6 sfaturi pentru a cumpăra haine second hand - Doza de Sănătate
 

6 sfaturi pentru a cumpăra haine second hand

Cumpărarea de haine second hand este o tendință pe care nu ar trebui să o ignori. Beneficiile pentru mediu și economie sunt vaste.
6 sfaturi pentru a cumpăra haine second hand

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Cumpărarea de haine la mâna a doua este benefică din diferite puncte de vedere. În ceea ce privește mediul, contribuie la reducerea deșeurilor textile și a deșeurilor ce conțin articole de îmbrăcăminte care sunt încă utile. Îți oferim 6 sfaturi utile pentru a cumpăra haine second hand!

Cumpărând haine second hand, mulți oameni pot accesa articole de îmbrăcăminte de calitate la prețuri accesibile. La aceasta se adaugă faptul că economia a găsit în această nișă o alternativă pentru a rămâne pe linia de plutire.

Cumpărarea de haine la mâna a doua a devenit populară grație conceptului de sustenabilitate care devine din ce în ce mai necesar în lume. Se referă la capacitatea de a ne satisface nevoile fără a compromite resursele de care ar putea avea nevoie generațiile viitoare.

Așadar, în prezent găsim multe companii dedicate recuperării hainelor second-hand pentru a le vinde în cele mai bune condiții și la cele mai bune prețuri. Acestora li s-au alăturat mărci cunoscute, care au optat pentru extinderea ciclului de viață al articolelor de îmbrăcăminte pe care le vând.

4 motive pentru a cumpăra haine second hand

Știm că există multe îndoieli cu privire la motivele pentru care ar trebui să prelungim ciclul de viață al îmbrăcămintei. Îți prezentăm 4 motive pentru care ar trebui să faci mai des acest lucru!

1. Alegi îmbrăcăminte unică și de vis

A intra într-un magazin de haine second-hand este ca și cum ai intra într-un magazin de comori! Odată cu creșterea acestei piețe, poți găsi îmbrăcăminte de la firme celebre la prețuri incredibile.

Dacă ești unul dintre acei oameni care iubește moda vintage, vei crede că visezi. În aceste magazine, există articole de îmbrăcăminte de neprețuit care nu mai sunt disponibile pe piață. Alege ceea ce îți place!

Sfaturi pentru a cumpăra haine second hand
Îmbrăcămintea vintage este adesea vedeta magazinelor second hand. Dacă acesta este stilul tău, le vei iubi!

2. Susții economia locală

Majoritatea magazinelor de îmbrăcăminte second-hand sunt întreprinderi mici, adică oameni care au visat să înceapă o afacere și sunt în curs de dezvoltare. Prin urmare, atunci când cumperi haine din aceste magazine, susții creșterea economiei locale.

În aceste magazine, vei găsi oameni atenți, dispuși să te sfătuiască. În cea mai mare parte, aceștia sunt vânzători cu cunoștințe extinse în materie de modă și mărci, care pot ușura procesul de achiziție și oferi sfaturi în ceea ce privește moda și stilul.

3. Reduci presiunea pe gropile de gunoi

Cumpărarea de haine second-hand reduce cantitatea de deșeuri. Oferind o nouă șansă hainelor care sunt în stare bună, le împiedici să ajungă la groapa de gunoi. În plus, vei cumpăra haine care au fost concepute pentru a rezista, adică au fost realizate din materii prime de calitate. Acest lucru te împiedică să achiziționezi îmbrăcăminte ieftină și de calitate slabă, care ajunge la coșul de gunoi după doar câteva utilizări.

4. Ai grijă de mediu

Consumul durabil de îmbrăcăminte evită exploatarea resurselor naturale, cum ar fi bumbacul, apa, solul și diferitele fibre naturale, pentru a face din ce în ce mai multe articole.

Principalul factor de contaminare este procesul de vopsire a textilelor, indiferent dacă se folosesc vopseluri de origine naturală sau artificială. De fapt, acestea din urmă sunt mai greu de folosit și necesită o cantitate mare de metale grele toxice. Aceste componente, la rândul lor, necesită cantități mari de apă.

