7 beneficii ale curcumei în timpul menopauzei - Doza de Sănătate
 

7 beneficii ale curcumei în timpul menopauzei

Pe lângă combaterea efectelor fizice ale menopauzei și ale postmenopauzei, curcuma îți îmbunătățește dispoziția. 
7 beneficii ale curcumei în timpul menopauzei
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Menopauza este o perioadă crucială în viața unei femei, mai ales în ceea ce privește abilitatea de a avea copii. În acest stadiu, ovarele încetează să mai producă estrogen și progesteron. Dacă treci și tu prin această perioadă dificilă, bucură-te de extraordinarele beneficii ale curcumei în timpul menopauzei.

În general, menopauza se instalează după 45 sau 50 de ani. Post-menopauza durează de la încetarea menstruației până la sfârșitul vieții.

La menopauză, pot apărea numeroase probleme de sănătate cauzate de scăderea producției de hormoni. Din fericire, există multe modalități de a combate disconfortul. În articolul de astăzi îți prezentăm câteva beneficii ale curcumei în timpul menopauzei. Vei vedea că acest ingredient minunat este un aliat de nădejde în această perioadă a vieții.

1. Are un efect anticoagulant

Beneficii ale curcumei în timpul menopauzei precum efectul anticoagulant

Primul dintre minunatele beneficii ale curcumei în timpul menopauzei ține de aparatul cardiovascular. Sănătatea inimii este afectată înainte și după menopauză, mai ales din cauza coagulării sângelui.

Deși există multe tipuri de medicamente anticoagulante, acestea pot cauza sângerări excesive sau hemoragii. Curcuma este o opțiune naturală fără efecte secundare.

2. Curcuma este bogată în fitoestrogeni

Fitoestrogenii sunt derivate din plante care imită estrogenul secretat în corp. Unul dintre extraordinarele beneficii ale curcumei în timpul menopauzei este conținutul său bogat de fitoestrogeni.

Dacă medicul ți-a prescris deja substituți de estrogen, aceștia sunt probabil suplimente pe bază de fitoestrogeni. Ca alternativă naturistă minunată, poți adăuga în dietă o cantitate mică de curcuma.

3. Ameliorează durerile

Beneficii ale curcumei în timpul menopauzei precum ameliorarea durerilor

În general, menopauza este însoțită de diferite dureri și inflamații. Cele mai frecvente, dar nu singurele, sunt durerile musculare și de cap.

Din fericire, curcuma ameliorează durerile cauzate de inflamații. Această mirodenie are un efect analgezic care ajută la recuperarea mobilității fără să fie necesar să iei medicamente.

Printre altele, curcuma combate:

 • Migrenele
 • Durerile articulare
 • Rigiditatea musculară

4. Combate depresia

Chiar dacă toată viața ai fost o persoană veselă, există întotdeauna riscul de a cădea în depresie după instalarea menopauzei. Dacă te confrunți cu schimbări ale dispoziției, curcuma este din nou utilă deoarece îți îmbunătățește starea de spirit.

Pentru unele femei, schimbarea dispoziției este o problemă gravă, fiind legată în mod direct de menopauză. Pentru altele, este vorba mai degrabă despre o adaptare la noul stadiu al vieții decât despre o schimbare în plan biologic.

Oricum ar fi, trebuie să fii atentă la simptomele menopauzei pentru a lua măsurile necesare. Vorbim aici despre următoarele manifestări:

5. Combate bufeurile

Combaterea migrenelor pe lista de beneficii ale curcumei în timpul menopauzei

Majoritatea femeilor aflate la menopauză se confruntă cu bufeuri măcar o dată. Acestea sunt senzații de fierbințeală extremă care durează câteva clipe. Bufeurile provoacă palpitații și transpirații abundente. Cauza acestora este scăderea nivelului de estrogen.

Unul dintre cele șapte beneficii ale curcumei în timpul menopauzei este conținutul său bogat de antioxidanți și fitoestrogeni, care previne apariția și diminuează frecvența bufeurilor.

6. Reduce riscul de infecții vaginale și incontinență urinară

Scăderea nivelul de estrogen și atrofia vaginală măresc riscul de infecții vaginale. La menopauză și postmenopauză, este normal să ai iritații, mâncărimi și secreții vaginale anormale. Este posibil, de asemenea, să suferi de incontinență urinară.

Curcuma are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antinflamatoare, fiind unul dintre cele mai utilizate remedii pentru aceste probleme.

7. Ameliorează durerea de sâni și reduce riscul de cancer mamar

Beneficii ale curcumei în timpul menopauzei precum prevenirea cancerului mamar

Nivelul de hormoni poate influența dezvoltarea cancerului mamar în timpul și după menopauză. Datorită conținutului de fitoestrogeni, curcuma reduce riscul apariției acestei boli.

Este important să fii atentă la simptomele îngrijorătoare, cum ar fi:

 • Durerea de sâni
 • Disconfortul
 • Nodulii

În cazul de față, curcuma împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Tocmai de aceea este recomandat să consumi puțină curcuma dacă urmezi un tratament împotriva cancerului. După cum bine știm, unul dintre posibilele efecte secundare ale acestuia este greața, senzație pe care această mirodenie o combate.

Profită de minunatele beneficii ale curcumei în timpul menopauzei și postmenopauzei

Acum că știi care sunt principalele beneficii ale curcumei în timpul menopauzei, nu ezita să o adaugi în alimentație. Ai la dispoziție mai multe variante, iar una dintre ele sigur va fi pe placul tău:

 • Adaugă 1 linguriță (5 g) de curcuma măcinată în smoothie-uri verzi.
 • Ia dimineața o pastilă pe bază de curcuma.
 • Adaugă o bucățică de 3 cm de rădăcină de curcuma în smoothie-uri.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 2009; 41 (1): 40-59. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010. Accessed 01/27, 2019.
 • Kim DC, Ku SK, Bae JS. Anticoagulant activities of curcumin and its derivative. BMB reports 2012; 45 (4): 221-226. Available at: https://doi.org/10.5483/BMBRep.2012.45.4.221. Accessed 01/27, 2019.
 • Liu D, Chen Z. The effect of curcumin on breast cancer cells. Journal of Breast Cancer 2013; 16 (2): 133-137. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3706856/. Accessed 01/27, 2019.
 • Lopresti AL, Maes M, Maker GL, Hood SD, Drummond PD. Curcumin for the treatment of major depression: a randomised, double-blind, placebo controlled study. Journal of Affective Disorders 2014; 167: 368-375. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.06.001. Accessed 01/27, 2019.
 • Salmazi R, Calixto G, Bernegossi J, dos Santos Ramos MA, Bauab TM, Chorilli M. A curcumin-loaded liquid crystal precursor mucoadhesive system for the treatment of vaginal candidiasis. International Journal of Nanomedicine 2015; 10: 4815. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525803/. Accessed 01/27, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.