.
 • După ce s-a scurs intervalul de timp menționat, strecoară infuzia și îndulcește-o cu miere înainte de a o consuma. Te sfătuim să o bei cu 15 minute înainte de culcare.

Toate cele 6 ceaiuri care te ajută să dormi bine prezentate în acest articol sunt benefice pentru organism deoarece elimină toxinele și conțin substanțe sedative. Aceste băuturi inhibă interacțiunile nervoase care provoacă tulburările de somn.

Totodată, ele sunt alternative minunate ale sedativelor din comerț, care pot provoca dependență. Încearcă-le ca să dormi din nou bine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.