Sfaturi pentru a preveni acumularea hainelor în dulap - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru a preveni acumularea hainelor în dulap

Acumularea de haine îți răpește spațiul din dulap și energia. În acest articol, îți vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a evita acumularea de haine pe care nu le mai porți.
Sfaturi pentru a preveni acumularea hainelor în dulap

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Marie Kondo și învățăturile ei au trecut granițele. Dacă ai decis să-ți reorganizezi casa, îți vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a împiedica acumularea hainelor în dulap.

Mulți oameni păstrează haine „pentru orice eventualitate”. Poate fi pentru că le amintesc de vremuri fericite, pentru că au impresia că vor fi din nou la modă sau pentru că pur și simplu este greu să te desparți de anumite lucruri.

Dacă acest lucru sună familiar, continuă să citești pentru a afla cum să previi acumularea de haine în dulap!

Sfaturi pentru a preveni acumularea hainelor în dulap

Înainte de a începe, asigură-te că a suficient timp pentru prima sarcină – o curățare serioasă a dulapului – vei avea nevoie de ea!

1. Golește dulapul și elimină articolele nefolosite

Primul pas pentru a preveni acumularea hainelor în dulap este să vezi ce ținute ai. Împrospătarea memoriei te va ajuta să eviți cumpărăturile impulsive. Nu trebuie să ajungi să ai două sau mai multe ținute similare care nu aduc nimic nou în garderobă.

2. Alege ce haine vrei să păstrezi

Femeie care se confruntă cu acumularea de haine în dulap
Fii critic: porți cu adevărat acea haină sau o păstrezi din cauza nostalgiei?

Scapă de orice haine în care nu te simți bine, care nu îți aduc fericire, care sunt prea mici (sau prea mari), care sunt uzate sau pe care nu le-ai mai purtat de mult timp.

Este timpul să renunți la „pentru orice eventualitate”. Donează hainele pe care, indiferent de motiv, nu le mai porți, fără să te gândești că s-ar putea să le folosești peste doi sau trei ani.

Iată un truc pentru a-ți alege hainele: întreabă-te dacă te simți confortabil purtându-le. Întrebarea este dacă îți plac acum, nu dacă îți plăceau când le-ai cumpărat prima dată.

Fiecare piesă vestimentară pe care o salvezi trebuie să se potrivească stilului tău actual și să fie funcțională și confortabilă. Ar trebui să te asiguri că o vei purta!

3. Nu ezita să reciclezi hainele sau să le separi pentru a le reutiliza

Dacă articolul este rupt și nu poate fi recondiționat, scoate-l din dulap. Poți să-l reciclezi sau să îl folosești în proiectele de lucru manual. O cămașă ruptă poate fi folosită pentru a face haine de păpuși pentru copil, pentru a coase o pătură patchwork sau pentru a decora o plasă de cumpărături din pânză.

Dacă îți place să coși, poți face haine noi combinând diverse piese pe care nu le mai porți. Ai nevoie doar de puțină îndemânare, creativitate și imaginație.

4. Organizează-ți bine hainele

Dressing ordonat
Organizarea dulapului este fundamentală pentru a împiedica acumularea hainelor.

Pentru a purta hainele, trebuie să le poți vedea! Din acest motiv, îți recomandăm să îți organizezi bine dulapul, astfel încât să poți vedea fiecare articol de îmbrăcăminte pe care îl ai.

  • Evită grămezile de haine. Punerea separatoarelor sau a cutiilor în sertare sau pe rafturi te va ajuta să îți organizezi în mod corespunzător hainele. Împăturește hainele cât mai mici, astfel încât să poți vedea tot ce ai.
  • Agață articolele de îmbrăcăminte delicate pe umerașe în seturi. Dacă nu ai prea mult spațiu, este timpul să iei o decizie. În plus, poți face mai mult spațiu în dulap dacă prinzi două umerașe cu o agrafă.
  • Depozitează pantofii în perechi. Poți chiar să-i depozitezi în cutii cu fotografii pe exterior. În acest fel, va fi mai ușor să-i stivuiești și să economisești spațiu.

5. Schimbă-ți hainele în fiecare sezon

De ce ar trebui să păstrezi paltoane în dulap vara? Fă modificări sezoniere. Poți depozita hainele pe care nu le vei folosi în lunile următoare în pungi sigilate. În acest fel, poți vedea mai bine tot ce ai în dulap.

6. Cumpără doar ceea ce ai nevoie pentru a împiedica acumularea hainelor

Fată la cumpărături
Cumpără doar ceea ce ai nevoie pentru a nu acumula haine în dulap.

Evită tentația reducerilor. Știm că uneori vrei să cumperi o cămașă ieftină, deoarece nu poți rata oferta. Însă trebuie să-ți schimbi aceste obiceiuri pentru a nu cădea în aceleași capcane care te-au determinat să acumulezi haine în dulap.

Cumpără doar ceea ce ai nevoie și răsfăță-te din când în când, dar cumpără doar lucruri pe care ești sigur/ă că le vei purta și care nu se vor acumula în partea din spate a dulapului.

Ți-ai plăcut sfaturile noastre pentru a împiedica acumularea hainelor în dulap? Primul pas este să iei decizia de a-ți schimba obiceiurile! Cu puțină voință, o poți face!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kondo, Marie. The Life-Changing Magic of Tidying. RANDOM HOUSE USA INC, 2014.
  • Kondo, Marie. La magia del orden. Aguilar, 2018.
  • Kondo, Marie. La felicidad después del orden. Aguilar, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.