6 sfaturi pentru a cumpăra haine second hand

Sigur știi deja de ce ar trebui să cumperi haine second-hand și, prin urmare, ai vrea să afli cum poți îmbunătăți procesul. Ei bine, îți vom oferi 6 sfaturi pentru a cumpăra haine second-hand de cea mai bună calitate!

1. Încearcă să ai timp și răbdare

Așa cum am menționat anterior, pentru a cumpăra haine la mâna a doua trebuie să te înarmezi mai întâi cu răbdare. Indiferent că efectuezi achizițiile pe o platformă virtuală sau într-un magazin fizic, acordă timpul necesar căutărilor.

Aceste piețe găzduiesc cantități mari de îmbrăcăminte. Deci, dacă vrei să alegi cele mai bune elemente, va trebui să le cauți foarte bine. În acest fel, vei evita să iei acasă ceva care nu îți place cu adevărat.

2. Deschide-ți mintea și nu lăsa nimic să te țină departe de haine

Magazinele second hand au de multe ori îmbrăcăminte vintage și foarte, foarte demodată. Din acest motiv, trebuie să ai o minte deschisă. Dacă ți-a plăcut, scapă de prejudecăți precum „este foarte demodat?”. Important este să ajutăm planeta, cumpărând în același timp acele haine unice care nu mai sunt disponibile în magazinele cu produse la modă.

3. Nu uita că este mai bine să cumperi haine în compania cuiva

Unul dintre sfaturile pe care ți le oferim, mai ales atunci când faci cumpărături în magazinele fizice, este să mergi cu cineva. Un prieten bun te poate ajuta să cauți cele mai prețioase obiecte și să decizi dacă ți se potrivesc sau nu. În plus, poți face ca și mai mulți oameni să se îndrăgostească de hainele second hand și să ducă mai departe vestea.

4. Verifică foarte bine hainele

Deși magazinele economice tind să aibă protocoale remarcabile de acceptare și îngrijire a îmbrăcămintei, nu strică să verifici foarte bine articolele pe care le vei duce acasă. Asigură-te că nasturii sunt în stare bună, la fel ca și fermoarele sau șireturile. Verifică tivul pantalonilor; dacă este foarte uzat, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune. Verifică dacă există pete sau decolorări.

Femeie care cumpără haine second hand
Revizuirea articolelor de îmbrăcăminte este obligatorie, astfel încât să nu existe returnări sau schimburi.

5. Probează tot ce ai ales

Este foarte important! Nu lua hainele acasă fără a le proba. Profită de faptul că ai companie și ține cont de a doua opinie. Nu cumpăra haine care nu se pot asorta; cu siguranță nu te vei întoarce pentru a le schimba. În câteva luni, vor ajunge în coșul de gunoi. Vei pierde timpul și vei refuza altcuiva șansa de a prelungi viața acelei ținute.

6. Spală hainele înainte de a le purta

Spălarea hainelor, noi sau uzate, este esențială. La fel ca tine, mulți oameni au atins hainele și le-au probat. În acest fel, vei evita contaminarea cu diferite microorganisme. De fapt, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a subliniat că cel mai bun mod de a spăla hainele, în scopuri de igienizare, este să folosim cea mai mare temperatură permisă și apoi să apelăm la procesul de uscare.

Cumpărarea de haine la mâna a doua înseamnă a descoperi o nouă lume

După cum poți vedea, cumpărarea de haine la mâna a doua are mari beneficii. Toți suntem fericiți, în special planeta. Ca ultim sfat, lasă-te sedus de acest spațiu plin de comori. Vinde sau schimbă propriile haine vechi și contribuie și tu la creșterea pieței!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cleaning and Disinfecting Your Home. Centers for Disease Control and Prevention. 2021.
  • Manual para el consumo responsable de ropa y complementos. Gobierno de Aragón.
  • Zarta Ávila, P. (2018). La sustentabilidad o sostenibilidad: un concepto poderoso para la humanidad. Tabula Rasa, (28), 409-423. Doi: https://doi.org/10.25058/20112742.n28.18

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.